Δικηγόροι μιλούν για αιτήσεις στο ΕΔΑΔ για «επιτροπή»

Ζητήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της «επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας» (ΕΑΙ) στα κατεχόμενα, καθώς και με το τουρκικό επιχείρημα ότι το ΕΒΚΑΦ έχει λόγο εντός της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, αναμένεται να απασχολήσουν προσεχώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν δεν προκύψει φιλικός διακανονισμός σε σειρά υποθέσεων που αφορούν ε/κ περιουσίες.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, τρεις αιτήσεις για ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, με κοινό χαρακτηριστικό τις παρατεταμένες και αναποτελεσματικές

διαδικασίες ενώπιον της «επιτροπής», κοινοποιήθηκαν πρόσφατα από το ΕΔΑΔ στις Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας για τις παρατηρήσεις τους. Πρόκειται για την «Κυριακίδης εναντίον Τουρκίας», «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» και «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας». Το περιθώριο για την επίτευξη φιλικού διακανονισμού εκπνέει περί τα μέσα Ιουνίου.

Για συστηματικό πρόβλημα που αφορά χιλιάδες Ελληνοκύπριους πρόσφυγες σε σχέση με την μη καταβολή των αποζημιώσεων της «ΕΑΙ» έκανε λόγο ο δικηγόρος Μουράτ Χακκί, ο οποίος χειρίζεται την αίτηση του Ιωάννη Κυριακίδη. Η καταβολή της αποζημίωσης στη συγκεκριμένη περίπτωση εκκρεμεί από το 2017.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χακκί είπε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες στα κατεχόμενα σε περίπτωση μη καταβολής των αποζημιώσεων της «επιτροπής», υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν επιχειρήθηκε να γίνει ακόμη και κατάσχεση «υπουργικής» λιμουζίνας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ είναι μια μορφή πίεσης προς την «επιτροπή», συμπλήρωσε.

«Προσφεύγουμε στο ΕΔΑΔ, αναδεικνύοντας το συστηματικό πρόβλημα που υπάρχει», είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν αρκετοί Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που αναμένουν την καταβολή της αποζημίωσης» για την οποία έχουν ήδη φτάσει σε συμφωνία με την «επιτροπή». Βασικά, συνέχισε, «προσφεύγουμε εναντίον των εκπροσώπων της εναγόμενης αρχής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να τους συνετίσουμε και να τους υποχρεώσουμε να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος χειρίζεται τις ξεχωριστές υποθέσεις «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» και «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας», διεκδικώντας αποκατάσταση των περιουσιών και αποζημίωση για την απώλεια χρήσης τους, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Δικαστήριο θα διαπιστώσει τις παραβιάσεις και κατά συνέπεια την αναποτελεσματικότητα της «επιτροπής», με σκοπό τη διόρθωση των στρεβλώσεων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ σε σχέση με την αίτηση της εταιρείας K.V. Mediterranean Tours, που αφορά συγκρότημα κατοικιών εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ένα από τα σοβαρότερα θέματα για τα οποία αναμένεται να υπάρξει απόφαση, εφόσον η υπόθεση εκδικαστεί στο ΕΔΑΔ, αφορά την εμπλοκή του ΕΒΚΑΦ. Αναφέρθηκε στο επιχείρημα της τουρκικής πλευράς ότι, όχι μόνο η περιφραγμένη πόλη, αλλά και αρκετά μεγάλες περιοχές εκτός αυτής, ανήκουν δήθεν στο ΕΒΚΑΦ. «Η θέση μας είναι ότι το ΕΒΚΑΦ δεν έχει θέση σε αυτή τη διαδικασία», είπε, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή του με την τουρκική θέση.

Υπέδειξε συναφώς ότι στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960 γίνεται αναφορά στο κλείσιμο όλων των απαιτήσεων των Τ/κ, περιλαμβανομένου του ΕΒΚΑΦ, με το ποσό του 1,5 εκ. στερλινών, το οποίο πληρώθηκε από την αγγλική Κυβέρνηση. «Δεν μπορώ να καταλάβω από νομικής πλευράς την απαίτηση για το ΕΒΑΦ», είπε ο κ. Δημητριάδης, ενώ σημείωσε ότι παρόμοια απαίτηση είχε αντιμετωπιστεί και στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη.

Αν δεν επέλθει φιλικός διακανονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών μέχρι τα μέσα Ιουνίου, τότε θα προχωρήσει η διαδικασία κανονικά στο Δικαστήριο, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα κοινά σημεία των τριών υποθέσεων, ο κ. Δημητριάδης τις χαρακτήρισε «κλώνους της υπόθεσης της Ανδριανής Ιωάννου», την οποία το ΕΔΑΔ δικαίωσε το 2017, αναδεικνύοντας τις αναποτελεσματικές διαδικασίες της «επιτροπής» στην υπόθεση αυτή. Οι τρεις υποθέσεις «χτυπούν σημεία της αναποτελεσματικότητας της ‘επιτροπής ακινήτων’. Αυτά τα σημεία θα αναδειχθούν», είπε ο δικηγόρος.

Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι το Δικαστήριο θα διαπιστώσει αυτή την παραβίαση και κατά συνέπεια την αναποτελεσματικότητα της «επιτροπής», με σκοπό να διορθωθούν οι παραβιάσεις, ώστε τα άτομα που προσφεύγουν εκεί να τυγχάνουν μιας δίκαιης δίκης, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα