Δοξάζουν τους διχοτομιστές Ντενκτάς-Κουτσιούκ οι μουτζαχεντίν της ΤΜΤ

Με αφορμή την 8η επέτειο του θανάτου του Ραούφ Ντενκτάς, ο Σύνδεσμος των «Μουτζαχεντίν» της ΤΜΤ στην κατεχόμενη Λευκωσία εξέδωσε ανακοίνωση, όπου υμνείται η δράση του Τουρκοκύπριου ηγέτη που έφερε τη διχοτόμηση και την κατοχή στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα,σύμφωνα με την εφημερίδα «Nacak», η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο της «Volkan» (αμφότερες δημιουργημένες από τον Ντενκτάς), ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου των «Μουτζαχεντίν» της ΤΜΤ,

Celal Bayar, είπε πως ο Φαζίλ Κουτσιούκ και ο Ραούφ Ντενκτάς ζουν στις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας και στις καρδιές των Τουρκοκυπρίων.

Ο Μπαγιάρ ανέφερε ότι ο Φαζίκ Κουτσιούκ ξεκίνησε τον αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού για ελευθερία και πολιτική αντίσταση. Ανάλωσε όλη του τη ζωή προς αυτόν τον σκοπό με την πένα και την εφημερίδα του, «Halkin Sesi», πορευόμενος με βάση τη γραμμή του Κεμαλισμού.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τον Μπαγιάρ, πήρε τον πυρσό από τον Κουτσιούκ και δούλεψε σκληρά για την καθιέρωση της τουρκοκυπριακής αντίστασης σε στέρεες βάσεις.

Τελειώνοντας, ο αντιπρόεδρος των βετεράνων της ΤΜΤ είπε πως θα τιμούν με σεβασμό και αγάπη τους ηγέτες που ήταν οι αρχιτέκτονες του «αγώνα εθνικής επιβίωσης» και που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την «Kibris Postasi», αύριο θα διεξαχθούν εκδηλώσεις προς τιμή του Φαζίλ Κουτσιούκ. Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει στο «Μνημείο Φαζίλ Κουτσιούκ» στις 10:20 με κατάθεση στεφάνων και με ομιλία από τον Μουσταφά Ακιντζί. Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει στο «Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ» στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου ο εγγονός του Κουτσιούκ, Εσέν Κουτσιούκ, θα εκφωνήσει ομιλία. Η τελετή θα λήξει με ορατόριο από μαθητές γυμνασίου. Οι σημαίες θα είναι μεσίστιες καθ’ όλη την ημέρα.

Οι Φαζίλ Κουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς ήταν οι ηγέτες των Τουρκοκυπρίων από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Με προπαγάνδα, ρατσιστική ρητορική και στηριζόμενοι από την Άγκυρα, με την ανοχή και των Βρετανών, επέβαλαν την πολιτική της «διχοτόμησης» («Ταξίμ») στη τουρκοκυπριακή μειονότητα, πολλές φορές χρησιμοποιώντας πολιτική βία, προβοκάτσιες και δολοφονίες. Ο Ντενκτάς ήταν επίσης ο πολιτικός ηγέτης της ΤΜΤ, της τουρκοκυπριακής οργάνωσης που πολέμησε την ΕΟΚΑ και αντέταξε την ιδέα της διχοτόμησης. Για τον Ντενκτάς και την Άγκυρα, το «Ταξίμ» ήταν το αντίβαρο στην προοπτική της «Ένωσης» και ο τελικός στόχος ήταν η δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, στην καλύτερη περίπτωση υπό τον μανδύα της ομοσπονδίας.

Η ΤΜΤ δραστηριοποιήθηκε και πάλι τον Δεκέμβριο του 1963 προκαλώντας την Τουρκανταρσία, με σκοπό την παράλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιβολή της διχοτόμησης. Η ΤΜΤ έδρασε, επίσης, κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974, στο πλευρό του τουρκικού στρατού.

Τα σέβη του στον «ιδρυτή πατέρα» της αποσχιστικής «ΤΔΒΚ» υπέβαλε στο Twitter και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα