Δρ. Πάνος/COVID19: Η σαφής αποκλιμάκωση και η πρόβλεψη για το Πάσχα (vid)

Για την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» ο Δρ. Γεώργιος Πάνος, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει μια σαφής αποκλιμάκωση. 

Αυτή η αποκλιμάκωση, τόνισε, φαίνεται να ισχύει στο περισσότερο κομμάτι του κόσμου με εξαίρεση τη Δανία, όπου εκδηλώθηκε η ΒΑ1 και πολύ σύντομα η ΒΑ2. 

Είναι η μόνη χώρα με αυξημένη νοσηρότητα και πρέπει να παρακολουθούμε τι γίνεται για να έχουμε στοιχεία που ενδεχομένως να μας ενδιαφέρουν

στο άμεσο μέλλον, τόνισε. 

Την ίδια ώρα, τόνισε, «υπάρχει και ένας ανασυνδυασμός στη Βρετανία, όπου παρατήρησαν αυτό που παρατήρησε και ο Δρ. Κωστρίκης στην Κύπρο. Ένα συνδυασμό της Δέλτα με την Όμικρον και το παρακολουθούν εδώ και δέκα μέρες αυτό με μεγάλη προσοχή για να δουν πως θα εξελιχθεί».

«Ο κίνδυνος είναι ότι εάν έχουμε αυξημένη μεταδοτικότητα που έχουμε στην Όμικρον και υπάρχει και αυξημένη νοσηρότητα που υπάρχει στη Δέλτα, τότε θα υπάρξει πισωγύρισμα, γι΄ αυτό επιτηρούνται αυτοί οι συνδυασμοί», είπε. 

Όσον αφορά τους αυξημένους θανάτους που ανακοινώνονται καθημερινά στην Κύπρο, ανέφερε πως τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε ένα 70% είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. 

Πρέπει να εμπεδωθεί ότι οι εμβολιασμένοι περνάνε καλύτερα τη λοίμωξη, πρόσθεσε. 

Σχετικά με τον λόγο που γίνεται για ένα πολυδύναμο εμβόλιο, ανέφερε πως σκοπός είναι να εντοπιστούν οι μεταλλάξεις και να δημιουργηθούν εμβόλια που να στοχεύουν στις κύριες μεταλλάξεις και στελέχη και με αυτά να εμβολιάζεται ο πληθυσμός ανάλογα με το τι προκύπτει κάθε χρόνο, ώστε να υπάρχει εμβολιασμός που να καλύπτει και να προστατεύει τον κόσμο. 

Σημείωσε πως υπάρχουν σκέψεις και για εμβόλιο που να συνδυάζει την COVID19 και τη γρίπη. 

Σχετικά με το Πάσχα και πως αναμένεται να το περάσουμε φέτος, ο Δρ. Πάνος σημείωσε πως εάν δεν προκύψει μια νέα μετάλλαξη, «θα είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση και θα πάμε καλύτερα από τώρα» 

Στο πότε αναμένεται να απαλλαγούμε από τις μάσκες, είπε πως η Όμικρον έχει μεγάλη μεταδοτικότητα όποτε η χρήση της είναι βασικό στοιχείο. 

«Τα μέτρα και η μάσκα θα πρέπει ακόμα να κρατηθούν», ανέφερε. 

Διαβάστε επίσης 

Αυτά είναι τα σημερινά σημεία για δωρεάν rapid τεστ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠάνοςCOVID19, Πάσχα,panosCOVID19, pascha