Σελίμ Κιράν: «Μην περιμένετε σιωπήσουμε απέναντι στη συμπεριφορά της Ελλάδας»

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι θα παραμείνουμε σιωπηλοί απέναντι στην παραβίαση και τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο γενικό προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή.

 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Κιράν, αφού διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ

Τσαβούσογλου, προς τη μειονότητα, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει κάθε θετικό βήμα που θα λάβει η Ελλάδα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των μουσουλμάνων και δη στο θέμα των θρησκευτικών δικαιωμάτων τους. 

 

Ο Κιράν εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι υπάρχουν μεν πολλά τζαμιά της οθωμανικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρά της, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμη τζαμί ανοιχτό για λατρεία. Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ επισήμανε ότι οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να εξαλείψουν αυτή τη «θλιβερή», όπως τη χαρακτήρισε κατάσταση, ενώ σημείωσε ότι όλοι οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί, ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), θα πρέπει να εγκαλέσουν την Ελλάδα για αυτό το ζήτημα.

 

Ο Τούρκος  υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι σήμερα θα επισκεφθεί τον τάφο του Σαδίκ Αχμέτ, μιας από τις συμβολικές μορφές της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη, και ότι -με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης- θα συναντηθεί με κάθε φορέα της μειονότητας.

 

«Ελπίζω η Ελλάδα να λάβει το μήνυμα»

 

Ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν υπέδειξε ως πρότυπο συμπεριφοράς απέναντι στις μειονότητες την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες φίλοι μας, η μειονότητα εδώ, μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τουρκίας στο θέμα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για να ζήσουν κι εδώ με τρόπο που αξίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ελπίζουμε να λάβουν τα απαραίτητα μηνύματα για τη λήψη μέτρων», δήλωσε με νόημα. 

Ζητήματα όπως η άρνηση της εθνικής ταυτότητας και ο περιορισμός των ελευθεριών επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις των δύο χωρών, τόνισε ο Κιράν, προσθέτοντας ότι «ως Τουρκία και Ελλάδα, έχουμε την απαραίτητη βούληση να αφήσουμε αυτά τα ζητήματα πίσω μας και να συνεχίσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις με θετική ατζέντα. Εμείς, ως Τουρκία είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου, της διπλωματίας για την επίλυση των προβλημάτων. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η πλευρά που επιδεικνύει αποφασιστικότητα για την επίλυσή τους». 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα