Δικαίωση από Εφετείο για προαγωγή επ’ ανδραγαθία στην Αστυνομία

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε την Έφεση που καταχώρησε με το Δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Σ. Αγγελίδη ο αστυνομικός (Ι.Σ.) κατά της απόφασης του Αρχηγού (το 2013) με την οποία απορρίφθηκε η αιτιολογημένη εισήγηση του Διοικητή της Μονάδας όπου υπηρετούσε ο Αιτητής, όπως σύμφωνα με τους Κανονισμούς προαχθεί επ’ ανδραγαθία.

Ο τότε Αρχηγός με χειρόγραφο λακωνικό σημείωμα του αποφάσισε ότι δεν πληρούντο δήθεν οι προϋποθέσεις που οι Κανονισμοί ορίζουν.

Το θέμα κύρια αφορούσε εάν αφ’ ενός υπόκειται σε έλεγχο η απόφαση του Αρχηγού και αφ’ ετέρου εάν πρέπει να είναι αιτιολογημένη η απόφαση

του.

Το Πρωτόδικο Δικαστήριο έκρινε ότι, «δεν χρήζει αιτιολογίας», κρίση όμως που δεν αποδέχθηκε το Εφετείο με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της υπόθεσης κρίνεται ότι:

«Ο αρχηγός αναμενόταν λελογισμένος, πως θα κατέγραφε στο χειρόγραφο σημείωμα και την έρευνα στην οποία προέβη – αν πραγματικά διενήργησε τέτοια έρευνα (μια που δεν υπάρχει σαφής ένδειξη περί τούτου) – όπως και τα ακριβή κριτήρια, που καθ’ υπόθεσιν, συνεκτίμησε για να διαφοροποιηθεί από τη γνώμη του Διοικητή, συγκεκριμενοποιώντας με αυτό τον τρόπο ποια από τούτα τα κριτήρια πληρούσε κατά τη γνώμη του ο Εφεσείων (εν όλω ή εν μέρει) και ποια όχι.

Δεν το έπραξε αυτό ο Αρχηγός, μολοτόνι είχαν τεθεί ενώπιον του συγκεκριμένα στοιχεία από τον Διοικητή που, εξ όψεως, φέρεται να τεκμηρίωναν με παραπομπές σε γεγονότα, περιπτώσεις όπου εξαιτίας του επικίνδυνου χαρακτήρα τους, η ζωή του Εφεσείοντα τέθηκε σε πραγματικό κίνδυνο (και το ίδιο η ασφάλεια της οικογένειας του), με τον Εφεσείοντα να υπερβαίνει (κατά τον Διοικητή) «…. Αρκετές φορές τα όρια της συνήθους εκτέλεσης των καθηκόντων του και των υποχρεώσεων του…» αναλώνοντας καθημερινώς «…. πολλές ώρες εκτός υπηρεσίας, με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με εγκληματικές δραστηριότητες του υπόκοσμού…»».

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά απέδειξε ότι δεν παραμένει χωρίς έλεγχο ούτε και η απόφαση αυτή του Αρχηγού.

Δείτε εδώ αυτούσια την απόφαση. 

Keywords
Τυχαία Θέματα