Δρ.Κοντός:Πώς η πολιτική ΗΠΑ στην περιοχή επηρεάζει την Κύπρο(VID)

Τα όσα δηλώνει η Τουρκία για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου δεν είναι ρητές απειλές αλλά αιωρούμενες προειδοποιήσεις δήλωσε ο διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του «Σίγμα» τονίζοντας πως απειλές συνοδεύονται συνήθως από συγκεκριμένα μέτρα και κυρώσεις από τον απειλών έναντι του απειλούμενου. Σε αυτό το πλαίσιο έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση των S-300 όταν η Τουρκία απειλούσε ευθέως ότι θα πληγούν οι βάσεις των πυραύλων

στο νησί.

Τώρα βλέπουμε μια πιο ασαφή στρατηγική από την Τουρκία που παίρνουν την μορφή καταναγκαστικής διπλωματίας παρά στρατιωτικού καταναγκασμού. Επιδιώκει με απλά λόγια να πετύχει υποχώρηση χωρίς να χρειαστεί στρατιωτική αντιπαράθεση που θα έχει και μεγάλο διπλωματικό κόστος.

Για τις γεωτρήσεις της ExxonMobil είπε πως παραδοσιακά οι ΗΠΑ στηρίζουν ενεργά τις υπεράκτιες εξορύξεις εταιρειών αμερικανικά συμφέροντα. Ο Δρ. Κοντός μίλησε επίσης για την ισορροπία δυνάμεων που επιχειρούν να διαμορφώσουν οι ΗΠΑ με την Προεδρία Τραμπ στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος και ως μια προσπάθεια ανάσχεσης της επιρροής του Ιράν.

Υπό αυτή την έννοια είπε επηρεάζονται και τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου και εξηγείται σε κάποιο βαθμό η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Κατά πόσο αυτή η στήριξη δεδομένης της αντίδρασης της Τουρκίας είναι κάτι που θα διαφανεί

Μεταξύ άλλων ο κ. Κοντός μίλησε για την σημασία της ρήξης των σχέσεων ΗΠΑ Τουρκίας και τις επιπτώσεις στα ενεργειακά και επεσήμανε πως η Ουάσιγκτον δεν θα επιθυμούσε να δώσει στην Άγκυρα το κλειδί για να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.

Υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη να υπάρχει στρατηγικού σχεδιασμού προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι προοπτικές μεγιστοποίησης για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ΚΔ μέσω των συγκλίσεων συμφερόντων άλλων κρατών αλλά και μέσω ενίσχυση των συντελεστών ισχύος του ίδιου του κράτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα