Εφαρμογή αποφάσεων για προσφυγικό ζητούν Ευρ. Αξιωματούχοι

Η ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων που έχει λάβει η ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το Προσφυγικό, τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου του Ολλανδού Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Ρούτε αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες που, όπως είπε, είναι σημαντικοί για το όλο θέμα, τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, τη FRONTEX, και το σχέδιο επανεγκατάστασης

των προσφύγων.

Επανέλαβε την ανάγκη για εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία και επεσήμανε πως στη συνέχεια η ΕΕ πρέπει να εργαστεί μαζί με το Λίβανο και την Ιορδανία. Ανέφερε πως η δημιουργία των hotspots και των υποδομών υποδοχής στην Ελλάδα και την Τουρκία αποτελεί καίριο ζήτημα.

Επεσήμανε πως στόχος είναι να πολεμηθούν αφενός τα άτομα που κερδίζουν χρήματα από τη μεταφορά των προσφύγων και αφετέρου η ιδέα του ότι κάθε μετανάστης μπορεί να επιλέγει τη χώρα στην οποία θα πάει.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ρούτε είπε πως εάν οι αριθμοί των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη δεν μειωθούν τότε θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β, κάτι το οποίο ωστόσο δεν επιθυμεί να συζητήσει αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε πως το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτυχώς, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και με την εφαρμογή των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ολλανδική Προεδρία θα εργαστεί πολύ σκληρά πάνω στο Προσφυγικό και εξέφρασε ανησυχία γιατί, όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να συζητήσει το θέμα αυτό, αφού θα ασχοληθεί με το θέμα του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας πως θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να υπάρξει μια άλλη Σύνοδος επί του Προσφυγικού.

Είπε πως εάν όσα έχουν συμφωνηθεί είχαν εφαρμοστεί “αυτή τη στιγμή δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή την κατάσταση με 3-4 χώρες να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση από μόνες τους”.

Επεσήμανε πως ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων επιθυμεί να πάει σε συγκεκριμένες χώρες, και σημείωσε πως κάποιες χώρες της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε στη ανάγκη για αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Είπε επίσης πως οι πολιτικές που εφαρμόζονται με το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που φεύγουν από το Ισλαμικό Κράτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα