Δρ.Κολλιού: Η επιστήμονας που νιώθει ευγνώμων για το έργο που επιτελεί

Την  Δρα Κολιού, την γνώρισα από τη θέση της ως Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε μια από τις Τελετές Αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής. 

Έκτοτε, είναι ο άνθρωπος που δεν μου αρνήθηκε ποτέ να μεταφέρει την πρακτική γνώση, τις εμπειρίες και συμβουλές της στον κύπριο πολίτη μέσω των ΜΜΕ. Είναι ο άνθρωπος που δεν μου αρνήθηκε ποτέ να συμβάλει με τον δικό της τρόπο και την επιστημονική της κατάρτιση στον ατέρμονο αγώνα για

την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Από το 2019 η Δρ Κολιού διευθύνει το Εργαστήριο Λοιμώξεων και Δημόσιας Υγείας της Σχολής. Είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής επιστημονικής ομάδας για την πανδημία.  Παράλληλα, ασκεί το κλινικό της έργο στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάριου Νοσοκομείου της Λευκωσίας, όπου βρέθηκα πρόσφατα κι είχα την ευκαιρία να την παρακολουθήσω εν ώρα καθήκοντος. Εκεί την ρώτησα τι θα γίνει με τον κορωνοϊό, μέχρι πότε θα μας βασανίζει, και μου απάντησε ευθέως και συνοπτικά ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε συλλογικά «λαμβάνοντας προστατευτικά μέτρα μέχρι να εμβολιαστεί το 60% με 70% τουλάχιστον της Κοινότητας, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

Περπατώντας στο διάδρομο προς το γραφείο της, ξεχωρίζει η απλότητα των κινήσεών της, η ηρεμία στον τόνο της φωνής της, η αγάπη με την οποία πλαισιώνεται από τους συναδέλφους της. Σχεδόν αμέσως διακρίνει κανείς ότι είναι προσιτή και ευκολοσχέτιστη, κρατώντας χαμηλούς τόνους, πάντα σοβαρή και ευγενική, θέτοντας διερευνητικές ερωτήσεις όταν επιθυμεί να μάθει περισσότερα για κάποια περίπτωση παιδιού και όχι μόνο.  Το κινητό της ανελλιπώς ανά χείρας, ώστε ανά πάσα στιγμή να απαντά. Παρομοίως, στο εργαστήριό της διακρίνεται για την προσεκτική και διεισδυτική, στην κάθε λεπτομέρεια, «επιστημονική της ματιά».

Μεγάλη σημασία δίνει και στην εκπαίδευση των νέων γιατρών. Προσπαθεί να τους μεταδώσει την γνώση της και να τους εξηγήσει ότι ο επιτυχημένος γιατρός ακούει προσεκτικά τον ασθενή του και στην συνέχεια διαθέτει χρόνο για να τον ενημερώσει. Θα πρέπει δε να είναι στην διάθεσή του ανά πάσα στιγμή.

Πως να μην την επιβραβεύσουμε μόνο και μόνο για την ανθρωπιά και αμεσότητα που εκπέμπει;  Δεν μπορούμε παρά να την εμπιστευόμαστε, καθότι μας εμπνέει με την αρετή της ειλικρίνειας. Μια ειλικρίνεια που μεταφέρεται σε μας αληθινή, ενόσω την βλέπουμε και την ακούμε στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς μας δέκτες, αντίστοιχα, καθώς μας πληροφορεί με ιατρικά δεδομένα και παραμέτρους υγειονομικής ασφάλειας, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Πίσω όμως από το επιστημονικό της υπόβαθρο, αναγνωρίζουμε πλέον την αυθεντικότητα ενός ανθρώπου που δεν υποκρίνεται. H Δρ Μαρία Κολιού, είμαι βέβαιη ότι την επομένη της πανδημίας, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει υπεύθυνα την επιστημοσύνη της, πιστή στον  Όρκο του Ιπποκράτη, ανθρώπινα και ουσιαστικά για το μέλλον των γενιών και των παιδιών μας, κερδίζοντας την καρδιά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα