Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Βερολίνο λόγω Ερντογάν

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις, υποδέχθηκε το Βερολίνο τον Πρόεδρο της τουρκικής Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε σήμερα την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στη Γερμανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφθασε στις 14.30 (τ.ω. Κύπρου) στη γερμανική πρωτεύουσα, το κέντρο της οποίας έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η συνοδεία του κ. Ερντογάν κατευθύνθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο

της πόλης, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός πως ο Τούρκος Πρόεδρος χαιρετούσε μέσα από την λιμουζίνα του, έχοντας υψωμένα τα τέσσερα δάχτυλα της παλάμης του, σχηματίζοντας τον χαιρετισμό της «μουσουλμανικής αδελφότητας».

Στη διαδρομή από το αεροδρόμιο του Βερολίνου προς το ξενοδοχείο όπου και θα διαμείνει, είχε συγκεντρωθεί πλήθος Τούρκων οπαδών του, που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και έραιναν με τριαντάφυλλα το αυτοκίνητο του Τούρκου Προέδρου.

Κοντά στο ξενοδοχείο του πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση πολιτών που αντιτάσσονται στον Πρόεδρο Ερντογάν, όμως η αστυνομία δεν τους επέτρεψε να πλησιάσουν, αν και προς στιγμή δημιουργήθηκε ένταση.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, με δηλώσεις του, χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών της επίσκεψης Ερντογάν, λέγοντας πως «αυτή η επίσκεψη δεν είναι καμιά εκδήλωση ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία. Είμαστε ακόμη μακριά από τον στόχο αυτό. Αλλά θα μπορούσε να είναι μια αρχή».

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας θα δεξιωθεί αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο τον Τούρκο ομόλογο του, σε μια δεξίωση όπου θα απουσιάζουν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πρόσωπο του κ. Ερντογάν.

Αύριο, εξάλλου, θα υπάρξει και συνάντηση και γεύμα εργασίας με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Ντίτερ Γκέμπφ, δήλωσε πως «στην Τουρκία είναι απαραίτητη η επιστροφή του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας, παράλληλα με μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας. Οι δημοκρατικές δομές είναι απαραίτητες προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη Γερμανία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντήσει σήμερα εκπροσώπους τουρκικών οργανώσεων της Γερμανίας στην τουρκική Πρεσβεία στο Βερολίνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα