Τέρμα στις υπερχρεώσεις των τραπεζών

Δεν θα διαιρούν πλέον διά 360 και να πολλαπλασιάζουν επί 365 για τους τόκους
Τους δόθηκαν 15 μέρες για να καταθέσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εμπορίου, πριν ετοιμασθεί νομοσχέδιο για έγκριση από τη Βουλή

Αποφασισμένη να θέσει τέρμα στις «καταχρηστικές ρήτρες», όπως τις ονομάζουν οι βουλευτές, τις οποίες επιβάλλουν στους δανειολήπτες οι τράπεζες, δηλώνει η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, η οποία έδωσε πίστωση χρόνου 15

ημερών σε όλους τους εμπλεκομένους να καταθέσουν γραπτώς ενώπιόν της τις θέσεις τους, για να μπορέσει να νομοθετήσει.

Στην Επιτροπή έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις νόμου από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, οι οποίες εξετάστηκαν χθες κι αποφασίσθηκε όπως συμπτυχθούν σε μια, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η προστασια δηλαδή των δανειοληπτών και ο τερματισμός των καταχρηστικών χρεώσεων, όπως είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ μέλος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ.

«Η κλοπή των πέντε ημερών»
Όπως εξήγησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, εκείνο που θα τερματισθεί με την ψήφιση των δύο προτάσεων είναι κυρίως «η κλοπή των πέντε ημερών».

«Είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζουν οι τράπεζες το επιτόκιο, εξήγησε. Διαιρούν το σύνολο του επιτοκίου διά 360, αλλά μετά το πολλαπλασιάζουν επί 365, με αποτέλεσμα να κερδίζουν πέντε μέρες, κάτι που δεν γινόταν αντιληπτό από τους πελάτες τους».
Όπως είπε ο κ. Βότσης, η Επιτροπή θα επανέλθει σε 15 ημέρες για να ολοκληρώσει τη συζήτηση, με στόχο να προωθήσει νομοσχέδιο για έγκριση στην Ολομέλεια.

Πέραν των δέκα ρητρών
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, είπε ότι το θέμα προέκυψε μετά από καταγγελίες για συμβόλαιο, το οποίο περιείχε πέραν των δέκα καταχρηστικών ρητρών.

«Εκείνο το οποίο εμείς θέλουμε», τόνισε, «είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες στις συμβάσεις μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών. Η αδύνατη πλευρά είναι ο δανειολήπτης και πρέπει να προστατευτεί. Από την άλλη, πρέπει να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη στην αγορά».

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι σε 15 μέρες εφόσον κατατεθούν οι προτάσεις όλων των εμπλεκομένων (Κεντρικής Τράπεζας, Επιτρόπου, Δανειοληπτών, κ.ά.) η Επιτροπή θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, «ώστε να μην υπάρχει καμία εξαπάτηση εκ μέρους των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών».

Διακοπή συμβολαίων
Στις δικές του δηλώσεις, ο Γιαννάκης Γαβριήλ του ΑΚΕΛ είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών «επέλεξε να συμπαραταχθεί με τις τράπεζες στην απαράδεκτη θέση τους, ότι οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις πρέπει να αφορούν μόνο νέες συμβάσεις και όχι τις υφιστάμενες.

»Το όλο πρόβλημα -τόνισε- θα αντιμετωπιστεί. Ήδη οι τράπεζες λένε ότι δεν το κάνουν πλέον, αλλά εμείς θέλουμε και με συγκεκριμένη πρόταση να αντιμετωπίσουμε το θέμα».

Είπε, επίσης, ότι ένα άλλο πρόβλημα το οποίο θα διευθετηθεί είναι η δυνατότητα που έχουν οι τράπεζες να διακόπτουν από μόνες τους τα συμβόλαια που έχουν με τους δανειολήπτες, ενώ θα υπάρξει και πρόνοια στα νομοσχέδια για κατάργηση της δυνατότητας των τραπεζών να επιβάλλουν τόκους υπερημερίας και στις επιπλέον χρεώσεις σε δάνεια, όπως ασφάλιστρα, έξοδα του δανείου κλπ.

Θα επηρεασθούν οι τράπεζες
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας τόνισε την ανάγκη να τερματισθεί το φαινόμενο των ασαφειών στα συμβόλαια μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών.

«Ως ΕΔΕΚ -είπε- συμφωνούμε πλήρως με τις δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν και θεωρούμε ότι αυτές πρέπει να προωθηθούν ενώπιον της Ολομέλειας, ώστε η ασυδοσία των υπερχρεώσεων από πλευράς των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εις βάρος των δανειοληπτών να σταματήσει.

Παρ' όλο που έχουν ακουστεί κάποιες επιφυλάξεις και από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά παράλληλα και από την εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών, ότι αυτό θα επηρεάσει τις τράπεζες, εμείς λέμε ότι θα πρέπει όχι μόνο αυτές οι προτάσεις οι οποίες θα ψηφιστούν ως νομοθεσίες να έχουν μόνο ισχύ για τις μελλοντικές συμβάσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και των υφιστάμενων συμβάσεων μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δανειοληπτών».

Τέλος, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι υπήρξε παραδοχή πως μέχρι σήμερα υπήρχαν οι υπερχρεώσεις που περιλαμβάνονται στις προτάσεις νόμου, εκ μέρους των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα