ΔΝΤ: Εύσημα και "καμπανάκια" για την κυπριακή οικονομία

Το συμπέρασμα ότι η ισχυρή ανάπτυξη του κυπριακού ΑΕΠ ενισχύει την απασχόληση και καταπολεμάει την ανεργία εξάγει για την Κύπρο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο διεθνής οργανισμός και μέλος των θεσμών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου μετά το ξέσπασμα της κρίσης, αναφέρει ότι οι οικονομική ανάκαμψη που έχει επιτευχθεί, απέκτησε νέα δυναμική.

Όπως τονίζει, παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει μεγαλώσει, αντανακλώντας το υψηλό περιεχόμενο της ζήτησης για εισαγωγές, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση των τιμών και των μισθών συντηρεί την ανταγωνιστικότητα σε καλά επίπεδα.

Επιπλέον, το ΔΝΤ κάνει λόγο για ένα σημαντικό πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, αλλά και σε μείωση του δημόσιου χρέους.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η “κληρονομιά που άφησε η κρίση, επιβαρύνει ακόμα την κυπριακή οικονομία.

“Παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης, το ιδιωτικό χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον αργό ρυθμό της απομόχλευσης (στο τραπεζικό σύστημα). Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών παραμένει χαμηλή, επιβαρύνοντας την κερδοφορία”, υπογραμμίζεται.

Για τον Συνεργατισμό

Αναφορά πάντως γίνεται και στον Συνεργατισμό με το ΔΝΤ να σημειώνει πως για να υποστηρίξει τη θέση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και να αντιμετωπίσει γενικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικά στο τραπεζικό σύστημα, η Κυβέρνηση έχει αναλάβει δράσεις με στόχο την ενδυνάμωση της ενοποίησης και την βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών.

Keywords