Διεθνής τιμητική διάκριση για τη Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου

Τη διάκριση της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Οργανισμού, Δρ Ανδρούλλας Ελευθερίου, στο πλαίσιο του θεσμού "Women Who Advance Associations 2023", ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΟΘ αναφέρει ότι ο θεσμός "Women Who Advance Associations" καθιερώθηκε το 2020 με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οργανισμών (FAIB) και στόχο έχει να αναδείξει και να τιμήσει πρωτοπόρες γυναίκες που βρίσκονται «στο πηδάλιο» διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και υπερασπίζονται την ισότητα, τη διαφορετικότητα και την κοινωνική

ενσωμάτωση μέσω της καθημερινής τους εργασίας, σε τομείς όπως η υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και η βιωσιμότητα, κλπ.

Σύμφωνα με τη ΔΟΘ η Οργανωτική Επιτροπή του θεσμού ξεχώρισε ηγετικές μορφές γυναικών με διαφορετικό μεταξύ τους επιστημονικό και επαγγελματικό υπόβαθρο, αλλά κοινό χαρακτηριστικό τα σημαντικά επιτεύγματα και δράσεις τους εντός των οργανισμών που εκπροσωπούν, που τις καθιστούν πρότυπα για τη διαμόρφωση ενός κόσμου, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

«Κριτήριο για τη διάκριση της Δρ Ελευθερίου υπήρξε η μακρόχρονη, επιτυχημένη πορεία της στην ηγεσία της ΔΟΘ, σε οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας με έδρα την Κύπρο και αφιερωμένου στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με θαλασσαιμία παγκοσμίως και την προώθηση της πρόσβασής τους στη βέλτιστη φροντίδα για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής αιματολογικής νόσου, η οποία έχει ένα τεράστιο φάσμα ιατρικών, κοινωνικών, οικονομικών προεκτάσεων και επιπτώσεων στη δημόσια υγεία», αναφέρεται.

Η  Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου είναι καταξιωμένη βιοχημικός, μικροβιολόγος και ιολόγος και έχει λάβει υποτροφίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Επιτροπή Fulbright.

Σε βιογραφικό της παρατίθεται αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι έχει διατελέσει επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Ιών του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου επί 16 χρόνια, Διευθύντρια του συνεργαζόμενου κέντρου αναφοράς του ΠΟΥ για τις αιμοσφαιρινοπάθειες, έχει υπάρξει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συμμαχίας Οργανώσεων Ασθενών (IAPO) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA) και συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίων και θέσεων του ΠΟΥ στον τομέα του αίματος και της ασφάλειας του αίματος, ενώ διετέλεσε σύμβουλος του Οργανισμού, με τον οποίο συνεχίζει να συνεργάζεται στενά και επίσημα.

Υπηρέτησε, επίσης, ως σύμβουλος του Υπουργικού Συμβουλίου το 2017 για την προώθηση της στρατηγικής του Συνηγόρου του Ασθενή στην Κύπρο και υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών και Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων (CARD).

Από το 2006 κατέχει τη θέση της Εκτελεστικής Διευθύντριας της ΔΟΘ.

Υπό την ηγεσία της, η ΔΟΘ αύξησε τα μέλη της από 12 οργανισμούς ασθενών το 2006 σε 226 το 2023, από συνολικά 66 χώρες παγκοσμίως.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα