Δωρεάν - Μειωμένα Δίδακτρα και το Άγνωστο

Δωρεάν-Μειωμένα Δίδακτρα, το Άγνωστο και οι εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Μετά την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο προβληματισμός που επικρατεί σε όλους τομείς της οικονομίας για το «τι μέλλει γενέσθαι» δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Δωρεάν- Μειωμένα Δίδακτρα και το Άγνωστο.

Σήμερα

ο κόσμος εξακολουθεί να ψάχνει για λύσεις που αφορούν στην μόρφωση των παιδιών του με απώτερο σκοπό και ελπίδα την επαγγελματική του εξασφάλιση στην αγορά εργασίας με το λιγότερο οικονομικό κόστος. Βασικά κριτήρια επιλογής της χώρας προορισμού του μαθητή, τις πλείστες φορές, για φοίτηση είναι τα εξής:

«Δωρεάν δίδακτρα» ή «Μειωμένα δίδακτρα»

Η επιθυμία τους είτε για τα δωρεάν είτε για τα μειωμένα δίδακτρα σπουδών έχει επηρεάσει τον γονιό στο να παίρνει αποφάσεις του τύπου «όπου να ΄ναι»΄ ή ακόμα και το «ότι να ΄ναι». Εν ολίγοις; Το οτιδήποτε και οπουδήποτε φτάνει τα δίδακτρα να μην είναι οικονομικά ασύμφορα.

Μπροστά σε αυτή την παράκρουση και σύγχυση οι γονείς παρακάμπτουν βασικές παραμέτρους επιλογής τόσο της χώρας όσο και του πανεπιστημίου φοίτησης του παιδιού τους όπως είναι τα εξής:

Επίπεδο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου.Υποδομές της χώρας για εστίαση.Κόστος αεροπορικών εισιτηρίων.Εύκολη πρόσβαση στην συγκεκριμένη πόλη.Κόστος καθημερινότητας του φοιτητή.

Αντί για λεπτομερή μελέτη και ανάλυση των πραγματικών αναγκών του μαθητή και των δεδομένων της κατάστασης, αρκετές φορές, αντιδρούν μέσα στα πλαίσια «πανικού» και «επιπολαιότητας» ,άθελα τους, με αποτέλεσμα να προκύπτουν στην συνέχεια σωρεία άλλων προβλημάτων.

Οι τάσεις φοίτησης και τα δεδομένα στην Κύπρο.

Λόγω των χαλεπών καιρών που διάγουμε ως κράτος παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια αύξηση ενδιαφέροντος για τα Κρατικά πανεπιστήμια τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας μιας και τα δίδακτρα είναι δωρεάν ανεξαρτήτως επιπέδου της Σχολής. Αναπόφευκτα, αυτό δημιουργεί και αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων για εξασφάλιση μιας θέσης.

Το ΔΩΡΕΑΝ πλέον πουλάει περισσότερο από ποτέ όμως οι θέσεις στα κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι συγκεκριμένες, ο ανταγωνισμός μεγάλος και τα προβλήματα στην Ελλάδα όπως πολύ καλά γνωρίζουμε ακόμη μεγαλύτερα.

Άξιο να σημειωθεί ότι ο Κύπριος γονιός, λόγω του φόβου που τον διακατέχει ένεκα των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη, διστάζει να στείλει το παιδί του στο εξωτερικό για σπουδές και επιλέγουν να μείνουν τα παιδιά τους στην Κύπρο. Προτιμούν να σπουδάσουν σε Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο αψηφώντας το γεγονός ότι το οικονομικό κόστος μπορεί να υπερβαίνει το κόστος φοίτησης σε σύγκριση με σπουδές στο εξωτερικό. Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα χρήματα που επενδύονται για διαφημιστικούς σκοπούς και γενικά προώθησης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, είναι πλέον τεράστια και αυτό φυσιολογικά έχει ενίσχυση και το προφίλ τους.

Σχήμα οξύμωρο γιατί υπάρχουν τα δύο άκρα! Από την μία, όπως προανέφερα, οι γονείς οι οποίοι το κυρίαρχο κριτήριο επιλογής είναι το οικονομικό βαρόμετρο παραλείποντας πολλές φορές σημαντικά κριτήρια και από την άλλη οι γονείς που παραλείπουν το οικονομικό κομμάτι εστιάζοντας περισσότερο στην ασφάλεια.

Brexit μια λέξη…. Πολλά ερωτήματα!!

Brexit. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι μια χώρα με παράδοση ως προορισμός Ανώτατης Εκπαίδευσης για Κύπριους, έχει προβληματίσει για το τι πρόκειται να συμβεί μετά το δημοψήφισμα του Μαρτίου 2016 όπου το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ευρώπη.

Η «μετά Brexit εποχή» προβληματίζει και γι’ αυτό οι αριθμοί για σπουδές εκεί παρουσιάζουν μια μείωση.

Θα χρειάζομαι πλέον Visa για να ταξιδέψω εκεί;

Θα υπάρχει τελικά αύξηση στα δίδακτρα;

Θα συνεχίσουν να δικαιούνται τα φοιτητικά δάνεια οι Κύπριοι φοιτητές;

Θα διακοπεί το φοιτητικό μου δάνειο ενώ συνεχίζω τις σπουδές μου;

Είναι κάποια καίρια ερωτήματα που στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να δώσουμε μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση. Το μόνο που μπορεί να απαντηθεί σήμερα με βεβαιότητα από τα πιο πάνω, είναι το τελευταίο. Έχει επιβεβαιωθεί από την Βρετανική κυβέρνηση ότι φοιτητής ο οποίος έχει ήδη πάρει έγκριση παροχής δανείου θα το δικαιούται για όλη τη διάρκεια της φοίτησης του.

Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι όσοι φοιτητές ξεκινήσουν τις σπουδές τους το Σεπτεμβρίου 2018, θα δικαιούνται τα φοιτητικά δάνεια για όλη τη διάρκεια της φοίτησής τους χωρίς κινδύνους διακοπής ή οποιαδήποτε αύξηση στα δίδακτρα.

Μαζί με όλα τα αρνητικά, είχαμε και την πρόσφατη σημαντική εξέλιξη με την ανακοίνωση του κοινοβουλίου της Σκωτίας την 1η Φεβρουαρίου 2018 ότι οι φοιτητές με έναρξη φοίτησης τους τον Σεπτέμβριο 2019 θα συνεχίσουν με το σημερινό καθεστώς για όλη την διάρκεια της φοίτησης τους.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σύντομα αναμένεται η ίδια επιβεβαίωση από την Αγγλία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ότι Ευρωπαίοι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν με τα σημερινά δίδακτρα αλλά και με τα φοιτητικά τους δάνεια καθ’ όλη την διάρκεια της φοίτησης τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα