Επισκέφτηκε την Κύπρο η Προέδρος της Κοινοβ. Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας/Κύπρου

Την Κύπρο επισκέφτηκε η Αυστραλή βουλευτής Μαρία Βαμβακινού, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας-Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας της Αυστραλίας στην Κύπρο, η οποία χαρακτήρισε την επίσκεψη "επιτυχημένη".

Σημειώνοντας ότι η κ. Βαμβακινού είναι η Πρόεδρος της Μικτής Μόνιμης Επιτροπής Μετανάστευσης,

Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Μικτής Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορίου και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βιομηχανίας, Επιστήμης και Πόρων του Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο, η κ. Βαμβακινού συμμετείχε σε μια σειρά συναντήσεων και συζητήσεων με επίκεντρο βασικούς τομείς ενδιαφέροντος της – τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με τη μετανάστευση και το Κυπριακό.

Η Αυστραλή βουλευτής ενημερώθηκε για τα τελευταία γεγονότα σχετικά με το Κυπριακό, την εμπορία ανθρώπων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τα κράτη πρώτης γραμμής της, όπως η Κύπρος, για την αντιμετώπιση της κατάστασης των αιτούντων άσυλο, ενώ σε συνάντηση με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, εξέφρασε την υποστήριξή της στη συνεχιζόμενη πρωτοβουλία ειρηνευτικών συνομιλιών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε τις ανησυχίες της για τη λύση του Κυπριακού.

Επίσης, η κ. Βαμβακινού είχε συνάντηση με μέλη της δικοινοτικής πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από την Αυστραλία, Cyprus Academic Dialogue (CAD), όπου συζητήθηκαν διάφορες κρίσιμες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της σημασίας της εκπαίδευσης για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των στρατηγικών οικοδόμησης της ειρήνης και του ρόλου του ακαδημαϊκού χώρου στην ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα μεταναστευτικά ζητήματα. Επικρότησε τον προοδευτικό ρόλο του CAD στην προώθηση της πνευματικής ανταλλαγής και της έρευνας για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

Συναντήθηκε επίσης με κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς οργανισμούς και φορείς που καταπολεμούν την εμπορία ανθρώπων, ιδιαίτερα την εμπορία γυναικών και κοριτσιών, στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, Τζόζης Χριστοδούλου.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της έρευνας για τη βία κατά γυναικών και κοριτσιών που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας, επιβεβαίωσε την πεποίθησή της ότι η Αυστραλία μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το παγκόσμιο ζήτημα.

Επιπλέον, η κ. Βαμβακινού, συνοδευόμενη από την Αυστραλή βουλευτή Kat Theophanous, επισκέφθηκε την έκθεση αυτόχθονης τέχνης «Jarracharra: Dry Season's Wind» με υφάσματα από το Κέντρο Γυναικών Bábbarra στην περιοχή Maningrida του Arnhem Land στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας, η οποία ολοκληρώνει τώρα την περιοδεία της στη Λευκωσία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, βουλευτές και βασικά μέλη της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται στους τομείς της εμπορίας ανθρώπων, των θεμάτων γυναικών και παιδιών, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης και των μέσων ενημέρωσης.

Η Ύπατη Αρμοστής της Αυστραλίας, Fiona McKergow, παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν της, στο οποίο παρέστησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών και Γυναικών, Αλεξάνδρα Ατταλίδη, Άριστος Δαμιανού και Μάριος Μαυρίδης, αναφέρεται.

"Η Ύπατη Αρμοστεία της Αυστραλίας στην Κύπρο είναι ευγνώμων σε όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτήν την κομβική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες Όλγας Κομίτη, της Εκτελεστικής Διευθύντριας της Caritas Cyprus, Elizabeth Kassinis, της Συντονίστριας Έργου και Ανώτερης Νομικής Σύμβουλου του Cyprus Refugee Council, Κορίνα Δρουσιώτου, της Εθνικής Εμπειρογνώμονα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων και Μη-Διακρίσεων, Κορίνα Δημητρίου και την Κατερίνα Στεφάνου, Ιδρύτρια &Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΜΚΟ Step Up Stop Slavery", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την εκτίμησή της στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών και Γυναικών, του Κυπριακού Ακαδημαϊκού Διαλόγου και σε όλους τους συμμετέχοντες στην προβολή της έκθεσης αυτόχθονης τέχνης «Jarracharra: Dry Season's Wind» και ευχαριστεί την κ. Βαμβακινού "για τη σημαντική συμβολή της στην προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αυστραλίας και Κύπρου".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα