ΔΗΚΟ: Θετική εξέλιξη η ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το ΔΗΚΟ την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου στο στόχο Γλαύκο.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ αναφέρει:

«Η ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων Φυσικού Αερίου στο στόχο Γλαύκο, από τις ExxonMobil &Qatar Petroleum, αποτελεί αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη για την πατρίδα μας.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την πάγια πολιτική στάση του

Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ουδέποτε συνέδεσε το ενεργειακό μας πρόγραμμα με τις δικοινοτικές διαπραγματεύσεις και ουδέποτε θεώρησε τη Λύση του Κυπριακού προϋπόθεση για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση του ενεργειακού μας πλούτου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καλωσορίζει τα αποτελέσματα της γεώτρησης, αλλά προειδοποιεί ότι η απόσταση που μεσολαβεί ανάμεσα στην ανακάλυψη και την εμπορική εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος είναι πολυετής και πολυδάπανη.

Η πικρή εμπειρία του κοιτάσματος "Αφροδίτη" που λόγω κυβερνητικών αστοχιών και καθυστερήσεων ανακαλύφθηκε το 2011 αλλά δεν θα μπορέσει να παραχθεί το νωρίτερο πρίν το 2022, μας υποχρεώνουν να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για:

α) την άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την κοινοπραξία Shell-Noble-Delek, έτσι ώστε να μην χαθεί η εμπορική ευκαιρία εξαγωγής του αερίου της "Αφροδίτης" στο αιγυπτιακό τερματικό του Ίνκτου. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί και ο ορίζοντας ευκαιρίας του 2022.

β) την άμεση επίλυση της εκκρεμότητας που έχει εγείρει η ισραηλινή κυβέρνηση αναφορικά με τη διεκδίκηση μικρού τμήματος των αποθεμάτων του κοιτάσματος Αφροδίτη ώστε να μην τεθούν εμπόδια στην έγκαιρη έναρξη της παραγωγής του.

γ) την εκτέλεση αυτών των διαπραγματεύσεων σε συνθήκες διαφάνειας με τακτική ενημέρωση και συνδρομή των κοινοβουλευτικών κομμάτων».

Εξαιρετικά σημαντική η ανακάλυψη δεύτερου κοιτάσματος υδρογοναθράκων στον στόχο «Γλαύκος». Η ανακάλυψη έχει αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική μας σημασία. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει η επιβεβαίωση του κοιτάσματος και η εμπορική συμφωνία με την Αίγυπτο για την υγροποίηση ΦΑ και εξαγωγή

— Νικόλας Παπαδόπουλος (@NicholasPapadop) February 28, 2019
Keywords
Τυχαία Θέματα