Το άθλημα της ξιφασκίας

Η ξιφασκία αποτελεί άθλημα χειρισμού (εκπαιδευτικού) ξίφους, που ασκείται με τρία διαφορετικά μέσα (όπλα): το ξίφος ασκήσεως, το ξίφος μονομαχίας, τη σπάθη. Οι κανόνες που διέπουν αυτά τα τρία όπλα καθορίζονται από την FIE (Federation Internationale d'Escrime).
Κάθε όπλο έχει το δικό του στυλ και έναν σύνολο κανόνων αποκλειστικά δικό του. Ο στόχος κάθε αθλητή είναι ο ίδιος για όλα τα ασκούμενα μέσα, να χτυπήσει κάποιος τον αντίπαλο χωρίς να χτυπηθεί.
Η

ξιφασκία είναι ανάμεσα στα πρώτα ολυμπιακά αθλήματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Συμπεριλαμβάνεται ανελλιπώς από τη γέννηση του σύγχρονου Ολυμπιακού κινήματος στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα.
Τα είδη ξίφους
Το Ξίφος Ασκήσεως (foil) έχει ευλύγιστη λάμα μήκους 110 εκατοστών, ορθογώνιας διατομής, με προσαρμοσμένη στην άκρη μηχανική αιχμή (πούντα), ευαίσθητη στα 500 γραμμάρια. Τα κτυπήματα που μετρούνται στο σκορ είναι αυτά που γίνονται με την αιχμή του ξίφους (νύξεις) και αγγίζουν τον κορμό του σώματος.

Η σπάθη είναι μια μοντέρνα μετατροπή του βίαιου ιππικού ξίφους και έχει το ίδιο μήκος και βάρος με το ξίφος Ασκήσεως. Η διαφορά τους είναι στα κτυπήματα, τα οποία μπορεί να επιτευχθούν με νύξη αλλά και με σπαθισμό, δηλαδή με άγγιγμα με την κόψη της λάμας. Η περιοχή του στόχου είναι όλο το σώμα πάνω από τη μέση.

Το ξίφος μονομαχίας είναι απόγονος του μονομαχικού ξίφους. Είναι ίδιο στο μήκος με το Ξίφος Ασκήσεως, αλλά είναι βαρύτερο. Η λάμα είναι διατομής σχήματος "V", περισσότερο δύσκαμπτη. Η αιχμή καταγράφει κτυπήματα 750 γραμμαρίων και πάνω και επίσης έχει μεγαλύτερο προφυλακτήρα για να προστατεύει το χέρι από έγκυρο κτύπημα. Τα πετυχημένα χτυπήματα είναι αυτά που γίνονται μόνο με νύξη. Αντίθετα από το Ξίφος Ασκήσεως, στο Ξίφος Μονομαχίας ολόκληρο το σώμα είναι έγκυρος στόχος.

Ο Αγωνιστικός Χώρος
Ο αγωνιστικός χώρος για αγώνες ξιφασκίας είναι η πίστα μήκους 14 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων. Οι ξιφομάχοι πρέπει να παραμείνουν στην πίστα ή στον αέρα για να πετύχουν τα κτυπήματα. Ποινές επιβάλλονται αν κάποιος βγει από το μήκος ή το πλάτος της πίστας. Προειδοποιητικές γραμμές είναι σημειωμένες κοντά στο τέλος της πίστας και στις θέσεις εκκίνησης.
Οι ξιφομάχοι προσπαθούν να κρατήσουν μια ασφαλή απόσταση ο ένας από τον άλλο. Στη συνέχεια προσπαθούν να μειώσουν την απόσταση, διασπώντας ταυτόχρονα την άμυνα του αντιπάλου για να αποκτήσουν το πλεονέκτημα για την επίθεση. Τα κτυπήματα ανιχνεύονται και καθορίζονται με την χρήση ειδικού ηλεκτρονικού βοηθήματος βαθμολόγησης.

1. Ο Αγωνιστικός χώρος είναι η πίστα μήκους 14 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων.
2. Η Κεντρική Γραμμή υποδεικνύει το κέντρο την πίστας και τον χώρο που πρέπει να βρίσκεται ο διαιτητής κατά την έναρξη του αγώνα.
3. Η γραμμή θέσης φύλαξης. Αυτή η γραμμή απέχει 2 μέτρα από την κεντρική γραμμή και ορίζει το σημείο που ξεκινούν οι δυο αθλητές να αγωνίζονται.
4. Προειδοποιητική γραμμή για το πίσω όριο της πίστας. Βρίσκετε 5 μέτρα πίσω από την κεντρική γραμμή.
5. Το πίσω όριο της πίστας απέχει 7 μέτρα από την κεντρική γραμμή. Αν ο αθλητής που βρίσκεται με την πλάτη γυρισμένη προς αυτή την γραμμή περάσει πίσω από την γραμμή, τότε ο αντίπαλος παίρνει ένα πόντο.
6. Ο ελυκτήρας είναι συνδεδεμένος με το ξίφος του αθλητή και το μηχάνημα καταγραφής κτυπημάτων. Επίσης τυλίγει το επιπλέον καλώδιο μεταξύ του ελυκτήρα και του ξίφους του αθλητή έτσι επιτρέπει στους αθλητές να κινούνται ελεύθερα στον αγωνιστικό χώρο.
7. Τα μηχάνημα καταγραφής κτυπημάτων βρίσκεται στο κέντρο της πίστας. Δείχνει ποιος αθλητής έχει ακουμπήσει τον αντίπαλο του, τον εναπομείναντα χρόνο στον αγώνα, το σκορ και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τον διαιτητή.

Οι Αγώνες Ξιφασκίας
Στην ξιφασκία υπάρχουν δυο είδη αγώνων οι ατομικοί και οι ομαδικοί. Στους ατομικούς αγώνες, πρώτα διεξάγεται ο προκριματικός γύρος, όπου οι ξιφομάχοι χωρίζονται σε ομίλους (πούλς) και αγωνίζονται με όλους του ξιφομάχους που βρίσκονται στον ίδιο όμιλο. Σε αυτή την φάση ο αγώνας λήγει όταν κάποιος φτάσει στα πέντε χτυπήματα ή όταν έχει επιτύχει τα περισσότερα χτυπήματα στο τέλος του χρονικού ορίου των τριών λεπτών. Στη συνέχεια οι αθλητές με τις περισσότερες νίκες προκρίνονται στην επόμενη φάση και αγωνίζονται σε αγώνες απευθείας αποκλεισμού. Σε αυτό τον γύρο, ο ηττημένος κάθε αγώνα αποκλείεται από την συνέχεια των αγώνων. Ο αγώνας λήγει όταν κάποιος φτάσει στα δεκαπέντε χτυπήματα, ή όποιος προηγείται στο τέλος του χρόνου. Η χρονική διάρκεια του αγώνα είναι επίσης αυξημένη και φτάνει τα εννέα λεπτά τα οποία χωρίζονται σε τρεις χρονικές περιόδους των τριών λεπτών με διακοπή διάρκειας ενός λεπτού ανά τρίλεπτο. Σε περίπτωση ισοπαλίας στην λήξη του χρόνου, ο αγώνας θα συνεχιστεί στην μονόλεπτη παράταση ενώ με την διαδικασία κλήρωσης ο ένας αθλητής παίρνει το πλεονέκτημα και σε περίπτωση που δεν υπάρξει και πάλι κτύπημα, αυτός που έχει το πλεονέκτημα κερδίζει.
Στα ομαδικά, κάθε ομάδα απαρτίζεται από τρεις αθλητές οι οποίοι αγωνίζονται με κάθε έναν από τους τρεις αθλητές που αποτελούν την αντίπαλη ομάδα. Κάθε αγώνας τελειώνει στα 5 χτυπήματα και το σκορ στο τέλος των τριών λεπτών προστίθεται στο τελικό άθροισμα της κάθε ομάδας. Η ομάδα με τους περισσότερους πόντους κερδίζει με μέγιστο σκορ για μια ομάδα το 45.
Αθλητική Ακαδημία Ξιφασκίας (Α.Α.Ξ.)
Η Αθλητική Ακαδημία Ξιφασκίας, ιδρύθηκε το 2013 και είναι εγγεγραμμένη στον ΚΟΑ και είναι μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πένταθλου.
Σκοπός της Αθλητικής Ακαδημίας Ξιφασκίας είναι η ανάπτυξη νέων παιδιών στο άθλημα και η ανάδειξη αθλητών που έχουν κάνει την ξιφασκία τρόπο ζωής και κάνουν πρωταθλητισμό στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.
Προπονήσεις Ξιφασκίας
Οι προπονήσεις στην Αθλητική Ακαδημία Ξιφασκίας γίνονται υπό την καθοδήγηση του πτυχιούχου καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Προπονητή Ξιφασκίας Νικόλα Λουκαΐδη. Παρά το γεγονός ότι το άθλημα της ξιφασκίας είναι κυρίως ατομικό, η προπόνηση γίνετε ομαδικά. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι αθλητές ενώ ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα του προπονητή μας δημιουργείται και ένα ευχάριστο ομαδικό κλίμα στην ομάδα. Ο προπονητής αφιερώνει αρκετό χρόνο και στα ατομικά μαθήματα έτσι ώστε να σημειώνεται συνεχής βελτίωση στον κάθε αθλητή σε οποίο επίπεδο και αν βρίσκεται.
Η Αθλητική Ακαδημία Ξιφασκίας παρέχει τον εξοπλισμό δωρεάν για σκοπούς προπονήσεων. Όσοι από τους αθλητές επιθυμούν να αγοράσουν δικό τους εξοπλισμό, μπορούν να παραγγείλουν μέσω του σωματείου ενώ θα τους δοθεί και καθοδήγηση για να επιλέξουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον κάθε αθλητή.
Οι προπονήσεις γίνονται 4 φορές την εβδομάδα, 2 φορές στο Πολύπροπονητήριο Ευάγγελος Φλωράκης στην Έγκωμη, το οποίο βρίσκεται πίσω από το Μακάριο Στάδιο (Τρίτη και Παρασκευή) και 2 φορές στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ομολογητών (Τετάρτη και Σάββατο).

ΓΙΑΤΙ ΞΙΦΑΣΚΙΑ
• Ο καθοριστικός παράγοντας στην ξιφασκία είναι η ικανότητα του αθλητή να σκεφτεί αντισυμβατικά και να επιλέξει την δράση του σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο ξιφομάχος πρέπει να πάρει πολλές ανεξάρτητες αποφάσεις σε μια στιγμή.
• Η ξιφασκία σας διδάσκει να ελέγχετε τα συναισθήματά σας, αναγκάζει παρορμητικούς ή ευέξαπτος ανθρώπους να κρατήσουν λίγο τον εαυτό τους, και ντροπαλούς ή επιφυλακτικούς να αναλάβουν ρίσκα και κινδύνους που δεν θα εξετάζαν το ενδεχόμενο λήψης μιας τέτοιας απόφασης κανονικά.

• Η ξιφασκία είναι ένα δημιουργικό άθλημα που επιτρέπει την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας. Δεν προσφέρει έτοιμες συνταγές. Παρέχει μόνο τις σημειώσεις, ενώ ο ίδιος ο αθλητής συνθέτει σύμφωνα με αυτές τη δική του συνταγή.

Ευγένεια , περηφάνια αλλά και σεβασμός προς τον αντίπαλο χαρακτηρίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς που διδάσκει η ξιφασκία κάτι το οποίο συντηρείται ακόμα και με το τελετουργικό της διεξαγωγής του αγώνα. Πριν από κάθε αγώνα οι ξιφομάχοι χαιρετούν με τα όπλα τους τον αντίπαλό τους, το κοινό, και το διαιτητή. Μια χειραψία συμπληρώνει απαραιτήτως κάθε αγώνα.

FB: www.facebook.com/Fencingakademy
Web: http://thefencingacademy.com/
Email : [email protected]

Τηλέφωνο επικοινωνίας 99956038
WHO IS WHO
Ο Νικόλας Λουκαΐδης είναι 30 ετών και είναι απόφοιτος της Αθλητικής Ακαδημίας Βουλγαρίας NSA Vasil Levski με τον τίτλο του Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ενώ παράλληλα απέκτησε πτυχίο προπονητή Ξιφασκίας. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από νεαρή ηλικία γνωρίζοντας πολλές διακρίσεις. Στην κολύμβηση άρχισε από την ηλικία τον 5 ετών όπου κατέκτησε αρκετά μεταλλεία μέχρι την ηλιακά των 18 ετών ενώ το 1998 κατέρριψε το τότε Παγκύπριο ρεκόρ στα 200μ. μεικτή ατομική. Ο Νικόλας στην ηλικία των 14 ετών ξεκίνησε να ασχολείται και με το τρίαθλο (κολύμπι, ποδήλατο, τρέξιμο) και την αγωνιστική σεζόν 2003-04 αναδείχθηκε πρωταθλητής στην κατηγορία των νέων.
Στο άθλημα του Μοντέρνου Πεντάθλου (σκοποβολή, ξιφασκία, κολύμβηση, ιππασία και τρέξιμο 3000μ. ανώμαλου δρόμου) για 7 συνεχόμενες χρονιές (2002-2008) ήταν πρωταθλητής Κύπρου , ενώ ταυτόχρονα λάμβανε μέρος και στα πρωταθλήματα των 5 αθλημάτων ξεχωριστά.
Στην σκοποβολή (σταθερός στόχος) ήταν Πρωταθλητής Σκοποβολής Εφήβων (2002-2003) με Παγκύπριο ρεκόρ το 2006 το οποίο δεν έχει καταρριφθεί ακόμα.
Παράλληλα ο Νικόλας αγωνιζόταν και στο άθλημα της Ξιφασκίας από το 2003 κατακτώντας αρκετά πρωταθλήματα. Ο προπονητής μας είχε επιτύχει αρκετές διεθνείς διακρίσεις στο εξωτερικό με τις μεγαλύτερες του επιτυχίες την:
• 2η θέση 2003, στων διεθνή Αγωνα Μοντέρνου Διάθλου στην Ουγγαρία,
• 1η, 2η και 3η θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες Μοντέρνου Πεντάθλου (2004,2005,2006).
Στο άθλημα της Ξιφασκίας κατέκτησε την:
• 1η, και 3η Θέση Παγκύπριο Κύπελλο Ξιφασκίας (2006-2007)
• 16η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών Αφροδίτη (2011)
• 11η θέση στη Διεθνή συνάντηση Ξιφασκίας Σκοπιά (2012)
• 4η θέση στο ομαδικό στη Διεθνή συνάντηση Ξιφασκίας Βουλγαρία (2012)
• Καλύτερος Αθλητής Ξιφασκίας Ανδρών (2013)
• 6η θέση στο Διεθνή Αγώνα Ξιφασκίας στην Λεμεσό (2013).
Επίσης έλαβε μέρος και σε αρκετούς αγώνες Μοντέρνου Πεντάθλου Παγκόσμιας και Πανευρωπαϊκής εμβέλειας όπως:
• το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Αθήνα 2003
• το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έφηβων Πορτογαλία 2004
• το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών Αθήνα 2005
• το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ιταλία 2005
• το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών Αίγυπτο 2006
• και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ουγγαρία 2007
Ο Νικόλας Λουκαΐδης έχει διατελέσει προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ξιφασκίας από το 2014 μέχρι το 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα