Δίμηνο Μνήμης Αυξεντίου στην Εθνική Φρουρά

Πλήθος στελέχη της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ μετείχαν σήμερα το μεσημέρι, σε μεγάλη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου που οργάνωσε το ΓΕΕΦ στην αίθουσα τελετών του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου στον Αρχάγγελο.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Φλόγα Ελευθερίας – Γρηγόρης Αυξεντίου 61 χρόνια μετά…». Για τον θυσιασθέντα Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, Έφεδρο Ανθυπολοχαγό του Ελληνικού Στρατού και Σταυραετό του Μαχαιρά, την ζωή και τη δράση

του, μίλησε εκτενώς ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Σταύρος Πεττεμερίδης.

Στην οθόνη της αίθουσας, προβολές εικόνων συνόδευαν την ομιλία, απ’ τα μεγάφωνα μεταδόθηκαν πολλά ηχητικά ντοκουμέντα, ενώ νεαροί απάγγειλαν και στίχους μεγάλων ποιητών για τον ήρωα.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν δύο εκ των στενών συναγωνιστών του Αυξεντίου: Ο Αυγουστής Ευσταθίου της ΕΟΚΑ που συμπολέμησε με τον ήρωα και ήταν ο τελευταίος που τον είδε ζωντανό στο Κρησφύγετο του Μαχαιρά στις 3 Μαρτίου 1957. Επίσης ο Ανδρέας Μαλέκος της ΟΧΕΝ και της ΕΟΚΑ που με οδηγίες του αείμνηστου ιερέα Παπασταύρου της Φανερωμένης, στρατολόγου της ΕΟΚΑ, έλαβε μέρος στη μυστική επιχείρηση για την τέλεση του γάμου του καταζητούμενου από τους Άγγλους αντάρτη Αυξεντίου, με την μνηστή του την Βασιλού και παρέστη ως κουμπάρος του ήρωα στο κρυφό μυστήριο.

Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης απένειμε τιμητικά αναμνηστικά στους δύο συναγωνιστές του Αυξεντίου, για την μνήμη του οποίου η Εθνική Φρουρά αποφάσισε να αφιερώσει φέτος τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα