ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι απολύσεις τον Μάρτιο - Μειωμένες οι αιτήσεις για ανεργιακό

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά η εικόνα της αγοράς εργασίας ήταν μπερδεμένη μετά από αναθεωρήσεις προηγούμενων στοιχείων, αφού η κυβέρνηση ενημέρωσε το μοντέλο που χρησιμοποιεί για να το προσαρμόσει στις εποχιακές διακυμάνσεις.

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 18.000 και έφτασαν τις 228.000, μετά την εποχιακή προσαρμογή,

για την εβδομάδα που έληξε την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Τα δεδομένα για την προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήθηκαν για να δείξουν ότι λήφθησαν 48.000 περισσότερες αιτήσεις από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 200.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε τα στοιχεία για ορισμένα προηγούμενα έτη και εισήγαγε νέους εποχιακούς παράγοντες τόσο για τις αρχικές όσο και για τις λεγόμενες συνεχιζόμενες απαιτήσεις.

Οι οικονομολόγοι είχαν εντοπίσει στρεβλώσεις που σχετίζονται με την πανδημία να επηρεάζουν εποχιακούς παράγοντες. Αυτός μπορεί να ήταν ένας από τους πολλούς παράγοντες που οδήγησε στο να διατηρούνται οι απαιτήσεις σε χαμηλά επίπεδα παρά τις πολλές απολύσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και ορισμένους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς.

Σε σημείωμά της η Goldman Sachs εκτίμησε ότι οι στρεβλώσεις στους εποχικούς παράγοντες είχαν «μειώσει τις αναφερόμενες εποχικά προσαρμοσμένες αρχικές αξιώσεις κατά 40.000-50.000 και έχουν συγκαλύψει μια αύξηση περίπου 45.000 από την αρχή του έτους».

Οι εργοδότες ήταν γενικά απρόθυμοι να στείλουν εργαζομένους στα σπίτια τους αφού αγωνίστηκαν να βρουν εργατικό δυναμικό μετά την πανδημία. Η αγορά εργασίας αναμένεται να χαλαρώσει το δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες ανταποκρίνονται περισσότερο στην επιβράδυνση της ζήτησης που προκαλείται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve.

Οι όροι χορηγήσεων έχουν επίσης αυστηροποιηθεί μετά την πρόσφατη χρεοκοπία δύο περιφερειακών τραπεζών, γεγονός που θα μπορούσε να δυσκολέψει τις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Οι μικρές επιχειρήσεις, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ, υπήρξαν οι κύριοι μοχλοί αύξησης της απασχόλησης.

Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε την Τρίτη ότι οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κάτω από τα 10 εκατομμύρια στα τέλη Φεβρουαρίου για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια. Ωστόσο, υπήρξαν 1,7 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Φεβρουάριο, γεγονός που διευκολύνει ορισμένους απολυμένους εργαζόμενους να βρουν γρήγορα εργασία.

Ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν επιδόματα μετά από την πρώτη εβδομάδα ενίσχυσης, αυξήθηκε κατά 6.000 σε 1,823 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με την έκθεση απαιτήσεων.

Τα στοιχεία των απαιτήσεων δεν έχουν καμία σχέση με την έκθεση απασχόλησης του Μαρτίου, η οποία έχει προγραμματιστεί να δημοσιευτεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters με οικονομολόγους, οι μισθοδοσίες εκτός του τομέα της γεωργίας, πιθανότατα αυξήθηκαν κατά 239.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο μετά την αύξηση κατά 311.000 τον Φεβρουάριο. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται αμετάβλητο στο 3,6%.

Η βελτίωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να επιτρέψει στη Fed να σταματήσει τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τη δεκαετία του 1980.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τον περασμένο μήνα το επιτόκιο αναφοράς της μίας ημέρας κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, αλλά έδειξε ότι βρισκόταν στα πρόθυρα της παύσης περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων λόγω της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Fed αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 475 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάρτιο από το επίπεδο σχεδόν μηδέν στο τρέχον 4,75%-5,00%.

Ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη από την ιδιωτική εταιρεία Challenger, Gray &Christmas, έδειξε ότι οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν 89.703 περικοπές θέσεων εργασίας τον Μάρτιο, αυξημένες κατά 15% από τον Φεβρουάριο. Οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 319% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, επικεντρωμένες στον κλάδο της τεχνολογίας.

Διαβάστε ακόμη: Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα εκτόξευσαν ρουκέτες προς το έδαφος του Ισραήλ

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα