«Εμπλοκή» στην εκκαθάριση της FBME

Εμπλοκή προκύπτει στο φλέγον θέμα της ειδικής εκκαθάρισης της Τράπεζας FBME, καθώς το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας και της Αρχής Εξυγίανσης απορρίφθηκε αρχικά από το πρωτόδικο δικαστήριο.

Η Κεντρική Τράπεζα άσκησε έφεση η οποία όμως απορρίφθηκε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το Πρωτόδικο είχε αποφασίσει ότι η Κεντρική Τράπεζα

δεν είχε δικαιοδοσία να προχωρήσει σε εκκαθάριση της τανζανικής Τράπεζας.

Φαίνεται λοιπότι υπάρχουν επιλογές και αποτελεί ζήτημα, το οποίο επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του SIGMA η Κεντρική Τράπεζα.

Οι επιλογές έχουν ως εξής:

1) Να προχωρήσει σε άλλα μέτρα εκκαθάρισης.

2) Να προχωρήσει στην εκκαθάριση μόνο του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο. Εκτιμάται ότι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή για την ώρα.

Το υποκατάστημα της FBME, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Οι διοικητικές και άλλες συναφείς πράξεις εξακολουθούν να θεωρούνται νόμιμες εκτός και εάν ακυρωθούν, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, οι τανζανικές Αρχές έχουν διορίσει εκκαθαριστή, ο οποίος προβαίνει ήδη σε εκκαθάριση της FBME στην χώρα, ενώ εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου το αίτημα αναγνώρισης του Τανζανού διαχειριστή για να προχωρήσει σε εκκαθάριση και του υποκαταστήματος της FBME στην Κύπρο.

Συνεπώς, ακόμη και μετά την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου, ο Τανζανός διαχειριστής δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην Κύπρο. Αν αναγνωριστεί, θα προχωρήσει σε ενέργειες εκκαθάρισης και στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι το 90% των καταθέσεων της Τράπεζας βρίσκονται στην Κύπρο.

Γνώστες του θέματος αναφέρουν πως εάν δεν αναγνωριστεί ο Τανζανός εκκαθαριστής και προχωρήσει η Κεντρική στην εκκαθάριση μόνο του υποκαταστήματος της Τράπεζας στην Κύπρο είναι πολύ πιθανό να οι δυο να βρεθούν σε διελκυστίνδα για το ζήτημα των καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα