Διπλή εκλογική νίκη των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών στη Βρετανία

Δύο ακόμα νίκες κατήγαγαν σε εμβόλιμες εκλογικές διαδικασίες για κενές βουλευτικές έδρες οι Εργατικοί στη Βρετανία, κερδίζοντας τους Συντηρητικούς.

Η πρώτη νίκη μετά από την ψηφοφορία της Πέμπτης ήρθε στην περιφέρεια Tamworth, όπου το κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ ανέτρεψε πλειοψηφία 19.600 ψήφων των Τόρις, με μία μετατόπιση ψήφων της τάξης του 23,9%.

Η συγκεκριμένη περιφέρεια δεν είχε ποτέ πριν περάσει υπό τον έλεγχο κόμματος της αντιπολίτευσης.

Η έδρα είχε χηρέψει μετά από την

αποχώρηση του Κρις Πίντσερ, κατόχου διαφόρων θέσεων σε κυβερνητικά σχήματα των Συντηρητικών, ο οποίος είχε αγγίξει ανάρμοστα δύο άνδρες σε λέσχη του Λονδίνου ενώ ήταν μεθυσμένος.

Νέα Βουλευτής στο Tamworth είναι πλέον η Σάρα Έντουαρντς.

Στην περιφέρεια του Mid Bedfordshire, από όπου παραιτήθηκε επικρίνοντας τον ηγέτη των Τόρις Ρίσι Σούνακ η πιο στενή σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον και πρώην Υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις, η νίκη των Εργατικών χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη αριθμητική ανατροπή ψήφων σε εμβόλιμες εκλογές από το 1945.

Η έδρα που από το 1931 εξέλεγε Τόρις πέρασε στον Άλιστερ Στράθερν των Εργατικών μετά από ανατροπή της πλειοψηφίας των 24.664 ψήφων υπέρ των Συντηρητικών από τις εκλογές του 2019.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ έκανε λόγο για «καταπληκτικά αποτελέσματα» που αλλάζουν τον εκλογικό χάρτη και αποδεικνύουν πως «συντριπτικά ο κόσμος θέλει αλλαγή και εμπιστεύεται το αλλαγμένο μας Εργατικό Κόμμα για να την πετύχει».

Στις δημοσκοπήσεις ενόψει των επόμενων εκλογών, που πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2025, οι Εργατικοί διατηρούν καθαρό προβάδισμα 16-20 ποσοστιαίων μονάδων έναντι των Συντηρητικών στην πρόθεση ψήφου.

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Βαριά ήττα για Συντηρητικούς σε αναπληρωματική εκλογική διαδικασία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα