Δικηγόρος μητέρας 4χρονης: Έτσι άρχισαν όλα

Ένα 24ωρο μετά την απαγωγή της τετράχρονης, MARIE ELENI GRIMSRUD, από δυο κουκουλοφόρους έξω από νηπιαγωγείο στη Δασούπολη στη Λευκωσία , άκαρπες συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό της.

Την απαγωγή φέρεται να οργάνωσε ο Νορβηγός πατέρας του παιδιού, 49 ετών, ο οποίος επιχείρησε και το 2016 να απαγάγει τη μικρή.

Η Αστυνομία έχει εκδώσει ευρωπαϊκό και διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Τέσσερις συλλήψεις για την απαγωγή

της τετράχρονης

Στη σύλληψη τεσσάρων προσώπων στην επαρχία Λευκωσίας, τριών Κυπρίων και ενός Σύρου, που φέρονται, σύμφωνα με μαρτυρία να εμπλέκονται στην υπόθεση, προέβη αργά χθες το βράδυ η Αστυνομία δήλωσε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα ο Εκπρόσωπος τύπου της Δύναμης, Ανδρέας Αγγελίδης.

Στο σπίτι του Σύρου εντοπίστηκε και αυτοκίνητο μάρκας Range Rover μαύρου χρώματος, ίδιο με αυτό, που απήχθη το κοριτσάκι και έχει μεταφερθεί για εξετάσεις.

Τις έρευνες της Αστυνομίας συνδράμουν η Εθνική Φρουρά, τα Ηνωμένα Έθνη και οι βρετανικές Βάσεις.

Με οδηγίες του Αρχηγού της Αστυνομίας λειτουργεί από χθες το πρωί το Κέντρο Συντονισμού Καταστάσεων Κρίσεων στο Αρχηγείο της Δύναμης και ανάλογα κέντρα σε όλες τις επαρχίες.

Έχει, επίσης, ενημερωθεί σχετικά η Δικοινοτική Ομάδα Επαφής για το Έγκλημα, καθώς εκτιμάται ότι το κοριτσάκι, αλλά και ο απαγωγέας πατέρας εξακολουθούν να βρίσκονται στην Κύπρο και ενδεχομένως στα κατεχόμενα.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι διενεργούνται σε όλα τα οχήματα στα οδοφράγματα.

Νορβηγικά ΜΜΕ μεταδίδουν, επικαλούμενα το δικηγόρο του 49χρονου, ότι το κοριτσάκι βρίσκεται με τον πατέρα του και είναι καλά στην υγεία του, χωρίς να δίνουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Νορβηγού σκοπός του είναι να επιστρέψει η κόρη του στη Νορβηγία και έχει, ήδη, υποβάλει σχετικό αίτημα προς τις νορβηγικές Αρχές, με βάση τη Συνθήκη της Χάγης, το οποίο έχει σταλεί και στις κυπριακές Αρχές.

Ο Τόρκελ Γκρίμσρουντ ισχυρίζεται ότι το κοριτσάκι είχε απαγάγει η Κύπρια μητέρα από τη Νορβηγία, η οποία θεωρεί ότι είναι η νόμιμη κατοικία του.

Εκπρόσωπος της νορβηγικής Μονάδας Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος μιλώντας στην κρατική τηλεόρασης της Νορβηγίας δήλωσε ότι παρέχονται πληροφορίες προς την κυπριακή Αστυνομία και οτιδήποτε άλλο έχει ζητηθεί προς διερεύνηση της υπόθεσης απαγωγής του κοριτσιού.

Ο δικηγόρος της μητέρας του κοριτσιού, Λάρης Βραχίμης, δήλωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας ήταν όντως στην Κύπρο και, όπως είπε, είναι ο μόνος, που θα μπορούσε να διοργανώσει την απαγωγή και λογικά η μικρή πρέπει να βρίσκεται κάπου στην Κύπρο μαζί του.

Ο κ. Βραχίμης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ιστορικό στην υπόθεση, καθώς τον Φεβρουάριο του 2016 είχε επιχειρηθεί ξανά απαγωγή του παιδιού, με οδηγίες του πατέρα.

Ο κ. Βραχίμης απέρριψε τον ισχυρισμό του Νορβηγού πατέρα ότι το παιδί το απήγαγε η μητέρα από τη Νορβηγία.

Ο πατέρας, εξήγησε, αποτάθηκε μόνος του στα νορβηγικά δικαστήρια, ισχυριζόμενος ότι η MARIE ELENI θα έπρεπε να βρίσκεται στη Νορβηγία, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τη νορβηγική δικαιοσύνη, με δεδομένο ότι το παιδί είχε πάντα τη διαμονή του στην Κύπρο και πήγαινε στη Νορβηγία για μικρής διάρκειας ταξίδια για να δει τον πατέρα. Κατά συνέπεια, είπε, τα κυπριακά δικαστήρια έχουν την αρμοδιότητα.

Ο δικηγόρος της μητέρας διευκρίνισε ότι αρχικά το ζευγάρι δεν ήταν σε διάσταση, ο πατέρας ερχόταν τακτικά στην Κύπρο και έβλεπε το παιδί και

η μητέρα πήγαινε στη Νορβηγία, όποτε είχε άδεια από τη δουλειά της και ο σκοπός ήταν σε κάποιο στάδιο ο πατέρας να μεταφέρει τις επιχειρήσεις του στην Κύπρο και να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί.

Σε κάποιο στάδιο, ωστόσο, ο Νορβηγός άλλαξε γνώμη, χωρίς να ενημερώσει τη μητέρα και σε ταξίδι, που είχε κάνει στη Νορβηγία με την κόρη της, αφαίρεσε τα διαβατήρια τους για να μείνουν στη χώρα.

Η γυναίκα προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία της Κύπρου και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για απαγωγή και η υπόθεση οδηγήθηκε στην κυπριακή δικαιοσύνη, η οποία διέταξε την άμεση επιστροφή του παιδιού στην Κύπρο κι έτσι επέστρεψαν στο νησί.

Σύμφωνα με τον κ. Βραχίμη από τότε ξεκίνησε η διάσταση του ζευγαριού.

Η Αστυνομία παρακαλεί οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460 ή στο 112 ή στο 199 ή στο 22 802331 στο ΤΑΕ Λευκωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα