Δραπέτευσε και στο παρελθόν ο 35χρονος- Αμείλικτα ερωτήματα για το πρόγραμμα

Άφαντος παραμένει ο 35χρονος φυγάς, ο οποίος το έσκασε ενώ βρισκόταν σε όχημα λειτουργού της Αγίας Σκέπης, αφού τους τελευταίους μήνες φιλοξενείτο εκεί για σκοπούς απεξάρτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΣΙΓΜΑ», ωστόσο, ο εν λόγω κατάδικος για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών είχε δραπετεύσει ξανά τον τελευταίο ένα χρόνο. Είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 7,5 κιλά ναρκωτικά. Συνεπώς, εφόσον το έκανε στο παρελθόν, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως περίπτωση που μπορεί να

το επαναλάβει.

Το σύστημα χωλαίνει εν τη γενέσει του, καθώς θα πρέπει να εξηγηθεί με ποια κριτήρια επιλέγονται καταδικασθέντες για να τους δοθεί η ευκαιρία της απεξάρτησης, η οποία προϋποθέτει αναστολή της ποινής τους. Με ποια λογική δόθηκε τέτοια ευκαιρία σε έναν έμπορο ναρκωτικών; Ποιος αποφασίζει σε ποιους θα δοθεί η δυνατότητα; Ο νόμος προνοεί -πάντως- ότι η απόφαση λαμβάνεται από την Επιτροπή Κατάταξης, η οποία απαρτίζεται από τη Διευθύντρια των Φυλακών και ανώτερους λειτουργούς της κλειστής δομής.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Ο δραπέτης είχε υπογράψει ότι ήθελε να διακόψει το πρόγραμμα. Συνεπώς, διακόπηκαν και οι όροι του ειδικού καθεστώτος, στο οποίο τύγχανε. Αν και ο νομοθέτης είχε προνοήσει να εντάξει στο νόμο πρόνοια ότι ακόμα και αν ένας κατάδικος επιλέγεται να ενταχθεί σε τέτοιο πρόγραμμα θεωρείται ότι τελεί κατά πάντα χρόνον υπό καθεστώς φυλάκισης.

Αίσθηση προκαλεί όμως και το γεγονός ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε κατατεθεί πρόταση νόμου, η οποία προέβλεπε να εξαιρούνται από το σχέδιο απεξάρτησης άτομα, τα οποία  έχουν καταδικαστεί με ποινή άνω των 10 ετών στο πρόγραμμα. Υπήρχαν και πρόνοιες, οι οποίες ρύθμιζαν τα κενά μεταφοράς των ατόμων αυτών από και προς τις Φυλακές και την Αγία Σκέπη. Η πρόταση νόμου, είχε τότε πυροδοτήσει τις σθεναρές αντιστάσεις της Διευθύντριας των Φυλακών και της Αγίας Σκέπης.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εισαγωγής στο πρόγραμμα απεξάρτησης καταδικασθέντων ξεκίνησε με 12 θέσεις το 2014 και ακολούθως οι θέσεις αυξήθηκαν σε 17.

Η πρόταση όμως έμεινε στα συρτάρια. Οι πληροφορίες λένε ότι τότε είχαν δεχθεί απειλές από υποκοσμιακές καταστάσεις ακόμα και βουλευτές. Μπροστά στον κίνδυνο συμφωνήθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα να κάνουν πίσω στο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο 35χρονος που δραπέτευσε στη Λευκωσία- Τον έχετε δει; (pic)

Ανακοίνωση Αγίας Σκέπης για τον δραπέτη - «Επέλεξε οικειοθελώς να επιστρέψει»

Keywords
Τυχαία Θέματα