Ακιντζί: Έχουν ταμπού ακόμα οι Ελληνοκύπριοι για βοήθεια από Τουρκοκύπριους

H Kıbrıs (21.05.20), σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου &Πληροφοριών, γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι γκρέμισαν τα «ταμπού» στο θέμα της αποδοχής βοήθειας από τους Ελληνοκύπριους, όμως οι Ελληνοκύπριοι ακόμα δεν το έχουν πράξει αυτό.

Σε αυτό τον ισχυρισμό προέβη χθες ο Ακιντζί κατά την διάρκεια συνάντησής του με μέλη της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με επικεφαλής τον Κανί Κανόλ, στην παρουσία της συντονίστριας του γραφείου του για τις

τεχνικές επιτροπές Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί. 

Αναφερόμενος στο θέμα των πρόσφατων πυρκαγιών, ο Ακιντζί είπε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συμφώνησαν στο πόσο σημαντική είναι η αλληλοβοήθεια σε τέτοιου είδους καταστροφές και υποστήριξε:

«Σε παραδείγματα του παρελθόντος υπήρξαν δισταγμοί τόσο στην δική μας πλευρά όσο και σε εκείνους στο να γίνουν βήματα πάνω σε αυτό το θέμα. Βιώσαμε μιαν μεγάλη απώλεια με αυτή την πυρκαγιά, αλλά είχαμε και ένα κέρδος, γκρεμίσαμε αυτό το ταμπού. Μπορείτε να παίρνετε βοήθεια από τα πιο μακρινά σημεία, από την άλλη άκρη του κόσμου, όμως ήταν ταμπού σε αυτή την χώρα η αμοιβαία βοήθεια από την άλλη κοινότητα, από δίπλα σας. Εμείς γκρεμίσαμε αυτό το ταμπού. Εύχομαι να το γκρεμίσουν και αυτοί. Διότι αυτοί δεν το έχουν γκρεμίσει ακόμα. Πρέπει να το πούμε αυτό με ειλικρίνεια. Μου μίλησε θετικά σε αυτό το θέμα κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία. Και αυτή είναι μια εξέλιξη που χαροποιεί, αν αποδείξει τον εαυτό του στην πράξη».

Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση, ο Κανόλ επέδωσε στον Ακιντζί κατάλογο της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 3 Φεβρουαρίου με έργα Ελληνοκυπρίων ζωγράφων και ηχογραφήσεις Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών που βρίσκονταν σε αρχεία στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

Ο Ακιντζί ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και επεσήμανε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πέτυχαν την σύσταση τριών νέων δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών για θέματα εκπαίδευσης, ισότητας φύλων και πολιτισμού. Σημείωσε ότι η Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό συνέβαλε στην διαφύλαξη των έργων και επιστροφή τους στους ιδιοκτήτες τους και ευχαρίστησε τόσο την παρούσα όσο και την προηγούμενη «κυβέρνηση» για την στήριξή τους.

Ο Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι η πολιτιστική ανταλλαγή ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι μια από τις σημαντικότερες αρχές για την ειρηνική συμβίωση και υποστήριξε ότι ο πολιτισμός είναι μια πηγή που θα φέρει κοντά τις κοινότητες με ειρήνη, ηρεμία και ισότητα. 

Διαβάστε επίσης: 

Ακιντζί για «νότο», οδοφράγματα, «δύο ιδρυτικά κράτη» και αλλαγή πλεύσης Τατάρ

Κατεχόμενα: Πάνω από 20 πυρκαγιές- Θέλουν πυροσβ. ελικόπτερο αλλά είναι ακριβό

Ζητά «πολιτική ισότητα» με την Τουρκία το ψευδοκράτος του Ακιντζί

Keywords
Τυχαία Θέματα