Διαβήματα προς Αρχιεπισκοπή για τάφους αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου διαβεβαίωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ώστε να καταστεί ξεκάθαρο ότι τα κοιμητήρια που ανήκουν στην εκκλησία θα τερματίσουν την πρακτική να ζητούν από τους συγγενείς των αγνοουμένων να αγοράσουν το τάφο.

Μετά από τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες αναγκάζεται η οικογένεια του ταυτοποιηθέντος αγνοουμένου να αγοράσει το χώρο ταφής των λειψάνων, ο κ. Φωτίου είπε ότι οι δήμοι και οι κοινότητες ουδέποτε ήγειραν τέτοια απαίτηση για

καταβολή του όποιου ποσού για ταφή αγνοουμένου.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν μία - δύο μεμονωμένες περιπτώσεις για ταφές λειψάνων αγνοουμένων σε νεκροταφεία που ανήκουν στην εκκλησία και σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα να ζητούμε έξοδα ταφής, καθώς η ταφή είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει αυτή η πολιτεία για αυτούς τους ανθρώπους.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά συνεχάρη τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την παραχώρηση χώρου ταφής, προσθέτοντας ότι κάποιες κοινότητες και δήμοι μάλιστα αποφασίζουν είτε την ανέγερση μνημείου είτε άλλους τρόπους για να τους τιμήσουν.

Είπε πως από πλευράς Αρχιεπισκοπής δεν ήταν ξεκάθαρο, εάν ζητείται η αγορά τάφου και ανέφερε πως από πέρσι με επιστολή που απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο, του ζήτησε να εφαρμόσει τη διακριτική του ευχέρεια ώστε κανένα από τα εκκλησιαστικά κοιμητήρια να μην απαιτούν την αγορά τάφου.

Η κ. Κουκουμά είπε πως παρουσιάστηκε απόδειξη για καταβολή 1.000 ευρώ για την αγορά του τάφου και 100 ευρώ για το χώρο.

Πρόσθεσε, πως κατά τη συνεδρία έγινε αναφορά στο θέμα των φερέτρων και δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν οι σχετικές διευθετήσεις ώστε αντί τα λείψανα να παραδίδονται στους συγγενείς σε μικρά κιβώτια να παραχωρούνται κανονικά φέρετρα.

Είπε ότι είναι πολύ αποκαρδιωτικό για τους συγγενείς να παραλαμβάνουν τον άνθρωπο τους που χάθηκε για τόσα χρόνια σε ένα μικρό κιβώτιο.

Έχουμε πάρει ουσιαστικά συζητώντας το θέμα για την παραχώρηση επιδομάτων ή βοήθειας που αφορά την ταφή για τους αγνοούμενους. Θεωρώ ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από όλες τις πλευρές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης χαρακτήρισε μεμονωμένο περιστατικό για αγορά τάφου από οικογένεια αγνοουμένων, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να αναβαθμίζεται σε μείζων. Πρόσθεσε πως υπήρξε η απόλυτη διαβεβαίωση από πλευράς Επιτρόπου Προεδρίας ότι θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να κλείσει παντελώς την πόρτα στο όποιο ενδεχόμενο διεκδίκησης χρημάτων για ταφή.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ανέφερε επίσης πως υπάρχει η σκέψη και βρίσκεται στη διαδικασία διερεύνησης με τις διάφορες υπηρεσίες, στο πλαίσιο ετοιμασίας πρότασης για τη δημιουργία μνημείου αγνοουμένων και μουσείου αγνοουμένων διευκρινίζοντας ότι σε αυτά θα περιληφθεί ο αρχικός κατάλογος των αγνοουμένων.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε πως η δημιουργία μουσείου και μνημείου συνιστούν ελάχιστη τιμή προς τους αγνοουμένους και τις οικογένειες τους, ενώ το μουσείο θα συμβάλει ώστε μέσα από το υλικό και τα ντοκουμέντα να μπορούν οι νέες γενιές να ενημερώνονται για αυτή τη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας.

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως το ΡΙΚ έχει πλούσιο αρχείο για τους εγκλωβισμένους και τους αγνοούμενος, που θα παραδοθεί όταν το μουσείο δημιουργηθεί.

Ο κ. Χατζηγιάννης συνεχάρη τον Επίτροπο για την εξαγγελία για δημιουργία μνημείου για τους αγνοούμενους. Πρόσθεσε ότι το μνημείο και το μουσείο σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου της Άσσιας θα διατηρήσουν ζωντανή στη μνήμη τη μαύρη εμπειρία για τους αγνοούμενους. Πρόσθεσε ότι ευχόμαστε πως σύντομα θα βρεθούμε μπροστά από διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα