Εμπόδια στα νομοσχέδια για τη Cyta

Δεν κατάφερε να πείσει, ως φαίνεται, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γερωγιάδης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τα νομοσχέδια που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Cyta.

Κατά της ψήφισης των νομοσχεδίων για μετατροπή της Cyta σε Ltd τάχθηκαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόμενων, ενώ ΑΚΕΛ,

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, ακόμα και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια που έχουν πάει στη Βουλή προς συζήτηση, αποτελούν το τελευταίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

«Η Cyta δεν θα χάσει την ευκαιρία»

Στην εισήγησή του, ο Υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε στη μείωση του δημοσίου χρέους και του κόστους του, καθώς και στους οίκους αξιολόγησης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργίαδης, παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τα τρία νομοσχέδια που αφορούν τη μετατροπή της Cyta σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Cyta δεν θα χάσει την ευκαιρία να πορευτεί προς το μέλλον σαν σύγχρονος και ευέλικτος οργανισμός, αντιμετωπίζοντας τις εξελίξεις, τις προκλήσεις και το διεθνή ανταγωνισμό που προκαλούν οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που οδήγησαν σε μείωση των κερδών όλων των εταιρειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παγκοσμίως.

Διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα διατηρήσει όλους τους υπαλλήλους του οργανισμού, οι όποιοι θα κληθούν να αποφασίσουν για το επαγγελματικό τους μέλλον στη Cyta ένα χρόνο μετά τη μεταφορά μετοχικού κεφαλαίου σε στον στρατηγικό επενδυτή. Σημείωσε δε, ότι στην εταιρεία ιδιωτικού δικαίου θα μεταφερθούν μόνο οι εμπορικές δραστηριότητες της Cyta και μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες του οργανισμού θα μπορούν να πωληθούν σε στρατηγικό επενδυτή.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τη μετατροπή της Cyta σε LTD πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου που συνέλθει το Eurogroup για να κλείσει με επιτυχία το πρόγραμμα της Κύπρου, καθώς η μετατροπή του Οργανισμού σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 275 εκ. ευρώ.

Ισχύουν οι αποφάσεις για μετοχοποίηση και εκσυγχρονισμό

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι ο εισπρακτικός τρόπος για διαχείριση του κράτους, για διαχείριση των αναγκών των τραπεζών το 2013, οδήγησαν στην ανάγκη για μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Πρόσθεσε ότι η μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, εξακολουθεί να υφίσταται, όχι με τον ίδιο πιεστικό τρόπο, διευκρινίζοντας ότι οι υπόλοιποι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μετοχοποίηση και εκσυγχρονισμό του οργανισμού ισχύουν.

Περαιτέρω εξήγησε ότι θα γίνει διαχωρισμός του οργανισμού και όχι ιδιωτικοποίηση, αναφέροντας ότι θα γίνουν μια εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, στην οποία θα μεταφερθούν οι εμπορικές δραστηριότητες και θα παραμείνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Cyta που δεν σχετίζονται με εμπορικές δραστηριότητες στην εταιρεία δημοσίου δικαίου.

Μοναδικός μέτοχος το κράτος

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η νομοθετική πρόταση της Κυβέρνησης διαλαμβάνει τη μετατροπή σε μετοχική εταιρεία με μοναδικό μέτοχο το κράτος τις εμπορικές δραστηριότητες της Cyta και την ακολούθως την πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου σε στρατηγικό επενδυτή. Πρόσθεσε ότι προκύπτουν σημαντικά οφέλη από τη μετατροπή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, με προσδιορισμένο σκοπό. Επιπλέον, ανέφερε επίσης ότι το 2004 η Cyta ήταν κρατικό μονοπώλιο, ωστόσο από το 2004 και μετά λειτουργεί υπό εντεινόμενη πίεση από τον ανταγωνισμό.

Είπε ακόμα ότι με τη σημερινή της δομή, χάνει μερίδιο από την αγορά με το μερίδιο της, που την τελευταία πενταετία μειώθηκε από 85% σε 67% στην κινητή τηλεφωνία, από 88% σε 80% στη σταθερή τηλεφωνία, 75% σε 65% στην παροχή ίντερνετ, ενώ στο 50% παρέμεινε η διαδικτυακή τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι τα λειτουργικά έσοδα είναι 100 εκ. λιγότερα σήμερα, το κόστος προσωπικού παραμένει αισθητά ψηλότερο από ό,τι ο μέσος όρος στην παροχή υπηρεσιών τηλεφωνίας στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, είναι στο 30%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι γύρω στο 18%.

Είπε ότι κατά καιρούς λήφθηκαν λανθασμένες αποφάσεις και έγιναν κακές επενδύσεις, όπως η CytaHellas και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι το πρόβλημα στην κερδοφορία και τη Cyta δεν είναι ο εγχώριος ανταγωνισμός, αλλά ο ανταγωνισμός των διεθνών εξελίξεων, όπως η ραγδαία αλλαγή των τεχνολογιών, σημειώνοντας πως πρακτικές που θεωρούνται δεδομένες θα καταστούν άκυρες. Ανέφερε ότι στην τηλεόραση συμβαίνει ήδη, προσθέτοντας ότι με 10 ευρώ το μήνα παρέχεται απεριόριστη πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Ακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Είπε ακόμα ότι οι εξελίξεις στα διεθνή δεδομένα, έχουν οδηγήσει στην πλήρη ή τη μερική αποκρατικοποίηση των κρατικών οργανισμών τηλεπικοινωνιών και ανέφερε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους 32 πρώην κρατικούς οργανισμούς 15 ιδιωτικοποιήθηκαν πλήρως, 8 κατά πλειοψηφία, 7 με μειοψηφική συμμετοχή και μόνο στην Κύπρο και Λουξεμβούργο παραμένει εταιρεία τηλεπικοινωνιών 100% κρατική.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι η πρόταση της Κυβέρνησης που βρίσκεται στη Βουλή διαλαμβάνει τη σύσταση εταιρείας που θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και θα αναλάβει τις εμπορικές λειτουργίες, τόσο τις κερδοφόρες όσο και τις ζημιογόνες. Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση προς τους πελάτες του οργανισμού και καμιά αλλαγή θα επέλθει στους εργαζόμενους.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Με τη Cyta LTD θα υπάρξει βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα, έναντι ενός κρατικού οργανισμού, είπε και ανέφερε ακόμα ότι το δημόσιο θα διατηρήσει περιουσιακά στοιχεία που δεν θα σχετίζονται με τις εμπορικές δραστηριότητες.

Είπε επίσης ότι σε αποκλειστική ιδιοκτησία του κράτους θα μείνουν τα ακίνητα, και τα μετρητά της Cyta, διευκρινίζοντας ότι οι καινούργιοι υπάλληλοι που θα προσληφθούν δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Σημείωσε ότι αυτό από μόνο του θα αποφέρει οφέλη ακόμα και με διατήρηση 100% της κρατικής ιδιοκτησίας της Cyta LTD.

Σε ένα χρόνο το επόμενο βήμα

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι το επόμενο βήμα για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο, αναφέροντας ότι ο επενδυτής που θα επιλεγεί θα πρέπει να διαθέτει τεχνογνωσία και να είναι έτοιμος να πληρώσει ικανοποιητικό τίμημα για το μερίδιο που θα αποκτήσει και κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τη Βουλή.

«Ο αξιόπιστος συνεργάτης, θα προσδώσει σύγχρονη διοίκηση, βελτίωση της παραγωγικότητας και θα συμβάλει ώστε με καλύτερες αξιώσεις η Cyta να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο στην αγορά», είπε και σημείωσε ότι η διάθεση του μετοχικού κεφαλαίου σε στρατηγικό επενδυτή θα μειώσει το δημόσιο χρέος και το κόστος του δημοσίου χρέους.

Για τα εργασιακά ακούγονται διάφορες ερμηνείες, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι αν ψηφιστεί σε νόμο, το νομοσχέδιο, δημιουργείται εταιρεία με 100% μέτοχο το κράτος που διατηρεί τους υπαλλήλους με την ίδια συλλογική σύμβαση, μισθούς και όρους, καθώς και ότι η συλλογική σύμβαση θα δεσμεύει την εταιρεία. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι ο ιδιώτης επενδυτής για να μπορεί να τερματίσει την υπηρεσία υπαλλήλου θα πρέπει να τεκμηριώνει πλεονασμό και να τον αποζημιώνει.

Εξήγησε πως οι υπάλληλοι της Cyta μετά την ψήφιση του νόμου θα πάρουν άδεια άνευ απολαβών από τον ημικρατικό και δεν θα τερματιστεί η υπηρεσία. Εξήγησε ότι ο υπάλληλος θα μπορεί να επιλέξει να επιστρέψει στον ημικρατικό οργανισμό και «θα αποφασίσουμε να τους αξιοποιήσουμε εκεί που έχουμε ανάγκη».

Συνεχίζοντας είπε ότι θα υπάρξει νέο σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης, που θα είναι αναλογιστικά αποδοτικό και θα μειώσει το βάρος που κουβαλά ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης θα είναι γενναιόδωρο όπως το περσινό.

Πρέπει να σταλεί θετικό μήνυμα στις αγορές

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι θα ιδρυθεί εταιρεία και θα σταλεί θετικό μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης και τις διεθνείς αγορές καθώς και ότι η καταψήφιση των νομοσχεδίων θα αποτελέσει χαμένη ευκαιρία για τη Cyta, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να κλίνουμε τα μάτια στα διεθνή δεδομένα των τηλεπικοινωνιακών. Πρόσθεσε ότι θα σταλεί αρνητικό μήνυμα στους οίκους αξιολόγησης και τις διεθνείς αγορές, δηλώνοντας ότι η Κυβέρνηση θα επιμείνει και θα συνεχίσει να διατηρεί αυτή την πολιτική

4 επιλογές στους εργαζόμενους

Ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος που μελέτησε την αποκρατικοποίηση της Cyta, έχει διαχειριστεί 40 δις δολάρια σε αποκρατικοποιήσεις.

Ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η μεταβίβαση των μετοχών και των εμπορικών περιουσιακών στοιχείων στον επενδυτή θα γίνεται με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι ο επενδυτής δεν πληρώνει περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για τις εμπορικές λειτουργίες στην αξία τους για αυτό και θα διατηρηθούν για διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

Είπε ότι θα δοθούν 4 επιλογές προς εργαζόμενους όταν μεταβιβαστεί μετοχικό πακέτο στον επενδυτή, με ελεύθερη βούληση και περιθώριο απάντησης 1 χρόνο για την επιλογή τους κι εξήγησε ότι αν ξεκινούσε η διαδικασία αύριο, ο υπάλληλος θα καλείτο μετά από 2 χρόνια να αποφασίσει, αφού θα έχει δουλέψει ένα χρόνο με τον επενδυτή.

Ανέφερε ακόμα ότι θα γίνει πρόταση ιδιωτικού συμβολαίου και αν ο εργαζόμενος το αποδεχτεί, το κράτος θα δώσει μετοχές, ενώ τόνισε θα υπάρχει και η επιλογή άνευ απολαβών, κατά την οποία ο υπάλληλος διατηρεί τη θέση στην οργανική δομή από την οποία παίρνει άδεια άνευ απολαβών αφού θα τον πληρώνει η ιδιωτική εταιρεία.

Εξήγησε ότι θα υπάρξουν οφέλη προς το δημόσιο, καθώς το μισθό θα πληρώνει ο ιδιώτης, που θα πληρώνει και μεγάλο μέρος της σύνταξης και πρόσθεσε ότι με προειδοποίηση 3 μηνών ο υπάλληλος θα μπορεί να αποχωρήσει από την ιδιωτική εταιρεία, ενώ η 3η επιλογή θα είναι η εθελούσια αποχώρηση, όπως το προηγούμενο σχέδιο και η 4 επιλογή θα είναι η απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία με απόφαση της ΕΔΥ.

Ρυθμίζονται τα θέματα εθνικής ασφάλειας

Ο Έφορος ανέφερε ότι το τρίτο νομοσχέδιο ρυθμίζει τα θέματα εθνικής ασφάλειας και διαλαμβάνει ότι θα μπορούν να δεσμευτούν περιουσιακά στοιχεία που αφορούν τη εθνική ασφάλεια.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι κατατέθηκαν τροποποιήσεις κανονισμών για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και για να δοθεί μονιμότητα στους υπαλλήλους της ΑΤΗΚ. Τέλος ανέφερε ότι περιλαμβάνεται απαγόρευση για απόκτηση μετοχών από ανεπιθύμητο πρόσωπο, ενώ η Κυβέρνηση δύναται να ζητήσει να πληρούνται θέσεις από άτομα της δημόσιας υπηρεσίας.

Η θέση των στελεχών της Cyta

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης είπε ότι ο οργανισμός αποτελεί το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο του τόπου, αναφέροντας ότι το παρόν ΔΣ ανέλαβε καθήκοντα με όρο εντολής να μεγιστοποιήσει την αξία της Cyta, αναφέροντας ότι το 2015 είχε 95 εκ. κέρδος.

Ανέφερε επίσης ότι οι μεγάλες εξελίξεις στην τεχνολογία επέφεραν 10% μείωση στα έσοδα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με τη Cyta να περιορίζει τη μείωση στο 7%,.

Ανέφερε επίσης ότι το ΔΣ φέρει μεγάλη ευθύνη στο πεδίο της τεχνικής επιβίωσης του οργανισμού.

Ο Γενικός Διευθυντής της Cyta Μιχάλης Αχιλλέως ανέφερε ότι μείωση των εσόδων οφείλεται κυρίως στο διεθνή ανταγωνισμό που υπάρχει από το Skype και Viber και άλλους τρόπους επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα νέα δεδομένα και η λύση είναι να βρούμε άλλες πηγές εσόδων, συμπληρώνοντας ότι άρχισε και έχει δρόμο ο εκσυγχρονισμός της Cyta.

Ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι από τη μονιμότητα

Μιλώντας εκ μέρους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των εργαζομένων στη Cyta ο Ηλίας Δημητρίου διατύπωσε ικανοποίηση για το γεγονός ότι έχει ξεκαθαριστεί η μονιμότητα των υπαλλήλων του οργανισμού.

Αφού ζήτησε από όλα τα κόμματα να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια, είπε ότι οι εργαζόμενοι υπέβαλαν πρόταση συνέχισης της της Cyta και εκσυγχρονισμού χωρίς αποκρατικοποίηση. Είπε ότι διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού τα κέρδη μένουν στην Κύπρο και ενισχύουν την κυπριακή οικονομία, αναφέροντας ότι η Cyta τα 14 τελευταία χρόνια λειτουργεί σε ανταγωνισμό, αυστηρής και ασύμμετρης μεταχείρισης από την ΕΠΑ και τον Ρυθμιστή. Τέλος, ανέφερε επίσης πως η μεγαλύτερη γάγγραινα, είναι τα μέλη των ΔΣ, καθώς τα περισσότερα ΔΣ είναι κομματικά, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσει η πελατειακή σχέση κομμάτων – Cyta.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
cyta, cyta, βουλη, ακελ, δηκο, εδεκ, εταιρεία, κυπρος, τραπεζες, υφίσταται, hellas, συμμετοχή, χρεος, δις, εδυ, μονιμοτητα, οφείλεται, skype, νέα, λύση, επα, κυπε, εθνικη τραπεζα, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, τελος του κοσμου, κομματα, αδεια, ακινητα, βημα, εθνικη, κυπρου, οικονομια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, τα νεα, τηλεοραση, skype, αγορα, ακελ, βρισκεται, γαγγραινα, γεγονος, γινει, γινεται, δηκο, δημοσιο, διοικηση, δις, δοθει, δομη, δωσει, εδεκ, εδυ, ευκαιρια, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, επα, επενδυτης, επενδυσεις, επιτυχια, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρεσια, υφίσταται, θετικο, κυβερνηση, κρατικο, λύση, λουξεμβουργο, ματια, μειωση, ορος, οφείλεται, πεδιο, ρολο, συζητηση, συμμετοχή, σχεδιο, τρια, χριστος, κωνσταντινος, αγορες, ανηκει, ασφαλεια, δικαιωματα, ενωση, hellas, πακετο, πηγες, πωληση, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα