Δριμεία κριτική κομμάτων σε Υπ.Παιδείας για μαθητές με ειδικές ανάγκες

Δριμεία κριτική εξαπέλυσαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την διαχείριση του θέματος της προσέλευσης ή μη των μαθητών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία. Την έντονη αντίδρασή τους με αφορμή την οδηγία του Υπουργείου Παιδείας εκφράζουν γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Πάντως ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου Κληθείς να τοποθετηθεί για διαμαρτυρίες γονιών ότι τα παιδιά δεν μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο, απάντησε σήμερα ότι «δεν

είπε κανείς ότι δεν μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο». Εξήγησε ότι «τα παιδιά τα οποία φοιτούν σε ειδικές μονάδες έχει διαπιστωθεί, μας έχουν επισημάνει οι ειδικοί, ότι τουλάχιστον σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης (και) προκειμένου να μην αυτοσχεδιάσουμε έχει οριστεί μια διαδικασία, μια επιτροπή με ειδικούς γιατρούς από το Υπουργείο Υγείας που θα εξετάσουν τις περιπτώσεις.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Χρίστος Χριστοφίδης έκανε λόγο για κορύφωση της προχειρότητας και ανευθυνότητας των κυβερνώντων στο χώρο της παιδείας.
« Προφασίστηκαν τελευταία στιγμή την ανάγκη για εξετάσεις των παιδιών και τους απαγόρευσαν ουσιαστικά να επιστρέψουν στο σχολείο, γιατί οι ίδιοι οι κυβερνώντες είναι ανέτοιμοι. Στέρησαν από τα παιδιά αυτά τα οποία προετοιμάζονται για την επιστροφή τους στο σχολείο εδώ και μέρες, αυτή τη χαρά, κάνοντας μια απάνθρωπη διάκριση και στέλνοντας το μήνυμα στα παιδιά και τους γονείς τους ότι είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας» είπε .
Δυστυχώς, πρόσθεσε, αυτή η απόφαση της τελευταίας στιγμής δεν είναι η μόνη ένδειξη προχειρότητας, έλλειψη σοβαρότητας από μέρους των κυβερνώντων στο χώρο της παιδείας.

ΔΗΚΟ 

Για απάνθρωπο και ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο το Υπουργείο Παιδείας έχει διαχειριστεί την επάνοδο των μαθητών της Ειδικής Εκπαίδευσης στα σχολεία κάνει λόγο το ΔΗΚΟ. «Χωρίς ίχνος ευαισθησίας και επιφέροντας δυσμενή διάκριση εις βάρος τους, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε τη σχετική εγκύκλιο, ελάχιστες ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και ενώ ήδη οι γονείς είχαν προετοιμάσει αυτά τα παιδιά για την επιστροφή τους στο σχολείο μαζί με τα άλλα παιδιά», σημειώνει.«Οι οδηγίες που περιλαμβάνει η εγκύκλιος θα μπορούσαν να είχαν δοθεί πολύ νωρίτερα και έγκαιρα ώστε να δινόταν ο χρόνος της κατάλληλης προετοιμασίας τόσο των γονέων αλλά κυρίως των ιδίων των παιδιών..», σημειώνει μεταξύ άλλων. 

ΕΔΕΚ 

Η ΕΔΕΚ έκανε λόγο για παραβίαση της αρχής της ισότητας που προκάλεσε συνθήκες δυσμενούς διάκρισης ανάμεσα στους μαθητές και για γονείς. «Για πολλοστή φορά καλούμε την κυβέρνηση να προωθήσει τον σχεδιασμό πρωτοκόλλων τα οποία να είναι πρακτικά υλοποιήσιμα. Η εξαγγελία ενός πρωτοκόλλου απλά και μόνο για επικοινωνιακούς σκοπούς το οποίο φύσει και θέσει δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τους ενδιαφερόμενους, μόνο οργή και απογοήτευση φέρνει», σημειώνει η ανακοίνωση.

Οικολόγοι

Παρατηρούμε με μεγάλη μας λύπη πως τα ειδικά σχολεία (και οι στέγες για άτομα με ειδικές ανάγκες) παραμένουν κλειστά, αφήνοντας «στην απέξω» αυτή τη μερίδα του μαθητικού πληθυσμού, αναφέρουν οι Οικολόγου καλώντας την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα αποφάσεις για την επανένταξη αυτών των παιδιών στην κοινωνία και στο σχολικό τους περιβάλλον, με πρώτιστο πάντα γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία τους.
«Η εικόνα του υπουργού χωρίς μάσκα και γάντια και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μέσα σε σχολικές αίθουσες δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα», σημειώνει.

Συμμαχία Πολιτών

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών τονίζει πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την - τελευταίας στιγμής - ειδοποίηση που έτυχαν οι γονείς και οι μαθητές με ειδικές ανάγκες. Κάνει επίσης λόγο για προχειρότητα αλλά και διάκρισης από μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Για εμάς, τονίζει μεταξύ άλλων η Συμμαχία, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι τα άτομα με αναπηρία και ειδικές ανάγκες σε ισότιμη βάση με τους άλλους ανθρώπους, θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσουν πλήρη και ίσα δικαιώματα, τόσο ως παιδιά, όσο και ως ενήλικες.

Aλληλεγγύη 

Αντιπροσωπεία της Αλληλεγγύης συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, κ. Πόλυς Παλλήκαρος, ανέφερε προς τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι «οι όποιες ειδικές ρυθμίσεις  για τη λειτουργία των ειδικών μονάδων, έπρεπε να είχαν γίνει έγκαιρα για να μην υπάρχουν διακρίσεις. Οι ευθύνες της κυβέρνησης για αυτή την αναστάτωση είναι εμφανείς». «Καλούμε τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας να έχουν άμεσα συνάντηση με τους γονείς των παιδιών αυτών για να εξευρεθούν άμεσα λύσεις» κατέληξε ο κύριος Παλλήκαρος.

ΔΗΣΥ 

Δήλωση για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία έκανε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ο οποίος είπε «Ακούμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, κατανοούμε τις ευαισθησίες των πολιτών. Την ίδια όμως ώρα είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε κι αυτή τη φορά μέσα από τον ζήλο, την ετοιμότητα και το μεράκι των εκπαιδευτικών, αλλά και τη θετική ανταπόκριση μαθητών και γονιών.

«Με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα και με καλή διάθεση και συνεργασία όλων να τα ξεπεράσουμε. Η μικρή Κύπρος μπορεί στα δύσκολα και ο λαός μας την ώρα της κρίσης ξέρει να φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα