Δικαιώθηκε Μάρτυρας του Ιεχωβά για εκπλήρωση εναλλακτικής θητείας στην ΕΦ

Μάρτυρας του Ιεχωβά από την Πάφο ο οποίος είχε κάνει αίτηση για εκπλήρωση εναλλακτικής θητείας στην Εθνική Φρουράς και είχε απορριφθεί, δικαιώθηκε χθες από το Διοικητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος, ο αιτητής κλήθηκε για κατάταξη στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς ούτως ώστε να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τον Ιούλιο του 2017. Είχε υποβάλει αίτημα μέσω του Στρατολογικού Γραφείου Πάφου για εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας με εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, όπως

έκαναν και τα μεγαλύτερα αδέλφια του.

Στην αίτηση του ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε σε οικογένεια Μαρτύρων του Ιεχωβά και ότι οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις του επιβάλλουν να αρνηθεί να υπηρετήσει ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία.

Κλήθηκε και παρουσιάστηκε ενώπιον Ειδικής Επιτροπής που εξέταζε ανάλογα αιτήματα η οποία απέρριψε το αίτημα του επειδή δεν προσκομίστηκε οποιαδήποτε βεβαίωση που να επιβεβαιώνει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της θρησκευτικής κοινότητας που ισχυρίζεται ότι ανήκει και που εναντιώνεται στη στράτευση.

Εξαιτίας αυτού ο Υπουργός Άμυνας απέρριψε το αίτημα με επιστολή στις 27/6/2017.

Ο δικηγόρος του αιτητή, ήγειρε ζητήματα μη διενέργειας της δέουσας έρευνας από την Ειδική Επιτροπή, την ύπαρξη νομικής και πραγματικής πλάνης αλλά και παραβίαση της Αρχής της χρηστής διοίκησης.

Επίσης ήγειρε και ζήτημα παραβίασης των Αρχών της δίκαιης δίκης και δη του Άρθρου 6(3)(γ) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Άρθρου 12 (γ) του Συντάγματος, καθότι δεν παρασχέθηκε νομική εκπροσώπηση στον αιτητή και δεν ενημερώθηκε αυτός, όντας ανήλικος, ότι μπορούσε να παραστεί με δικηγόρο της επιλογής του κατά την ακρόαση της αίτησής του.

Το Δικαστήριο βρήκε ότι στα πρακτικά που τηρήθηκαν, πουθενά δεν καταγράφονται οι θέσεις ή τα όσα έθεσε ο αιτητής ενώπιον της Επιτροπής κατά τη συγκεκριμένη συνεδρία όπου αυτός κλήθηκε και παρέστη αυτοπροσώπως, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται αντιληπτό αν και πως αυτά αξιολογήθηκαν από το αποφασίζον όργανο και πως αυτά επίδρασαν στην τελική κρίση του.

Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η απόφαση του Υπουργού Άμυνας για απόρριψη του αιτήματος για εναλλακτική θητεία ακυρώθηκε.

Διαβάστε επίσης:

Μπήκε σε οικία συνταξιούχου και έκλεψε στερεοφωνικό-Υπό κράτηση νεαρός

Χειροπέδες σε 37χρονο οδηγό με ναρκωτικά στην κατοχή του

Keywords
Τυχαία Θέματα