Η νομιμότητα του corona Pass.

Τα καινούργια περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας 

Όπως μεταξύ άλλων η προϋπόθεση κατοχής “Coronapass “ από τους θαμώνες εστιατορίων , μπαρ, κέντρων αναψυχής κλπ είναι έκδηλα παράνομα ενόψει ότι δεν έχουν εγκριθεί από την Βουλή καθώς επίσης παραβιάζουν συνταγματικά και ανθρώπινα δικαιώματα και βρίσκονται σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις που έχει επικυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. 

Περαιτέρω αποτελούν αδικήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση.

Το υποχρεωτικό rapid

test και ο εξαναγκασμός να εμβολιάζεται ο κάθε πολίτης  ως  προϋπόθεση για να κατέχει  το λεγόμενο “coronapass” ,μάλιστα με εμβόλια που είναι ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ώστε να του επιτρέπεται η είσοδος σε εμπορικά κέντρα ,εκκλησίες, κέντρα αναψυχής κλπ βρίσκεται σε αντίθεση με τα άρθρα 5, 16, και 26 του περί της Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αξιο¬πρέπειας του Ανθρώπου αναφορικά με την Εφαρμογή της Βιολογίας και Ιατρικής (Κυρω¬τικός) και Αλλες Συναφείς με την Εφαρμογή της Σύμβασης Διατάξεις Νόμος του 2001 (Ν 31(ΙΙΙ) 2001)

Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της Σύμβασης 

«Επέμβαση στο πεδίο της υγείας δύναται να διεξάγεται μόνο μετά την ελεύθερη και ενημερωμένη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Κατάλληλες πληροφορίες δίδονται από προηγουμένως στο πρόσωπο αυτό σχετικά με το σκοπό και τη φύση της επέμβασης καθώς επίσης για τις συνέπειες και τους κινδύνους της.

Το ενδιαφερόμενο πρόσωπο δύναται κατά οποιοδήποτε χρόνο να αποσύρει ελεύθερα τη συγκατάθεση του.»

Σύμφωνα με το Άρθρο 16

 «Έρευνα πάνω σε πρόσωπο δύναται να αναληφθεί μόνο αν όλες οι ακόλουθες προϋποθέσεις πληρούνται:

(ΐ) δεν υπάρχει εναλλακτική λύση συγκρίσιμης αποτελεσματικότητας με την έρευνα πάνω σε ανθρώπους,

(ϋ) οι κίνδυνοι τους οποίους δυνατό να διατρέχει το πρόσωπο αυτό δεν είναι δυσανάλογοι με τα πιθανά οφέλη της έρευνας,

(Ίϋ) η ερευνητική μελέτη έχει εγκριθεί από το αρμόδιο σώμα μετά από ανεξάρτητη εξέταση της επιστημονικής της αξίας, συμπεριλαμβανομένης αξιολόγησης της σημασίας του στόχου της έρευνας, και πολυθεματικής αναθεώρησης της ηθικής αποδοχής της,

(Ίν) τα πρόσωπα που υπόκεινται στην έρευνα έχουν πληροφορηθεί για τα δικαιώματα τους και για τα προστατευτικά μέτρα που προνοούνται από το νόμο για την προστασία τους,

(ν) η αναγκαία συγκατάθεση όπως προνοείται στο Άρθρο 5 έχει δοθεί ρητά, συγκεκριμένα και στοιχειοθετείται. Τέτοια συγκατάθεση δύναται να αποσυρθεί ελεύθερα κατά οποιοδήποτε χρόνο.» 

Σύμφωνα με το Άρθρρ 26(2)Δεν τίθενται καθόλου περιορισμοί στην άσκηση των δικαιωμάτων και προστατευτικών προνοιών του πιο πάνω άρθρου 16 ούτε για σκοπούς δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα του άρθρου 4 του πιο πάνω νόμου οποιαδήποτε παράβαση των προνοιών της σύμβασης αποτελεί αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση και πρόστιμο. Η παραβίαση του άρθρου 5 &16 τιμωρούνται  με φυλάκιση μέχρι 5 ετών και με χρηματική ποινή μέχρι 10000 ευρώ.

«4.—(1) Οι απαγορευμένες πράξεις ή παραλείψεις της Σύμβασης συνιστούν αδικήματα δυνάμει του παρόντος Νόμου τα οποία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες και τιμωρούνται ανάλογα.

(2) Οι κατηγορίες που αναφέρονται στο εδάφιο (1) πιο πάνω είναι οι ακό¬ λουθες:

Κατηγορία Α

Αδικήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή τιμωρού¬νται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών ή με χρηματική ποινή μέχρι £10.000 ή και με τις δύο αυτές ποινές.

Κατηγορία Β

Αδικήματα που εμπίπτουν στη κατηγορία αυτή τιμωρού¬νται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών και χρηματική ποινή μέχρι £5.000 ή και με τις δύο αυτές ποινές.

(3)(α) Τα αδικήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία Α είναι πράξεις ή

παραλείψεις κατά παράβαση των πιο κάτω άρθρων της Σύμβασης: Αρθρα 5, 6, 7, 8, 9, 16, 17, 19, 20, 21, και 22.

Αρθρο 1 του Πρωτοκόλλου,

(β) Τα αδικήματα που εμπίπτουν στην κατηγορία Β είναι πράξεις ή παρα¬ λείψεις κατά παράβαση των πιο κάτω άρθρων της Σύμβασης:

Αρθρα 11, 12, 13 και 14.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω είναι η γνώμη μου ότι ο κάθε πολίτης και επισκέπτης στην Δημοκρατία επηρεάζεται από τα εν λόγω μέτρα και έχει έννομο  συμφέρον να προχωρήσει με νομικά μέτρα και να διεκδικήσει τα δικαιώματα του.

Γιάννος Γεωργιάδης

Δικηγόρος &Νομικός Σύμβουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα