Ντονμέζ: Ευκαιρία το ΦΑ να περάσει μέσω Τουρκίας μετά την αναβολή ENI-Total

Σύμφωνα με τη Μilliyet (11.05.20), όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου &Πληροφοριών, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην εφημερίδα, αξιολόγησε την κρίση με την πτώση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και είπε ότι με την μείωση της τιμής του πετρελαίου, η Τουρκία έχει γεμίσει τις αποθήκες καυσίμων και πετρελαίου και

η πληρότητα τους φτάνει το 90%. «Με τη πτώση της τιμής του πετρελαίου, οι αποθήκες μας πετρελαίου και καυσίμων χωρητικότητας 15.8 εκ κυβικών μέτρων άρχισαν να γεμίζουν», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, Ο Ντονμέζ υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις της στην περιοχή και αξιολόγησε στην εφημερίδα το γεγονός ότι ενεργειακές εταιρείες ανακοίνωσαν την αναβολή για κάποιο χρονικό διάστημα των δραστηριοτήτων τους στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των αυξανόμενων εξόδων τους μετά που πλήγηκαν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Εκφράζοντας την άποψη ότι μπορεί να πάρει μέχρι και το 2022 για να μπορέσει να φθάσει η τιμή του πετρελαίου τα επίπεδα του 2018-2019, ο Ντονμέζ είπε ότι η Τουρκία αξιοποιώντας αυτή την ευκαιρία, γέμισε τις αποθήκες της και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια αγορά βιώνει μια απίστευτη περίοδο κρίσης.

Διαβάστε επίσης: Ζητά «πολιτική ισότητα» με την Τουρκία το ψευδοκράτος του Ακιντζί

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι εταιρείες ENI και ΤOTAL έχουν ανακοινώσει την αναβολή των ενεργειακών τους δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές που αδειοδοτήθηκαν από τη «νότια Κύπρο», όπως αποκαλούνται οι ελεύθερες περιοχές της Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και το κατά πόσον αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει καθόλου τις δραστηριότητες της Τουρκίας, ο Ντονμέζ δήλωσε τα εξής: «Οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν διάφορες χώρες και εταιρείες έχουν καταδείξει ότι το να γίνουν ανοίγματα προς τη διεθνή κοινότητα για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω Τουρκίας αποτελεί την πιο οικονομική και λογική επιλογή. Εμείς θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας στις περιοχές μας που αδειοδοθήτηκαν τόσο από την Τουρκία όσο και από τη ‘ΤΔΒΚ’. Το γεγονός ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι και στο μέλλον. Αυτές οι δραστηριότητες είναι δραστηριότητες για τις οποίες δαπανάται πολλής χρόνος. Το να διακοπούν και να ξεκινήσουν ξανά αυτό θα σήμαινε ότι θα χρειαζόμασταν ξανά προγραμματισμό για μερικά χρόνια. Εμείς θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα μας χωρίς να χάνουμε χρόνο».

Επίσης, κληθείς να αξιολογήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη και το κατά πόσον θεωρεί ότι θα υπάρξουν πρακτικά προβλήματα αναφορικά με την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με τη Λιβύη, ο Ντονμέζ εξήγησε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας-Λιβύη έχει ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερη η ύπαρξη τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν τις εργασίες τους στις περιοχές που ανήκουν στη θαλάσσια δικαιοδοσία τους και θα αρχίσουν σεισμογραφικές έρευνες το συντομότερο.

Διαβάστε επίσης: 

Anadolu: H Toυρκία εντατικοποιεί γεωτρήσεις σε Αν.Μεσόγειο παρά τον COVID19

Ανάλυση: Αντί η ΕΝΙ-TOTAL, τρυπά το Γιαβουζ στο οικόπεδο 6

Επέκταση συμβολαίων με ENI/TOTAL λόγω κορωνοϊού

Βοθρολύματα στην θάλασσα της Κερύνειας έριχνε ο έποικος ιδιοκτήτης της Diyalog

Keywords
Τυχαία Θέματα