Ε.Δικαστήριο: Πρόστιμα 150 εκ. ευρώ σε καρτέλ φραμακευτικών

Πρόστιμα ύψους περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκαν σε διάφορες επιχειρήσεις του χώρου του φαρμάκου από την Κομισιόν επικύρωσε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Οι ποινές επιβλήθηκαν διότι οι εταιρίες είχαν δημιουργήσει καρτέλ, προκειμένου να καθυστερήσει η εμπορία του γενόσημου υποκατάστατου του αντικαταθλιπτικού citalopram.

Η Κομισιόν τον Οκτώβριο 2003 διαπίστωσε την ύπαρξη του καρτέλ, αφού ενημερώθηκε αρμοδίως από την Konkurrence-og Forbrugerstyrelsen (KFST, δανική αρχή για τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές).

Μετά από ενδελεχή έρευνα, το 2013 έκρινε ότι η Lundbeck

(δηλαδή η αρχική εταιρία που παρήγαγε το φάρμακο) και οι εταιρείες παραγωγής γενοσήμων, είχαν συνωμοτήσει με την Lundbeck να πληρώνει ουσιαστικά τους ανταγωνιστές της για να μην εισέλθουν στην αγορά του citalopram. Έτσι, επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 93,7 εκατομμυρίων ευρώ στην Lundbeck και 52,2 εκατομμυρίων ευρώ στους παραγωγούς γενοσήμων.

Η Lundbeck και οι εταιρίες παραγωγής γενοσήμων προσέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ακυρώσουν την απόφαση της Επιτροπής και το πρόστιμο που τους είχε επιβληθεί, το Δικαστήριο όμως έκρινε ότι ορθώς η Κομισιόν διαπίστωσε το καρτέλ και επέβαλε τα πρόστιμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα