Ε. Θεοχάρους: Η αποτυχία στις εκλογές, ο Συλλούρης και τα επόμενα σχέδια

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, παραχώρησε στο SigmaLive η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης.

Η Ελένη Θεοχάρους ερωτήθηκε για την αποτυχία της Αλληλεγγύης να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, ρίχνοντας «καρφιά» στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Συλλούρη.

Τόνισε ότι το Κίνημα Αλληλεγγύη θα συνεχίσει τον αγώνα του και το καθήκον που έχει απέναντι στους πολίτες, ενώ μίλησε και για τα δικά της προσωπικά σχέδια. Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη.

Που οφείλεται

η αποτυχία της Αλληλεγγύης στις βουλευτικές εκλογές;

Η αποτυχία ήταν απρόσμενη. Παντού συναντούσα τον ίδιο ενθουσιασμό που συναντούσα και σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Εντούτοις, την τελευταία εβδομάδα νοιώσαμε όλα τα στελέχη ένα "μούδιασμα" λόγω της ευρείας διασποράς της θέσης ότι "ψήφος στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ είναι χαμένη ψήφος γιατί το Κίνημα δεν θα μπει στην Βουλή". Η διασπορά αυτή της "πληροφορίας" από συγκεκριμένο χαφιεδότσουρμο, επηρέασε και μέλη και στελέχη μας, προκαλώντας απογοήτευση. Η προβοκατόρικη αυτή ενέργεια βασιζόταν δήθεν και σε "εσωτερικές" δημοσκοπήσεις, αλλά και στις δημοσκοπήσεις που παρουσίαζαν τα κανάλια. Δεν έχω καμμιά αμφιβολία ότι πολλές απ' αυτές ήσαν είτε αλλοιωμένες, είτε κατευθυνόμενες. Δεν μπορεί για παράδειγμα να ερωτάς τον μέσο πολίτη ποιο από τα κάτωθι κόμματα θα ψηφίσεις και να μην βάζεις μέσα την Αλληλεγγύη. Δεν μπορεί να ερωτάς ποιος είναι ο πιο δημοφιλής αρχηγός και να μην περιλαμβάνεται η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης. Δεν μπορεί η Πρόεδρος της Αλληλεγγύη να είναι σταθερά στην πρώτη-δεύτερη θέση από άποψη δημοτικότητας και η Αλληλεγγύη να λαμβάνει 0,3%. Βεβαίως δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι πολλοί ψηφοφόροι που μας διαβεβαίωναν ότι θα ψηφίσουν το Κίνημα μας, στις δημοσκοπήσεις δεν τολμούσαν να το πουν, και προφανώς δεν τόλμησαν και να το πράξουν.

Αυτό ήταν ένα από τα άθλια όπλα που χρησιμοποίησαν για να μας εξουθενώσουν. Ταυτόχρονα υπήρξε και η τεράστια κινητοποίηση του ΔΗΣΥ σε βάρος του Κινήματος μας με αφόρητες πιέσεις στους πολίτες που είχαν εκφράσει πρόθεση να μας  ψηφίσουν. Γνωρίζω πολλές περιπτώσεις όπου τους θύμισαν τί «χρωστούσαν» στον ΔΗΣΥ και ότι "θα ξαναχρειαστούν τον Συναγερμό"  για να διευκολύνει τις συναλλαγές τους με το κράτος, την πολιτεία, τους θεσμούς,   την εξουσία.  Κάτι που βεβαίως δεν θα μπορούσε να κάνει γι' αυτούς η Αλληλεγγύη. Η στόχευση κατά της Αλληλεγγύης ήταν σαφής.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν η προσπάθεια διασυρμού του κινήματος και εμού προσωπικά από τους γνωστούς ασπάλακες της δημοσιογραφίας, ότι είμαστε «ακροδεξιοί» και λίγο ως πολύ χρυσαυγίτες. Δεν τα έβαλαν με το παράρτημα της χρυσής αυγής αλλά τα έβαλαν μ εμένα γιατί ...αποδέχθηκα πρόσκληση σε δείπνο που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τιμήν όλων των Ελλαδιτών και Κυπρίων Ευρωβουλευτών. Το δείπνο ζήτησαν Ελλαδίτες Ευρωβουλευτές αλλά δεν παρέστη κανένας, διότι προσεκλήθησαν και οι χρυσαυγίτες. Δεν παρέστησαν μη γνωρίζοντας καν αν θα πάνε οι χρυσαυγίτες.

Φέτος ο ΔΗΣΥ παρ΄ όλο που τα φερέφωνα του με πιλάτευαν καθ΄ όλη την προεκλογική εκστρατεία για το ζήτημα αυτό, αλλά και για ένα άλλο εξ ίσου φαιδρό ανάλογης υφής -και πάλι με στόχο να δαχτυλοδείχνουν την Αλληλεγγύη ως «ακροδεξιό» κόμμα-, απηύθυνε πρόσκληση στην Χρυσή Αυγή Κύπρου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, συνωμότησε  μαζί της για να εκλέξουν Πρόεδρο της Βουλής, της έδωσε Προεδρία Επιτροπής και την «νομιμοποίησε» πλήρως. Αποδεικνύεται ότι το μόρφωμα αυτό και ο ΔΗΣΥ είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Εξ ίσου σημαντικός παράγοντας είναι και το γεγονός ότι οι απόψεις μας, οι ιδέες μας, το όραμα μας, οι προτάσεις μας ποτέ δεν έφθασαν στον λαό. Πλείστα όσα ΜΜΕ ανάλωναν τον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο που ήσαν υποχρεωμένα εκ του Νόμου να παραχωρήσουν στο Κίνημα μας, στις συζητήσεις και συνεντεύξεις με εμένα και με στελέχη της Αλληλεγγύης, σχεδόν καθ'  ολοκληρία στο ζήτημα «Χρυσή Αυγή» και στο ζήτημα  «Συλλούρη-Al Jazeera». Βεβαίως για πολλά χρόνια ελάχιστες φορές εμφανιστήκαμε στα ΜΜΕ και στον ελάχιστο χρόνο που μας διατέθηκε δεν μας επέτρεπαν να μιλήσουμε για τα ουσιαστικά: Τις θέσεις και προτάσεις μας για τα μείζονα ζητήματα του τόπου. Την Παιδεία, την Υγεία, την Κοινωνική Συνοχή, την Οικονομία, την Άμυνα, το φρόνημα του λαού.

Η απόφαση του ΔΗΣΥ ήταν ειλημμένη: να μας σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Δεν θα αποκρύψω και οργανωτικά ζητήματα που αντιμετωπίσαμε αλλά και αυτό καθοδηγήθηκε από ένα μακρύ ταχυδακτυλουργικό χέρι μέσω σκανδαλισμού στελεχών  και διάχυσης αποσταθεροποιητικών πληροφοριών. Είναι επίσης αληθές ότι πολλά μέλη δήλωναν απογοήτευση γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε «ρουσφέτια"», δεν βοηθούσαμε τους πολίτες. Κάποιοι δεν κατάλαβαν γιατί κρίναμε ως επιτακτική ανάγκη να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, γιατί πίστευαν ότι ...θα ανατρέψουν την κυβέρνηση. Τέλος επιμένω ότι ο λαός μας, τον οποίο παρακολουθώ προσεκτικά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 1991 και εντεύθεν δυστυχώς εξακολουθεί να παραμένει επικίνδυνα ευάλωτος προς χειραγώγηση από τους μάγους της πολιτικής ίντριγκας. Δεν μπορεί να δηλώνει στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό 80% ότι θεωρεί ως μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου την διαφθορά και να υπερψηφίζει τα κατ' εξοχήν κόμματα της διαφθοράς. 

Η εμπλοκή του Δημήτρη Συλλούρη στο βίντεο του Al Jazeera ήταν ο λόγος της εκλογικής αποτυχίας;

Ήταν ένα πολύ σημαντικός λόγος . Και παρ΄ όλο που ο Συλλούρης δεν ήταν μέλος μας από την μέρα εκλογής του στην Προεδρία της Βουλής (εκλογής που έγινε με δική του αποκλειστικά διαβούλευση με τον Συναγερμό), πολλοί επέμεναν να εμπλέκουν την Αλληλεγγύη σ' αυτή την υπόθεση. Την απόφαση να μην ανήκει στην Αλληλεγγύη την ανακοίνωσε ο ίδιος και αυτό το γνώριζαν οι πάντες. Ωστόσο, διάφορα κομματικά φερέφωνα επέμεναν όχι μόνο να τον παρουσιάζουν ως μέλος μας αλλά να κατηγορούν και την Αλληλεγγύη για ότι προκύπτει από το βίντεο. Να τον παρουσιάζουν ως μέλος μας  και να μας φορτώνουν μερτικό της ευθύνης, ενώ  όλοι γνωρίζουν ότι ΟΥΔΕΙΣ εκ των μελών μας είχε ιδέα ή ανάμειξη στο ότι συνέβη ή δεν συνέβη. Άλλωστε  δεν είναι δουλειά μου να καταδικάσω ή να αθωώσω τον Συλλούρη. Μπορώ όμως να σας πω  ότι για τα 9 δισ. ευρώ που διακινήθηκαν στην υπόθεση των διαβατηρίων και για τους 500 ή 1000 Κυπραίους που εμπλέκονται στην υπόθεση, μόνο εγώ προσωπικά πλήρωσα βαρύτατο τίμημα.  Όλοι οι άλλοι βγήκαν «κούππες άπαννες»! Και να θυμάστε: θα παραμείνουν «κούππες άπαννες».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Κινήματος για να ανασυνταχθεί; Ποιους στόχους θέτετε για το επόμενο διάστημα;

Το Ιδεολογικό Μανιφέστο του Κινήματος είναι ζωντανό, επίκαιρο όσο ποτέ,  ουσιαστικό και δικαιωμένο.  Θα το προβάλλουμε διαρκώς με τα γλίσχρα μέσα που διαθέτουμε, κυρίως μέσα από σελίδες σαν την δική σας. Θα το προστατέψουμε ως κόρην οφθαλμού διότι είναι η ύπαρξη μας, η πεμπτουσία της ύπαρξης μας. Θα το διατηρήσουμε στο προσκήνιο, δεν θα αφήσουμε να ταφεί όπως επεδίωξαν  όλοι όσοι δεν ανέχθηκαν ποτέ την ύπαρξη μας και την πολιτική μας πρόταση. Δηλαδή η ολιγαρχία του πλούτου, ο ΔΗΣΥ, οι συμβιβασθέντες με την κατοχή και τα φυγόστρατα παλληκάρια της φακής. Που ναι μεν τους νομιμοποίησε ο ΔΗΣΥ αλλά για μας εξακολουθούν να είναι οι ανομιμοποίητοι κουστωδοί της εξουσίας. 

Ποια είναι τα αρνητικά στοιχεία με τη μη συμμετοχή της Αλληλεγγύης στη Βουλή και τη μη συμμετοχή σας στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό;

Η φωνή της δικής μας αλήθειας έχει εκλείψει. Από την Βουλή και τα στρατευμένα ΜΜΕ. Η Βουλή δίνει την δυνατότητα σε κάθε φωνή ν ακουστεί. Δημοκρατική ή φασιστική, πάντως ο καθείς έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του και να ψηφίσει υπέρ ή κατά σε ζητήματα υψίστης σημασίας. Εμείς στερούμαστε αυτού του δικαιώματος , όπως το στερείται και το 15% του πληθυσμού που δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί στην Βουλή, όπως το στερείται και το 35% που δεν θέλησε να ψηφίσει. Τα ίδια ισχύουν και για τα ΜΜΕ. Ουδέποτε θα δώσουν στην δημοσιότητα μια ανακοίνωση ενός μη κοινοβουλευτικού κόμματος. Επιπλέον η μη συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο μας στερεί την δυνατότητα να καταγράφονται οι θέσεις μας στο Μείζον Πρόβλημα του τόπου, το Εθνικό. Λυπάμαι να επισημάνω ότι με την σημερινή σύνθεση του, το Εθνικό Συμβούλιο  αποτελείται βασικά από πολιτικές ομάδες που ανταγωνίζονται στο ποια θα κάνει την ΔΔΟ πιο ελκυστική και πιο καλή. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μη έχοντας πίσω της την FOCUS και άλλους δωρητές, και εξαρτώμενη απολύτως από την κρατική χορηγία δεν έχει δυνατότητα να διατηρήσει στοιχειώδη λειτουργία με γραφεία και επιστημονικό προσωπικό. Αναγκαστικά θα καταφύγει στην λύση της «γιάφκας» των φοιτητικών μας χρόνων. Τόση είναι η Δημοκρατία μας και δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη.

Πως βλέπετε το μέλλον σας σε ότι αφορά τη πολιτική ζωή του τόπου; Θα συνεχίσετε ως παρατηρητής;

Τί σημαίνει παρατηρητής; Αμέτοχος χρήστης του φ/β που εκ του ασφαλούς βρίζει, κατακεραυνώνει, λοιδορεί; Με ψευδώνυμο; ΟΧΙ βέβαια. Θα είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας και θα λέμε την άποψη μας. Θα είμαστε παρόντες. Μπορεί να μην μας επιτρέπει το θλιβερό πολιτικό σύστημα να ακούγεται η άποψη μας, αλλά εμείς θα την εκφράζουμε, θα την βροντοφωνάζουμε. Θα λάβουμε μέρος στις δημοτικές εκλογές και θα διαδραματίσουμε ρόλο σε κάθε ζήτημα που αφορά τον τόπο. Πρωτίστως θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού που καταπατούνται και τον Ελληνισμό του νησιού που τελεί υπό διωγμόν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας προσωπικά σχέδια;  

Φυσικά θα συνεχίσω να καταθέτω τις θέσεις μου για όλα τα ζητήματα επί των οποίων θα έχω ισχυρή άποψη. Ελπίζω ότι θα κατορθώνω να φθάνει στον κόσμο. Θα εργαστώ σε νοσοκομείο, ενώ ήδη συμμετέχω σε μια προσπάθεια Ίδρυσης και λειτουργίας μια Ιατρικής Σχολής -Πρότυπο που θα συμβάλει τα μέγιστα στην απογείωση της Ιατρικής στην Κύπρο. Θα εντατικοποιήσω την δράση μου με τους εθελοντές γιατρούς στην υποσαχάρια Αφρική, σε παλιές και νέες αποστολές.

Πως κρίνετε την Αννίτα Δημητρίου ως πρώτη Πρόεδρος της Βουλής;

Ακόμη δεν μπορώ να την κρίνω. Περιμένω να δω το έργο της και θα χαρώ να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της. Ως άτομο είναι παλιά φίλη, από τα παιδιά που με στήριξαν όταν ήμουν στον ΔΗΣΥ,  άριστη  επιστήμων, αξιοπρεπής άνθρωπος, εργατική, προσηνής και ως βουλευτής ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ανεξαρτήτως όμως της προσωπικής συμπάθειας που έχω για την Πρόεδρο της Βουλής, εξακολουθώ να πιστεύω ότι δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε, (εν αγνοία της προφανώς), από τον Αβέρωφ για να καλύψει τις μιντιακές του ανάγκες. Η διάσταση "φύλο" δεν με απασχολεί. Κάποιος πρέπει να καταλαμβάνει μια θέση αν πραγματικά την αξίζει και όχι γιατί είναι άντρας ή γυναίκα. Όσον αφορά την φεμινιστική έξαρση που παρατηρήθηκε, σας λέγω ότι είναι μια επίπλαστη υποκριτική συμπεριφορά που δεν έχει καμμιά συνέπεια, καμιά επαφή με την πραγματικότητα και δεν έχει  καμιά ουσιαστική συμβολή στην επίτευξη της ισότητας,. Γιατί είναι αποσπασματική. Μιντιακή . Μπορώ να σας αναλύσω πλήρως την θέση μου με τεκμηρίωση αλλά δεν είναι του παρόντος.

Ποια είναι η άποψη σας για τη νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων; Επιτεύχθηκε η αλλαγή που ζητούσε ο κόσμος;

Όχι βέβαια. Πού την είδατε την αλλαγή; Αρκετοί είναι άνθρωποι του συστήματος που ξέρεις τι θα πουν πριν ανοίξουν το στόμα τους. Κάποιοι είναι εντελώς ανεπαρκείς, που κατέλαβαν όμως και σημαντικές θέσεις. Άλλοι «κοσμούνται» από θλιβερές συμπεριφορές στο παρελθόν. Υπάρχουν και βέβαια φωτεινές  εξαιρέσεις και από αυτούς περιμένουμε πολλά. Πάντως έχει επιτευχθεί το σχέδιο της οικονομικής ολιγαρχίας που κυβερνά τον τόπο να εκλέξει σχεδόν αποκλειστικά άτομα που είναι έτοιμα να αναγνωρίσουν τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής και να νομιμοποιήσουν το καθεστώς των κατεχομένων με την στήριξη της ούτω καλουμένης ΔΔΟ, δηλαδή της συνομοσπονδίας δύο κυριάρχων κρατών.  Για να δούμε τί θα πράξουν στην συνεχιζόμενη προσπάθεια αφελληνισμού του λαού.

Keywords
εκλογες, εκλογες 2012, σχεδια, χρυση αυγη, al jazeera, για μας, sigmalive, οφείλεται, αλληλεγγυη, βουλη, συγκεκριμένο, δημοσκοπηση, κυπρος, μμε, συμμετοχή, focus, λύση, σημαίνει, δραση, νέα, μυστικες δημοσκοπησεις, δημοτικες εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, ελενη, βιντεο, αβερωφ, αυγη, αφρικη, γυναικα, δημοκρατια, δουλεια, κυπρου, μμε, οικονομια, σημερινη, υγεια, sigmalive, αγνοια, εξαιρεσεις, αξιζει, αλληλεγγυη, αμυνα, ανθρωπος, ατομο, γεγονος, γινει, γραφεια, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δοχεια, εγινε, ευρω, εκστρατεια, εβδομαδα, ενεργεια, ενεργα, ζωη, ιδεα, ιδεες, ιδια, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λύση, μειζον, μορφωμα, οραμα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, οφείλεται, παιδια, πεμπτουσια, πολιτεια, ρολο, σαφης, σελιδες, συγκεκριμένο, συμμετοχή, στομα, σχεδιο, φωνη, χερι, χρυση, al jazeera, ανηκει, βηματα, δικαιωμα, δικαιωματα, εθνικο, focus, για μας, ιδιαιτερα, νοσοκομειο, ομαδες, σημαίνει, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα