Δυο ταχύτητες στην Ε.Ε ως προς την αντιμετώπιση της Τουρκίας

Σε δυο ταχύτητες χωρίζεται η Ε.Ε σε σχέση με την αντιμετώπισης της Τουρκίας σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει από τις Βρυξέλλες ο πολιτικός αναλυτής και ανταποκριτής του ΔΙΑ, δρ. Γιάννος Χαραλαμπίδης.

Από την μια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, διαμήνυσε ότι θα είναι το ίδιο σκληρός απέναντι στην Τουρκία στη συνάντηση της Βάρνας όσο τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορύφης.

Από την άλλη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κ. Γιούνκερ έχει μια διαφορετική προσέγγιση

επί του θέματος καθότι δεν εμφανίζεται έτοιμη ναι διακόψει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Την ίδια όπως προσθέτει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης δυο είναι τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και τα οποία συνδέονται με την επίλυση του Κυπριακού.

Το πρώτο είναι το ζήτημα της βίζας και το δεύτερο η τελωνειακή ένωση. Η βίζα αφενός προϋποθέτει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς Τουρκίας.

Ως προς την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης οι Ευρωπαίοι έχουν μεγάλα συμφέροντα καθώς θα μπορούν εταιρικά να εισβάλουν στην Τουρκία. Την ίδια ώρα όμως λόγω του μεγέθους της Κύπρου αυτό θα αποτελεί μειονέκτημα ως προς την αντίστοιχη εισβολή τουρκικών εταιριών μετά την λύση στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου, αν γίνει αποδεκτό το αίτημα για να αντιμετωπίζονται οι Τούρκοι ως Ευρωπαίοι πολίτες τότε θα κινδυνεύει αφενός με εισβολή πληθυσμού και αφετέρου με μια οικονομική εισβολή ως αντάλλαγμα της μη πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα