Δυο χιλιάδες άτομα ετησίως στην Κύπρο πεθαίνουν απο καρδιά

Δύο χιλιάδες άτομα στην Κύπρο πεθαίνουν ετησίως από καρδιά ενώ νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια κάθε χρόνο 39 χιλιάδες καρδιοπαθείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Όπως λέχθηκε, τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

“Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα εκτοξευτεί

στα 23 εκατομμύρια μέχρι το 2030”, προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Γιώργος Γεωργίου.

Μιλώντας στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που φέτος στέλνει το μήνυμα «Δώσε Δύναμη στη Ζωή σου!», ο Δρ. Γεωργίου υπογράμμισε ότι στόχος της Εκστρατείας Διαφώτισης που διοργανώνει η Καρδιολογική Εταιρεία σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα για τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη.

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, παραθέτοντας διεθνή στοιχεία ανέφερε ότι περίπου το 30% των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται ή σχετίζονται άμεσα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για να προσθέσει πως στην Ευρώπη, τα καρδιαγγειακά επεισόδια ευθύνονται για το 42% του συνόλου των θανάτων.

“Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή ανά το παγκόσμιο, ενώ κάθε 5 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο”, σημείωσε ο Δρ. Γεωργίου.

Επίσης, ανέφερε ότι “στην Κύπρο, μόνο στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται ετησίως περίπου 39.000 ασθενείς, ενώ από τις καρδιαγγειακές παθήσεις χάνουν τη ζωή τους παγκύπρια 2.000 συνάνθρωποι μας”, ενώ συμπλήρωσε ότι “τελευταίες επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο κατέδειξαν ότι το 27.8% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και το 36.1% υπέρβαροι, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών, το 8.1% είναι παχύσαρκα και το 20.1% υπέρβαρα”.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος έχει θέσει υπό την αιγίδα του τις εκδηλώσεις της Εκστρατείας Διαφώτισης, σημείωσε ότι “το 40% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στα νοσήματα της καρδιάς, προσθέτοντας ότι θεωρεί σημαντικό έργο και αποστολή την ενημέρωση των πολιτών για τις καρδιοπάθειες γενικότερα, αλλά και για την πρόληψή τους ειδικότερα”.

Ανέφερε ακόμα ότι η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της χοληστερόλης, ο έλεγχος της υπέρτασης και του επιπέδου του σακχάρου, καθώς και η υιοθέτηση της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα είναι δεδομένα που έχει τεκμηριώσει η σύγχρονη καρδιολογία ως θεμέλια για μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από τη στεφανιαία νόσο, που είναι η πρώτη αιτία θανάτου και η συχνότερη νόσος της καρδιάς που αντιμετωπίζουμε.

Εξάλλου, τόνισε ότι “η καρδιολογία έχει κάνει άλματα στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες, σ’ ότι αφορά τόσο την πρωτογενή όσο και τη δευτερογενή πρόληψη των καρδιοπαθειών”, για να προσθέσει πως το Υπουργείο Υγείας “επικροτεί και στηρίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαφώτισης, οι οποίες συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση των αναγκών του πληθυσμού, στην επίτευξη υψηλότερου επιπέδου διαβίωσης και αναμφισβήτητα αποτελούν μια αναγκαιότητα, ενώ παράλληλα κάλεσε το κοινό να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις”.

O Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου, χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη την εκπόνηση στρατηγικών στον τομέα της πρωτογενούς πρόληψης, η οποία θα στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού όλων των ηλικιών σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο Δρ. Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι βασική αιτία της ραγδαίας αύξησης των καρδιοπαθειών θεωρείται η μεταβολή του τρόπου ζωής στη σύγχρονη κοινωνία με σημαντικότερο παράγοντα το κάπνισμα, την υπέρταση, τη χοληστερόλη, την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την έλλειψη άσκησης, σημειώνοντας πως “μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες, αν επιλέξουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής”.

Η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας, Ελένη Λουκαΐδου ανέφερε ότι έχει αποδειχθεί πως οι Εκστρατείες Διαφώτισης και η συστηματική ενημέρωση αφυπνίζουν το κοινό και γι’ αυτό ο Δήμος Λευκωσίας όπως κάθε χρόνο βρίσκεται στο πλευρό της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουν και να προσφέρουν στο υψηλό έργο που επιτελεί.

Ο κ. Νίκος Χρηστίδης, Διευθυντής Πωλήσεων της Medochemie, η οποία είναι χορηγός των εκδηλώσεων της Εκστρατείας Διαφώτισης και φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια από την ίδρυση της είπε ότι η εταιρεία δεν θεραπεύει μόνο 300 εκατομμύρια ασθενείς κάθε χρόνο παγκόσμια, αλλά πρεσβεύει και αναδεικνύει τις κυπριακές αξίες και τις ενώνουν με αυτές της οικουμένης.

Στο πλαίσιο της Εκστρατείας Διαφώτισης, το κοινό θα υποβάλλεται σε δωρεάν μέτρηση της πίεσης και θα ενημερώνεται από καρδιολόγους για τα μέτρα πρόληψης των καρδιοπαθειών.

Οι εκδηλώσεις διαφώτισης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, από τις 17:00 έως τις 19:00 και οι χώροι διεξαγωγής τους είναι: Λευκωσία: The Mall of Cyprus, Λεμεσός: My Mall, Πάφος: Kings Avenue Mall και Λάρνακα: Πλατεία Ερμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα