Ευχαριστίες Ζελένσκι στη Βουλγαρία για άρση απαγόρευσης ουκρανικών προϊόντων

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλγαρία για την απόφασή της να μην παρατείνει τους περιορισμούς στις γεωργικές εξαγωγές της Ουκρανίας μετά τις 15 Σεπτεμβρίου», έγραψε την Πέμπτη στην πλατφόρμα «Χ», ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό Νικολάι Ντένκοφ και την ομάδα του, καθώς και τους Βούλγαρους βουλευτές που υποστήριξαν αυτή την κίνηση. Η Βουλγαρία αποτελεί παράδειγμα πραγματικής αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Νωρίτερα σήμερα, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε, με ψήφους 124 υπέρ, 69 εναντίον και 8 αποχές, την

άρση της απαγόρευσης της εισαγωγής σιταριού, αραβοσίτου, κραμβέλαιου και ηλιόσπορου που προέρχονται από την Ουκρανία, με ισχύ από τις 16 Σεπτεμβρίου 2023.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι έχοντας υπόψη την αλληλεγγύη της Βουλγαρίας προς την Ουκρανία και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εφοδιασμού με γεωργικά προϊόντα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η Βουλγαρία δεν υποστηρίζει την παράταση, πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου 2023, της απαγόρευσης των εισαγωγών σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης και ηλιόσπορου από την Ουκρανία στη Βουλγαρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Σύμφωνα με το ψήφισμα, η άρση της απαγόρευσης δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα των βουλγαρικών αγροτικών παραγωγών.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Κίριλ Βάτεφ δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι συμφωνεί με τους μακροοικονομικούς δείκτες που παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών, σύμφωνα με τους οποίους η ιδέα της υπαναχώρησης της Βουλγαρίας από το αίτημά της για συνέχιση της απαγόρευσης των εισαγωγών από την Ουκρανία «δεν είναι τόσο ανησυχητική».

Ο Υπουργός δήλωσε ότι μεταξύ των μέτρων που θα εφαρμοστούν είναι η αύξηση του ελέγχου όλων των εισαγόμενων ουκρανικών προϊόντων, ιδίως των δημητριακών, και ο αυστηρός έλεγχος της παρουσίας ραδιενέργειας και βαρέων μετάλλων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων.

Παράλληλα, η Ένωση Βουλγάρων Αγροτών προέτρεψε τη Βουλγαρία να ζητήσει πρόσθετες αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) για τις απώλειες των Βουλγάρων παραγωγών σιτηρών, ιδίως ηλίανθου, μετά την άρση της απαγόρευσης των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών την Παρασκευή.

«Η κυβέρνηση και οι αγρότες από κοινού θα πρέπει να καθορίσουν μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη του κλάδου και να ζητήσουν πόρους από την ΕΕ. Τα χρήματα είναι απαραίτητα για την παροχή πόρων για τη φθινοπωρινή σπορά και την εξασφάλιση της νέας συγκομιδής. Επίσης, θα πρέπει να αυξηθεί ο έλεγχος των εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων», δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Βουλγάρων Αγροτών, Γκεόργκι Στογιάνοφ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα