Πήγαμε στην επίσημη πρεμιέρα του «Ουζερί Τσιτσάνης»

Την τελευταία μέρα του φθινοπώρου του 2015 βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη, «Ουζερί Τσιτσάνης».

Από την Ηρώ Μητρούτσικου και τον Τομ Χαβιανίδη

Στις 3 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους, αλλά εμείς είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στην επίσημη προβολή της στο θέατρο Παλλάς.

Πολλοί και λαμπροί καλεσμένοι σε μια εκδήλωση που άνοιξε με την ερμηνεία της η Ανατολή Μαργιόλα. Το παρών έδωσε

και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος, όπως δήλωσε, «ζωντάνεψαν» μέσα του ξανά οι μνήμες τις κατοχής.

Την ταινία πλημυρίζουν οι μουσικές του Βασίλη Τσιτσάνη, με μια εξαιρετική μουσική επιμέλεια του Θέμη Καραμουρατίδη, ο οποίος, όχι απλά ντύνει την ταινία αλλά, κεντάει πραγματικά, με απόλυτη λεπτομέρεια, κάθε σκηνή.

Δυο έρωτες παράλληλοι. Δύο έρωτες απαγορευμένοι. Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης επιμένει στην κλασσική του συνταγή και μας προσφέρει έντονα συναισθήματα. Και το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ήταν η καλύτερη επιλογή.

Η κεντρική ιστορία είναι ο έρωτας του Γιώργου και της Εστρέας, ενός Χριστιανού και μιας Εβραίας. Ένας έρωτας που γεννιέται μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες, που μπορούν δυο άνθρωποι να ζήσουν. Ένας έρωτας δύο νέων που θα κάνουν τα πάντα για να τον κρατήσουν κρυφό! Στον αντίποδα βρίσκεται ένας άλλος έρωτας, αυτός του ίδιου του Τσιτσάνη με τη Λέλα, τη μαγική φωνή που συνοδεύει την ορχήστρα του και τον ήχο του μπουζουκιού του και ξεσηκώνει τους θαμώνες του ουζερί. Ένας έρωτας ενός σωστού οικογενειάρχη και ενός τρίτου προσώπου. Ένας έρωτας που όμως δεν πρέπει να εκφραστεί! Και αυτοί οι έρωτες των δυο ζευγαριών, σε συνδυασμό, ταιριάζουν απόλυτα με το σκηνικό της κατοχής, που τόσα έντονα γεγονότα συμβαίνουν παντού, το αίμα κυλάει στους δρόμους, αλλά παράλληλα η σιωπή στα μάτια των ανθρώπων κυριαρχεί.

Και επειδή είχαμε παρευρεθεί και στα γυρίσματα της ταινίας, πραγματικά η παραγωγή σεβάστηκε τους ηθοποιούς και, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, εργάστηκε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι νεαροί πρωταγωνιστές -κάποιοι πρωτοεμφανιζόμενοι, μάλιστα, όπως η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη (Εστρέα)- διακρίνονται με την αμεσότητα τους . Ο Χάρης Φραγκούλης (Γιώργος), επίσης, πολύ άμεσος, αλλά κάποιες στιγμές το βλέμμα του δεν έφτανε στο βάθος της ψυχής του. Μας γοήτευσε ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (Τσιτσάνης). Μας εξέπληξε θετικά η Βασιλική Τρουφάκου. Δυστυχώς, όμως, κάποιες σκηνές ακολουθούν ένα θεατρικό στήσιμο, το οποίο σε πετάει σε αρκετές στιγμές, κυρίως από τους πιο μεγάλους ηλικιακά ηθοποιούς, έξω από την ατμόσφαιρα της ταινίας. Μας απογοήτευσε ο Γιάννης Στάνκογλου τόσο με τα «ισπανικά» του όσο και με τη συναισθηματική του απουσία.

Το πιο σημαντικό, όμως, ντεσαβαντάζ της ταινίας είναι το ντουμπλάρισμα των ηθοποιών, δηλαδή η επανεγγραφή στην εικόνα της φωνής των ηθοποιών, που ενώ σίγουρα έγινε με καλή πρόθεση (για την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου), σου έδινε την αίσθηση, ειδικά στα πρώτα λεπτά της ταινίας, ότι παρακολουθείς βραζιλιάνικη σειρά. Σε όλες τις χολιγουντιανές παραγωγές, όσο και να μας φαίνεται περίεργο, ο ήχος εγγράφεται πάνω στην εικόνα. Δεν είναι η πραγματική φωνή του ηθοποιού την ώρα της λήψης. Όμως, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία τόσο των ηθοποιών όσο και της παραγωγής, μπορεί να γίνει καταστροφή. Το ίδιο έχει συμβεί και σε ανάλογες προσπάθειες παλιών ελληνικών παραγωγών.

Επίσης, η φωτογραφία από τον Κωστή Γκίκα έπεσε σε αρκετά ατοπήματα, αλλά το κοινό μάτι δε θα εστιάσει σε αυτά, αντίθετα θα παρασυρθεί σε μια άλλη εποχή, που όλα δείχνει να είχαν πιο έντονο άρωμα, πιο έντονη γεύση κι ας κυριαρχούσε η μυρωδιά του θανάτου..

Περισσότερες πληροφορίες και υλικό μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας www.ouzeritsitsanis.com .

Τρέιλερ https://www.youtube.com/watch?v=irTzRjD0nXE

Fb: https://www.facebook.com/ouzeritsitsanis

Keywords
Τυχαία Θέματα