«Έτρεξαν» για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό οι Κύπριοι-Εκδόθηκαν σχεδόν 50,000

Το "Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19" εκδίδεται σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχει ως σκοπό να διευκολύνει τις μετακινήσεις μας εντός της ΕΕ, ανέφερε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Πρωτοσέλιδο», ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας, Στέλιος Χειμώνας. 

Όπως σημείωσε, θα εκδίδεται σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, σε αυτούς που έχουν νοσήσει και σε αυτούς που έχουν υποβληθεί εντός των τελευταίων 7 ημερών σε εργαστηριακό έλεγχο COVID με μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen

rapid test) ή με μοριακή μεθοδολογία (RT-PCR), με αρνητικό αποτέλεσμα. 

Όσον αφορά τα εκτός Ευρώπης ταξίδια, σημείωσε πως η κάθε χώρα έχει τις δικές της απαιτήσεις και κάποιες μπορεί να μην αναγνωρίζουν το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό. 

Κληθείς να σχολιάσει πως διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη που αναγράφονται στο πιστοποιητικό, ο κ. Χειμώνας ανέφερε πως τα μόνα προσωπικά δεδομένα που φυλάγονται είναι αυτά που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας, δεν διακινούνται προσωπικά δεδομένα, το σύστημα λειτουργεί με κωδικούς και δεν μεταφέρεται κανένα προσωπικό δεδομένο κανενός σε οποιαδήποτε βάση δεδομένων εκτός από αυτή του Υπουργείου, τόνισε. 

 Το όλο σύστημα, πρόσθεσε, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε πλήρη συνεννόηση με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. 

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα είναι σε δοκιμαστική βάση για τις επόμενες έξι εβδομάδες. 

Τα άτομα που αδυνατούν να μπουν στο σύστημα για να εκδώσουν το πιστοποιητικό, θα μπορούν να επισκεφθούν τα κατά τόπους ΚΕΠ για να το εξασφαλίσει. 

Όπως σημείωσε, μέχρι και τις 19:30 χθες Τετάρτη, είχαν εκδοθεί σχεδόν 50.000 πιστοποιητικά. 

Διαβάστε επίσης 

Σε εφαρμογή από σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19

Keywords
Τυχαία Θέματα