Δημόσιοι υπάλληλοι σπουδάζουν με χρήματα από την ΑΟΖ

Με χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία του κράτους από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο των διαδικασιών για την εξόρυξη του φυσικού αερίου, σπουδάζουν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι αντιδράσεις των βουλευτών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, ήταν σφοδρές, όχι επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι επιμορφώνονται, αλλά επειδή τα χρήματα που προκύπτουν σε μια τέτοια περίοδο, δεν καταλήγουν

στον απλό πολίτη.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση ζήτησε την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους 886.500 ευρώ, καθώς, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, στους όρους σύμβασης με την εταιρία Noble, υπάρχει σχετική πρόνοια για επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Από αυτά τα χρήματα, τα 372.805 ευρώ αφορά σε υποτροφίες για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα με θέμα τους υδρογονάνθρακες, που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Ενέργειας. Το υπόλοιπο, ύψους 213.695 ευρώ, προορίζεται επίσης σε δημόσιους υπαλλήλους, για προγράμματα επιμόρφωσης για τον ίδιο σκοπό.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, δημόσιοι υπάλληλοι που χειρίζονται τα συμβόλαια ανάμεσα στο κράτος και τις εταιρίες υδρογονανθράκων, έπεισαν τις δεύτερες να προχωρήσουν στην παραχώρηση των σχετικών κονδυλίων.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές κάλεσαν την Κυβέρνηση να φέρει στην Επιτροπή στοιχεία που να φανερώνουν όλα τα χρήματα που δόθηκαν γι’ αυτό τον σκοπό.

Εκπρόσωπος του Υπουργείο Ενέργειας, ανέφερε ότι μέχρι τώρα, κανένα αίτημα για μεταπτυχιακό δεν έχει απορριφθεί ως τώρα, προσθέτοντας ότι το 2014 είχαν προκηρυχθεί προγράμματα αξίας 200.000 ευρώ, εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα 170.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα