ΕΕ: Συμφωνία για την «Πράξη Ελευθερίας των ΜΜΕ»

Σε συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις για την αποκαλούμενη «Πράξη Για Την Ελευθερία των ΜΜΕ», η οποία βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και αρκετούς μήνες μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν στις Βρυξέλλες, αναφέρει η Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο νέος νόμος θα απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης να παρέχουν διαφάνεια όσον αφορά την ιδιοκτησία και τη χρηματοδότηση και θα αναγκάσει τις εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα σύστημα εποπτείας που θα εγγυάται τη συντακτική

ελευθερία, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Απαιτεί επίσης ελέγχους για τις συγχωνεύσεις και δημιουργεί έναν νέο ευρωπαϊκό εποπτικό όργανο που θα τα επιβλέπει όλα.

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Παρασκευή ξεπέρασαν το τελευταίο εμπόδιο: μια συμφωνία για διατάξεις του νόμου που περιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις παρακολουθούν δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας spyware και άλλες μεθόδους για τον εντοπισμό και την πρόσβαση στις πηγές τους.

Το προηγούμενο διάστημα, μεγάλος λόγος είχε γίνει για επιμονή ορισμένων κρατών, μεταξύ των οποίων και της Κύπρου και της Ελλάδας, για τη δυνατότητα παρακολούθησης των δημοσιογράφων και των πηγών τους, κάτι που τελικά δεν υιοθετήθηκε.

Η τελευταία μάχη που δόθηκε την Παρασκευή και «εξασφαλίζει την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, παρέχει τις αναγκαίες εξασφαλίσεις για την αποτροπή χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών σε βάρος δημοσιογράφων», όπως τόνισε ο Ελλαδίτης ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο που εκπροσώπησε την πολιτική ομάδα της Αριστεράς (LEFT) στο Ευρωκοινοβούλιο ως σκιώδης εισηγητής.

«Κυβερνήσεις και κακόβουλες εξουσίες δεν μπορούν πλέον να επικαλούνται την «εθνική ασφάλεια» η οποία πλήγωσε τη δημοκρατία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως γνωρίζουμε καλά στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Παρά τις αντιστάσεις τους, πετύχαμε πάρα πολύ σημαντικές νίκες», τόνισε ο Στ. Κούλογλου.

Οι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε νέα γλώσσα λέγοντας ότι το άρθρο πρέπει να "σεβαστεί" τις ευθύνες των χωρών, όπως ορίζονται στις συνθήκες.

Διαβάστε επίσης: Φρένο Ουγγαρίας σε βοήθεια ύψους 50δις από ΕΕ σε Ουκρανία

Keywords
Τυχαία Θέματα