Κίνδυνος να γλιτώσουν φοροφυγάδες

Δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη με τον Φαλτσιανί οι Αρχές για τα υπολειπόμενα ονόματα
Η καθυστέρηση από πλευράς Κυβέρνησης να επικοινωνήσει με τον Γαλλο-ιταλό πληροφοριοδότη, ο οποίος έχει δηλώσει στη «Σ» πως έχουμε μόνο το 1/3 των Κυπρίων πελατών της HSBC και πως μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση των υπολοιπόμενων ονομάτων, ελλοχεύει κινδύνους για ενδεχόμενες προσπάθειες από φοροφυγάδες να καλύψουν τα νώτα τους. Ανησυχίες εκφράζουν τα κόμματα, αλλά και ικανοποίηση για την πρόοδο στις έρευνες. Αποκαλυπτικά στοιχεία παραχώρησε ο Υπ. Οικονομικών

Στην

πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις έρευνες του Εφόρου Φορολογίας σε σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ και στο γεγονός πως έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής φορολογίες ύψους 35 εκ. ευρώ, αναφέρθηκε χθες, σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Δέχθηκε, όμως, τις έντονες επικρίσεις βουλευτών, επειδή οι κυπριακές Αρχές δεν έχουν έρθει ακόμη σε επικοινωνία με τον πρώην τραπεζίτη και πληροφοριοδότη που διέρρευσε τη λίστα Λαγκάρντ από την ελβετική τράπεζα HSBC, τον Ερβέ Φαλτσιανί. Ο τελευταίος είχε εκφράσει σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Σημερινή», πριν από δύο μήνες, την προθυμία του να βοηθήσει στην εξασφάλιση και άλλων ονομάτων - Κυπρίων πελατών της τράπεζας.

Ο Φαλτσιανί δήλωσε πως οι κυπριακές Αρχές κατέχουν μόνον το 1/3 περίπου των ονομάτων-πελατών που συνδέονται με την Κύπρο και πως υπάρχουν και άλλες πηγές πληροφόρησης, στις οποίες δεν έχει απευθυνθεί η κυπριακή κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα στο δίκτυο των Νομικών Υπηρεσιών των άλλων χωρών που έχουν διερευνήσει την ίδια υπόθεση. Να σημειωθεί πως πριν από ένα μήνα περίπου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε δημοσίως ότι ο Φαλτσιανί, μετά τη λίστα Λαγκάρντ, παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση νέα λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές. Εντούτοις, όμως, κανείς δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με τον Φαλτσιανί από την Κύπρο, πέραν της εφημερίδας μας.

Ζητούν έρευνα και για τις εκροές
Χθες, τα πολιτικά κόμματα αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε σχέση με τη διερεύνηση της όλης υπόθεσης και την επιβολή των πρώτων φορολογιών, αλλά επέκριναν τη μη εις βάθος διερεύνηση, όπως υποστήριξαν, και της υπόθεσης των εκροών καταθέσεων πριν από το κούρεμα.

Ενώπιον της Βουλής, ο Χάρης Γεωργιάδης αναφέρθηκε εκ νέου και στο διεθνές πρότυπο για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου σε 75 χώρες, που προνοεί ουσιαστικά την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου και την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με τα υπόλοιπα καταθέσεων. Ωστόσο, στην περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση αρκεστεί στην αναμονή της εφαρμογής του εν λόγω προτύπου σε ένα χρόνο για να συμπληρώσει την υπόθεση της HSBC, τότε υπάρχει κίνδυνος να δοθεί περαιτέρω χρόνος σε Κύπριους φοροφυγάδες - πελάτες της ελβετικής τράπεζας, για ενδεχόμενες προσπάθειες να καλύψουν τα νώτα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η HSBC συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015 να καταβάλει πρόστιμα 38 εκ. ευρώ στην ελβετική κυβέρνηση, αφότου η τελευταία ολοκλήρωσε έρευνα για περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Πρόσφατα, μιλώντας στη «Σημερινή», ο Πάτρικ Τούσιερ, αξιωματούχος του Τμήματος Φορολογίας της Ελβετίας, δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν θα ικανοποιηθούν οποιαδήποτε αιτήματα δικαστικής συνδρομής υποβληθούν από την Κύπρο, αλλά και από άλλες χώρες, σε σχέση με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, επειδή αυτή βασίζεται σε υποκλαπέν υλικό. Αντίθετα, τέτοια στοιχεία μπορεί να αποκτηθούν από τις Αρχές άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει τη δική της έρευνα και έχει θέσει υπό την προστασία της τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Φορολογίες σε 88 περιπτώσεις
Ο Χάρης Γεωργιάδης αποκάλυψε χθες, στη Βουλή, πως οι φορολογίες που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής αφορούν 88 περιπτώσεις Κυπρίων καταθετών, οι οποίες σχετίζονται με 85 λογαριασμούς που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως εξήγησε, οι φορολογίες αφορούν το οικονομικό έτος 2003. Υπέδειξε δε, την ίδια στιγμή ότι ενδεχομένως να επιβληθούν και άλλες φορολογίες για τα κατοπινά έτη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ακόμη δεν έχει εισπραχθεί κάποιο ποσό από τους οφειλέτες, διευκρινίζοντας ότι οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης.

Όπως εξήγησε, στη λίστα περιλαμβάνονται 490 προφίλ νομικών ή φυσικών προσώπων, Κυπρίων ή ξένων, συνδεδεμένα με την Κύπρο, από τα οποία τα 87 δεν φαίνεται να συνδέονται με κάποιο λογαριασμό, ενώ τα υπόλοιπα 403 προφίλ φαίνεται να συνδέονται με 361 λογαριασμούς, οι οποίοι στο μέγιστό τους είχαν υπόλοιπα τα οποία ανέρχονταν στο συνολικό ποσό των €827 εκατομμυρίων.

Διαβίβαση υποθέσεων στη Νομική Υπηρεσία
Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, ακόμη, ότι το Τμήμα Φορολογίας αξιολογεί τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του και προβαίνει στις ενέργειές του, και ότι κατά περίπτωση, εκεί που μπορεί να στοιχειοθετηθεί επαρκής υπόθεση, τότε τα στοιχεία θα διαβιβάζονται στη Νομική Υπηρεσία, που είναι και η μόνη αρμόδια Αρχή να κρίνει κατά πόσο τα δεδομένα που έχει ενώπιόν του το Τμήμα Φορολογίας επιτρέπουν ποινική δίωξη των εμπλεκομένων ή οποιαδήποτε άλλη διερεύνηση. «Αλλά αυτά δεν είναι κινήσεις που προαναγγέλλονται και δεν μπορούμε δημοσίως να αναφερόμαστε σε ή τυχόν επιπρόσθετες κινήσεις, επιπρόσθετη πληροφόρηση η οποία έχει οιονεί ανακριτικό χαρακτήρα.

Δεν διαφημίζεις δημοσίως με ποιον θα μιλήσεις, ή το πρόσωπο ή την τράπεζα ή φορολογική Αρχή κράτους ή υπουργείο Οικονομικών κράτους σε μια συνεχή προσπάθεια τα δικά σου δεδομένα και η υπόθεση σου να στέκουν», συμπλήρωσε και ζήτησε επ' αυτού κατανόηση εκ μέρους της Βουλής.
Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και γενικά στο θέμα της είσπραξης φορολογιών, επισημαίνοντας ότι την τελευταία δεκαετία τα φορολογικά έσοδα του κράτους ανήλθαν στα €36 δισεκατομμύρια, υπενθυμίζοντας ότι όπως είναι γνωστό υπάρχει ένα ποσό της τάξης των €2 δισεκατομμυρίων που δεν έχει εισπραχθεί.

Έλεγχος Οδυσσέα στη λίστα
Στη συνεδρία, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως πρόθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στο μέλλον είναι να ελέγξει τα στοιχεία της λίστας. «Θεωρώ δεδομένο πως, εάν εντοπιστούν στοιχεία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις, ναρκωτικά και στοιχεία που είναι προϊόν διαφθοράς, ο έφορος φορολογίας θα ενημερώσει τη ΜΟΚΑΣ, την Αστυνομία και τη Νομική υπηρεσία», είπε ο Γενικός Ελεγκτής.

Η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου δήλωσε πως, δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα, τη στιγμή που θα τύχει περαιτέρω διερεύνησης. Όπως είπε, η δημοσιοποίηση της λίστας δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό στο πλαίσιο της διερεύνησης και διερωτήθηκε «με ποια λογική θα δημοσιοποιήσουμε τέτοια στοιχεία, αφού, ενδεχομένως, με τη δημοσιοποίηση να δημιουργείται άλλο θέμα». Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας σημείωσε πως οποιαδήποτε στοιχεία τεθούν ενώπιον της υπηρεσίας θα εξεταστούν.

Παρεμβάσεις πολιτικών κομμάτων
Ο Προέδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «γιατί, παρά τη σχετική σύσταση της Βουλής, οι Αρχές αρνούνται να επικοινωνήσουν με την πηγή διαρροής της Λίστας Λαγκάρντ, τον Ερβέ Φαλτσιανί -ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει τις έρευνες των κυπριακών Αρχών σε δηλώσεις του πρόσφατα στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ- και να συλλέξουν κι άλλες πληροφορίες;».

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Νίκος Νικολαΐδης σημείωσε ως θετικό, κατ' αρχήν, στοιχείο την επιβολή φορολογίας σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ για το έτος 2003, συνολικού ύψους €35 εκατομμυρίων και χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι εξετάζεται και η πιθανότητα διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αριστοτέλης Μισός εξήρε τις προσπάθειες τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και του Εφόρου Φορολογίας σε ό,τι αφορά τον ρυθμό διεκπεραίωσης των φορολογικών ελέγχων στους Κύπριους καταθέτες τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών, για επαφή με το πρώην στέλεχος της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσο η λίστα ήταν πλήρης ή αν μπορούν να δοθούν περαιτέρω πληροφορίες, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο εντοπισμού των φοροφυγάδων.

Ο βουλευτής και Πρόεδρος, τέλος, του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε ικανοποίηση για τη δουλειά που γίνεται από το Τμήμα Φορολογίας μέχρι σήμερα, αλλά και την πολιτική εποπτεία του Υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά τη λίστα Λαγκάρντ. Ζήτησε ταυτόχρονα «περαιτέρω αξιοποίηση και διεύρυνση της ίδιας προσέγγισης για τις εκροές καταθέσεων που έγιναν πριν από το κούρεμα του Μαρτίου του 2013».

Keywords
Τυχαία Θέματα