Ε. Θεοχάρους: Η αποτυχία της «σχολής Σημίτη» & οι επιτυχίες του Όρμπαν (VID)

Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα» εμφανίστηκε σήμερα η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Δρ Ελένη Θεοχάρους. Η κ. Θεοχάρους συζήτησε το ζήτημα των στρατιωτικών προκλήσεων της Τουρκίας και των πολιτικών που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος στον τομέα της άμυνας και της ευρωπαϊκής πολιτικής. 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ελλαδίτη Υπουργού Εθνικής Άμυνας για τη χρήση και στρατιωτικών μέσων είπε πως πρέπει να προβάλουμε ισχύ,

αν πραγματικά έχουμε ισχύ, αλλά να μην κάνουμε λεονταρισμούς και να γίνουμε το ποντίκι που βρυχάται. Η Τουρκία, πρόσθεσε, καταλαβαίνει και κατανοεί τη γλώσσα της ισχύος, και η θεωρεί πως η Ελλάδα την έχει και τα νησιά είναι κατοχυρωμένα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατανοήσει και η Κύπρος

Η κ. Θεοχάρους έριξε τις ευθύνες στους Ελλαδίτες πολιτικούς, και ειδικά στη «λεγόμενη σχολή Σημίτη», που οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική καταστροφή που είχε αντίκτυπο και στα της άμυνας και της αποτροπής. Εξήγησε πως η «σχολή Σημίτη» οι οποίοι «μέσα από τις πολιτικές του εξευμενισμού και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, που βλέπουμε, και τώρα, να βγαίνουνε ξανά στο προσκήνιο, ξεδιάντροπα να μας λένε, να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, κατάφεραν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ένα σημείο όπου αφ’ ενός κάποιοι πολιτικοί νιώθουν την Κύπρο να είναι πάρα πολύ μακριά και συνεπώς τα πεδία άμυνας του ελληνικού κράτους δεν περιλαμβάνουν την Κύπρο», ενώ αμφισβητούν συνεχώς και τις δυνατότητες της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Για το θέμα της αμυντικής θωράκισης, η κ. Θεοχάρους είπε πως «δεν είναι μόνο το ζήτημα των οπλικών συστημάτων, είναι και το ζήτημα της ψυχής του ελληνικού λαού που έχει αποδείξει ότι όταν κληθεί να πολεμήσει θα υπερασπιστεί την πατρίδα του».

Στην παρατήρηση του Χρίστου Χαραλάμπους για την «ρητορική αντίδραση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ώρα που το Yavuz ετοιμάζεται να «τρυπήσει» στο οικόπεδο 8 της Κύπρου, η κ. Θεοχάρους θεωρεί πως είναι θλιβερό. Δεν αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός, όπως έγινε το 1974, «την κρίσιμη στιγμή, πάλι θα στείλει τα Νοράτλας», αλλά αυτό είναι τραγικό διότι θα είναι κίνηση απελπισίας. Πρέπει η Κύπρος να είναι οχυρωμέν όπως είναι και τα άλλα ελληνικά νησιά με ένα σύγχρονο, ευέλικτο, επαγγελματικό στρατό. Διαφώνησε με την ορθότητα της τότε απόφασης για μείωσης της θητείας στην Εθνική Φρουρά, υπογραμμίζοντας πως «κανένα κράτος δεν είναι σοβαρό αν δεν έχει ένοπλες δυνάμεις».

Αξιολογώντας τις κινήσεις του νυν Υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, η πρώην Ευρωβουλευτής συμφώνησε πως όντως έγιναν κινήσεις προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά αυτές έγιναν τα τελευταία χρόνια που ανέλαβε καθήκοντα. Μια στρατηγική αποτροπής χρειάζεται μακροχρόνιο σχεδιασμό και όχι να πέφτουμε στην παγίδα της λύσης του Κυπριακού «αμέσως, τώρα». Η στρατιωτική προπαρασκευή, συνέχισε, δεν γίνεται με σκοπό τον πόλεμο, αλλά για ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος της πολιτικής ηγεσίας.

Κάνοντας μια διάγνωση των δυνατοτήτων αποτροπής του Κυπριακού Κράτους, η κ. Θεοχάρους είπε: «Όταν κάποιος δημιουργεί ένα στρατό, πρέπει να γνωρίζει και τα μεγέθη. Και είναι πραγματικά ο τόπος μας ένα μικρό νησί με ένα πληθυσμό που δεν φτάνει το ένα εκατομμύριο, με το φρόνημα του λαού να μην είναι στα καλύτερά του σημεία. Με μια ήττα που δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε μέχρι τώρα, το φοβικό σύνδρομο που έχει δημιουργήσει και την ηττοπάθεια που έχει δημιουργήσει εκείνη η ήττα, η οποία στηριζόταν σε προδοσία. Γιατί, με κάποιες διαφορετικές προϋποθέσεις δεν θα μπορούσε να είχε υπάρξει αυτή η ήττα». Πρόσθεσε πως, «πραγματικά περιοριζόμαστε σε μια κίνηση άμυνας και αποτροπής της οποιαδήποτε επέκτασης των κατοχικών στρατευμάτων, τόσο στην θάλασσα, όσο και στην ξηρά».

Συνέχισε, λέγοντας πως «δεν μπορεί το μέγα της θαλάσσης κράτος, που είναι η Κύπρος, με έντεκα φορές, περίπου, θαλάσσια έκταση μεγαλύτερη από τη χερσαία, να μην έχει ένα πλεούμενο ανοικτής θαλάσσης για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα δίκαιά του». Δεν είναι σκοπός ο βομβαρδισμός πολιτικών στόχων και πολιτικού προσωπικού, όπως του Yavuz, καθώς «δεν είμαστε βάρβαροι», αλλά τα στρατιωτικά πλοία πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Η κ. Θεοχάρους έδωσε το παράδειγμα των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που είναι ένας λαός περίπου 200,000 και παρά το ότι απέναντί του έχει «ένα μηχανισμό τρομακτικό», εντούτοις επενδύει «το μεγαλύτερο ποσοστό του εθνικού εισοδήματος χρησιμοποιείται για την αγορά οπλικών συστημάτων, μοντέρνας τεχνολογίας, από την Ρωσία, από το Ισραήλ, από αλλού». Πρόσθεσε πως «κι όμως, αυτός ο λαός αντιστέκεται και δεν πρόκειται να καταληφθεί ποτέ το Ναγκόρνο-Καραμπάχ από αυτό τον υπέρτερο στρατό, είναι 10 εκατομμύρια οι Αζέροι του Αζερμπαϊτζάν, 200 χιλιάδες οι Αρμένιοι».

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ζήτησε τη σύλληψη της Ελένης Θεοχάρους, με σχετικό αίτημα στην Ιντερπόλ. Ως αιτιολογία του αιτήματος για σύλληψη, είναι η «παράνομη είσοδος σε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν», λόγω της επίσκεψης της στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συζητώντας τη σχέση που αναπτύσσεται με το Ισραήλ, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε πως «αν πρόκειται να πάμε να κάνουμε μια σοβαρή συμμαχία με τον Ισραήλ, αν πρόκειται να πάμε κάνουμε μια συμμαχία αλληλοσεβασμού θα πρέπει να έχουμε και εμείς κάτι να προσφέρουμε». Συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως καμιά χώρα δεν πρόκειται να στείλει τους στρατιώτες της να πολεμήσουν για εμάς, ιδιαίτερα όταν εμείς δεν θέλουμε να το πράξουμε.

Σχολιάζοντας την στάση της Ε.Ε., η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως δεν είχαμε την σωστή πολιτική από το 2004 μέχρι σήμερα για να την καταστήσουμε ένα πραγματικό σύμμαχο και θα είχαμε λύσει το πρόβλημα. Η πρώην Ευρωβουλευτής είπε πως «αφήσαμε όλες τις ευκαιρίες να χαθούν». Έδωσε το παράδειγμα του Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο όταν ήταν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα, αλλά κατάφερε να ταρακουνήσει την Ε.Ε. και να κερδίσει για την Ουγγαρία σε μια σειρά ζητημάτων.

Τέλος, συμφώνησε με την απειλή για «οριζόντιο βέτο» εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη για το θέμα των κυρώσεων κατά Ρωσίας για την Κριμαία. Τόνισε πως «είναι μια θαυμάσια κίνηση» και πάνω σε μια τέτοια πολιτική θα έπρεπε να είχε οικοδομήσει η Κύπρος.

Κλείνοντας, η κ. Θεοχάρους είπε πως η στάση των Ευρωπαίων ηγετών έναντι της Τουρκίας θυμίζει την στάση έναντι του Αδόλφου Χίτλερ, με τον οποίο έκαναν συμφωνίες οι οποίες στο τέλος αθετήθηκαν και έφεραν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να ενημερωθεί η ευρωπαϊκή και αμερικανική κοινή γνώμη πως «εκτρέφεται ένα τέρας» στην περιοχή και «θα προκαλέσει μείζονες αναταραχές» και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα