Δρ. Διέτης: Ενδεχόμενο τριών δόσεων του εμβολίου για έλεγχο των μεταλλάξεων

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δρ. Νικόλας Διέτης, ο οποίος μίλησε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αρχικά ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενες οι μεταλλάξεις, αλλά είναι ένα αρνητικό στοιχείο. «Μέχρι τώρα έχουμε δει τρεις σημαντικές μεταλλάξεις και έχουν γίνει μερικές μελέτες για αυτές τις μεταλλάξεις».

Συμπλήρωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου με στόχο να αποτραπεί η αποτελεσματικότητας των μεταλλάξεων. «Άλλη στρατηγική είναι να βελτιώσουν την έκδοση των εμβολίων που υπάρχουν τώρα» .

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί, καθώς προστατεύει από τις μολύνσεις. «Όσους περισσότερους εμβολιασμούς κάνουμε τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε, άρα ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για μετάλλαξη».

  Διευκρίνισε ότι στην ευρωπαϊκή αγορά θα προστεθούν ακόμη δύο εμβόλια. «Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φαρμάκων αρχές Μαρτίου μπορεί να τα έχουμε και τα δύο, ενώ έρχεται και εμβόλιο από την γερμανική αγορά».

Μίλησε και για το ενδεχόμενο προμήθειας εμβολίων από άλλες χώρες, εξηγώντας ότι η Κίνα έχει παράξει τρία εμβόλια, ενώ η Ρωσία άλλα δύο. «Πρέπει να ακολουθούν όλους τους κανόνες που ακολουθούν και τα άλλα εμβόλια όπως δεδομένα κλινικής φάσης 3 και αίτηση για έγκριση».

Εξήγησε ότι σε περίπτωση που καταθέσουν αίτηση για έγκρισή θα ισχύσει η ίδια διαδικασία με τα άλλα εμβόλια. Παράλληλα μίλησε για την περίπτωση του Ισραήλ. «Οι Ισραηλινοί έχουν κάνει πάρα πολλούς εμβολιασμούς και άρχισε να υπάρχει μείωση στα κρούσματα».

Τέλος ανέφερε ότι στην αρχή υπήρχε καχυποψία. «Όλοι έλεγαν να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των εμβολισμών σε άλλες χώρες. Τώρα έχουν εμβολιστεί εκατομμύρια άτομα και έχουμε δει την ασφάλεια του εμβολίου».

Διαβάστε ακόμη: 

Κίνα: Εξαρθρώθηκε δίκτυο διακίνησης ψεύτικων εμβολίων-Περιείχαν αλατόνερο

Μελέτη: Ακόμη και τα παιδιά μπορεί να έχουν Covid-19 μακράς διάρκειας

Keywords
Τυχαία Θέματα