Μέχρι 10 χρόνια φυλάκιση για θανατηφόρα δυστυχήματα

Το θέμα της τροποποίησης του ποινικού κώδικα με στόχο την αύξηση των ποινών για την πρόκληση θανάτου λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης ή ναρκωτικών είτε εξαιτίας υπερβολικής ταχύτητας, συζητήθηκε σήμερα εκ νέου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και του Γενικού Εισαγγελέα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Νικολάου είπε τα αδικήματα αυτά θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι και δέκα χρόνια αντί για τέσσερα χρόνια που ισχύει

σήμερα.

Όπως είπε, ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγήθηκε να μην συζητηθεί η συγκεκριμένη πρόταση ενόψει της υπόθεσης που έχει καταχωρηθεί και θα εκδικαστεί από το Μόνιμο Κακουργιοδικείου Λεμεσού, κατά την οποία οδηγός προκάλεσε θανατηφόρο δυστύχημα ενώ έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλης και των ναρκωτικών.

«Συμφωνήσαμε μαζί με την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα να περιμένουμε γιατί μπορεί το δικαστήριο να διαφωτίσει περισσότερο τη συγκεκριμένη ρύθμιση έστω και αν υπάρχει απόφαση του Εφετείου στην υπόθεση του θανατηφόρου δυστυχήματος με θύμα τον Γεώργιο Μαυρίκιο, όπου το δικαστήριο έκρινε ότι εάν ο νομοθέτης θέλει να ρυθμίσει επιβαρυντικά αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να κάμει ειδική διάταξη στο ποινικών κώδικα», είπε.

Η νέα ρύθμιση που θα γίνει, πρόσθεσε, «θα είναι ανάλογης βαρύτητας με την πρόκληση του αδικήματος ανθρωποκτονίας αλλά δεν θα απαιτούνται τα συστατικά στοιχεία που προνοεί το άρθρο 205 του ποινικού κώδικα για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας».

Ο Γενικός Εισαγγελέας πρότεινε να αυξηθεί η ποινή που προβλέπεται στο άρθρο 210, κατέληξε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίκκος Μαππουρίδης είπε ότι « με την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα και του Υπουργού Δικαιοσύνης συζητήσαμε την πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της επικίνδυνης οδήγησης υπό την επήρεια οινοπνευματωδών και ναρκωτικών».

«Έχουμε καταλήξει σε ένα σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνει μια εισήγηση για αύξηση της ποινής στο υπάρχουν άρθρο 210 για την πρόκληση θανάτου από επικίνδυνη/αλόγιστη συμπεριφορά και την περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης αναφορικά με την αμέλεια, η οποία οδηγεί σε πρόκληση θανάτου και με εισαγωγή ενός νέου θέματος, την αμέλεια που οδηγεί σε πρόκληση από οδήγηση βαριάς σωματικής βλάβης», είπε.

Επίσης, είπε, «έχουμε μελετήσει και την τροποποίηση του ποινικού κώδικα για τον κραχτισμό».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι « οι νομοθεσίες πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής μας γι’ αυτό το λόγο προβληματιζόμαστε σοβαρά στην Επιτροπή Νομικών για να εισάξουμε επιπρόσθετες πρόνοιες, που ουσιαστικά αφενός να καθιστούν αυστηρότερες τις ποινές για πρόκληση θανάτου από επικίνδυνη ή αλόγιστη συμπεριφορά που περιλαμβάνει ασφαλώς και την οδήγηση, αλλά την ίδια ώρα αντλώντας από την εμπειρία άλλων κρατών με παρόμοιο ποινικό δίκαιο εξετάζουμε το ενδεχόμενο δημιουργίας και νέων αδικημάτων για να καλύψουν ένα κενό το οποίο υπάρχει στη δική μας νομοθεσία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα