Δημοψήφισμα Καταλονίας: Η σημασία, το παρόν και τα εμπόδια

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανακήρυξη ή όχι της Καταλονίας σε ανεξάρτητο κράτος.

Όπως είναι φυσικό η Ισπανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά πρόθεση να αποδεχθεί μια τέτοια εξέλιξη καθώς διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι παράνομο βάση του Συντάγματος της χώρας.

Αναλυτές ωστόσο θεωρούν εξαιρετικά

σημαντικό το δημοψήφισμα αυτό, αν τελικά διεξαχθεί, καθώς θα πρόκειται για ένα ακόμα γόρδιο δεσμό που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ευρώπη.

Ο Διεθνολόγος Μιχάλης Κοντός, μιλώντας στο Sigmalive, έκανε λόγο για μια κορυφαίας σημασίας εξέλιξη σε περίπτωση που η Καταλονία καταφέρει να αποσχιστεί δια της πλαγίας οδού, καθώς θα συνιστά ένα ακόμα λιθαράκι αστάθειας στην Ευρώπη.

Τι ισχύει σήμερα στην Καταλονία

Η Καταλονία αποτελεί μια αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Ισπανίας η οποία λειτουργεί βάσει του τροποποιημένου Καθεστώτος Αυτονομίας που θεσπίστηκε το 2006 μετά από έντονες διαβουλεύσεις και με την έγκριση περίπου του 75% των Καταλανών. Η προσέλευση στις κάλπες ωστόσο ήταν μικρότερη του 50% ενώ το νέο καταστατικό ακυρώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας στις 10 Ιουλίου 2010. Σημαντικό να επισημάνουμε ότι το Σύνταγμα της Ισπανίας, αναγνωρίζει την Καταλονία, ως ιστορική εθνότητα.

Ο πληθυσμός της Καταλονίας είναι γύρω στα 7,5 εκατομμύρια ενώ πρωτεύουσα είναι η Βαρκελώνη. Γεωγραφικά καλύπτει μεγάλο μέρος του βορειοανατολικού άκρου της Ισπανίας.

Χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις τέσσερις μεγαλύτερές της πόλεις: Βαρκελώνης, Λιέιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα.

Οι αρμοδιότητες της καταλανικής διοίκησης έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, υγείας, κοινωνικών υποθέσεων αλλά και σε ένα βαθμό οικονομικής διαχείρισης. Η περιοχή έχει δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση. Έχει επίσης δική της αστυνομία.

Ισχυρή και πλούσια περιοχή

Η Καταλονία είναι μια από τις πιο ισχυρές αλλά και πλούσιες περιοχές της Ισπανίας καθώς εκπροσωπεί περίπου το 16% των Ισπανών οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν γύρω στο 20% του πλούτου της χώρας. Το 25% των εξαγωγών άλλωστε φεύγει από την Καταλονία.

Ως εμπορικό λιμάνι, η Βαρκελώνη, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο, ενώ έχει 4 αεροδρόμια, φαρμακοβιομηχανίες και βιομηχανίες ρούχων. Τουριστικά επίσης είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς σε ολόκληρη των Ευρώπη.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση στην Καταλονία, είναι το υπερβολικό χρέος, κάτι που σύμφωνα με τις αρχές στην Καταλονία, οφείλεται στο ότι βάσει του ισπανικού συστήματος, οι πλούσιες περιοχές δίνουν στις φτωχότερες.

Το δημοψήφισμα του 2014

Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται δημοψήφισμα στην Καταλονία. Αντίστοιχο δημοψήφισμα είχε διεξαχθεί και το Νοέμβριο του 2014 με τη συμμετοχή να αγγίζει το 40% των πολιτών. Οι ψηφοφόροι έπρεπε ουσιαστικά να τοποθετηθούν σε δυο βασικά ερωτήματα: «Θέλετε η Καταλονία να γίνει κράτος» και «Θέλετε αυτό το κράτος να είναι ανεξάρτητο;». Πέραν του 80% απάντησε καταφατικά και στα δυο ερωτήματα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2015, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε το ψήφισμα ανεξαρτησίας του Καταλανικού Κοινοβουλίου, μετά από προσφυγή της ισπανικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα