ΕΔΑΔ: Δεν έκανε παραδεκτή προσφυγή Οτσαλάν για κακομεταχείριση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάσισε ομόφωνα την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να γίνει παραδεκτή η προσφυγή του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν εναντίον της Τουρκίας για κατ’ ισχυρισμό κακομεταχείρισή του, σημειώνοντας ότι η αίτηση είναι προδήλως αβάσιμη.

Η απόφαση επί της προσφυγής, η οποία κατατέθηκε στις 2 Μαρτίου 2010, είναι τελεσίδικη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υπόθεση αφορά τον ισχυρισμό εκ μέρους του ιδρυτικού ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) ότι έπεσε θύμα κακομεταχείρισης το 2008, κατά τη

διάρκεια έρευνας στο κελί όπου κρατείται, στις φυλακές του Ιμραλί.

Το Δικαστήριο αναφέρει ότι δεν υπάρχει εύλογος ισχυρισμός ότι ο Οτσαλάν υπήρξε θύμα δεσμοφυλάκων στις 7 Οκτωβρίου 2008, κατά παράβαση του Άρθρου 3 της Σύμβασης.

Σημειώνει παράλληλα ότι την ημέρα που διαδραματίστηκαν τα υποτιθέμενα συμβάντα, αλλά και τις επόμενες ημέρες, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν εξετάστηκε από αριθμό γιατρών, οι οποίοι δεν εντόπισαν κανένα σημάδι σωματικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης.

Προστίθεται ότι ούτε ο ίδιος ο αιτητής ανέφερε κάτι ανάλογο, ούτε παραπονέθηκε προς τη διοίκηση των φυλακών ή προς τον αρμόδιο δημόσιο κατήγορο.

Το Δικαστήριο εξηγεί τέλος ότι ελλείψει εύλογου ισχυρισμού οι τουρκικές αρχές δεν ήταν υποχρεωμένες να διεξάγουν κάποια διερεύνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα