Εμπόδια στην τοποθέτηση υπόγειων καλάθων στη Λάρνακα

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για τη διαχείριση, συλλογή και επεξεργασία σκυβάλων θα εφαρμόσει ο Δήμος Λάρνακας με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο προνοεί την τοποθέτηση σε συγκεκριμένες περιοχές υπόγειων μεγάλων καλάθων συλλογής απορριμάτων ανακύκλωσης.

Δύο προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ωστόσο, καθυστερούν την υλοποίηση του προγράμματος για τοποθέτηση υπόγειων καλάθων συλλογής σκυβάλων σε παραλιακά ξενοδοχεία και εστιατόρια στη πόλη της Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λάρνακας

Ανδρέας Λουρουτζιάτης ανέφερε πως «έχουμε πετύχει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που αφορά τη διαχείριση, συλλογή και επεξεργασία σκυβάλων. Η αίτηση του Δήμου εγκρίθηκε, προκηρύχθηκαν προσφορές για τα έργα και τον απαραίτητο εξοπλισμό και αναμενόταν ότι το πρόγραμμα θα λειτουργούσε μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016».

Ωστόσο, συνέχισε, «ενώ όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη του προγράμματος, υπήρξαν δυο προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών για δυο πτυχές του. Οι προσφυγές αφορούν την υπογειοποίηση καλάθων και την αγορά ειδικών μηχανημάτων για τη διακομιδή τους». Σημείωσε πως «οι συγκεκριμένες προσφυγές έχουν παγοποιήσει τα προγράμματα και στους Δήμους Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου, όπου επρόκειτο να αναπτυχθούν ημιυπόγειοι κάλαθοι».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξέφρασε την ελπίδα «οι προσπάθειες της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος από την οποία χρηματοδοτείται το πρόγραμμα να τελεσφορήσουν και μέχρι το Μάρτιο το πρόβλημα να ξεπεραστεί. Λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία το προωθεί».

Ανέφερε ακόμα ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει για το μέρος που αφορά τους συμπιεστές σκυβάλων σε αρκετά σημεία της παλιάς πόλης και της τουριστικής περιοχής όπου υπάρχουν εστιατόρια.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αίτηση του Δήμου Λάρνακας, το πρόγραμμα θα καλύψει την περιοχή από την πλατεία Αγίου Παύλου - πλατεία Ευρώπης στις Φοινικούδες - μέχρι το τέλος της Οδού Μακένζι, περιλαμβανομένων των παραλιακών Λεωφόρων Πιαλέ Πασά και Τάσου Μητσόπουλου».

Το πρόγραμμα προνοεί την τοποθέτηση στις συγκεκριμένες περιοχές 64 υπόγειων μεγάλων κάλαθων συλλογής σκουπιδιών ανακύκλωσης και οικιακών αποβλήτων.

Το πρόγραμμα προνοεί επίσης την αγορά δυο ειδικών σκυβαλοφόρων οχημάτων με ειδικούς γερανούς, οι οποίοι θα ανασύρουν από τους 16 υπόγειους χώρους τους καλάθους, θα τους αδειάζουν στα σκυβαλοφόρα και θα τους τοποθετούν πίσω στους χώρους τους.

Τόσο οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και των εστιατορίων όσο και το κοινό θα μπορούν εύκολα να ανοίγουν το στόμιο των υπογειοποιημένων χώρων συλλογής σκυβάλων και να τοποθετούν τα σκουπίδια τους ανά κατηγορία. Στη συνέχεια τα σκύβαλα θα μεταφέρονται για ανακύκλωση.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος Λάρνακας, «στόχος του προγράμματος είναι να εκλείψει η οπτική και περιβαλλοντική οχληρία, από την παρουσία των γνωστών πράσινων σκυβαλοδοχείων από το παραλιακό και τουριστικό μέτωπο της Λάρνακας. Επίσης, θα αυξηθεί ο όγκος ανακυκλώσιμων σκουπιδιών που παράγει η Λάρνακα με οργανωμένη συλλογή από περιοχές όπου υπάρχει αφθονία από τέτοια υλικά».

Ανέφερε ακόμα ότι «το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στο 1,8 εκ. ευρώ και ο Δήμος Λάρνακας θα καταβάλει το ποσό των 100 χιλιάδων, που θα πληρωθεί σε δύο δόσεις, ενώ σε κάποια χρονική στιγμή η διαχείριση και συντήρηση του εξοπλισμού, θα περάσει εξολοκλήρου στην κυριότητα του Δήμου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα