Διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους σε όλα τα επίπεδα (BINTEO)


Σημαντική, για πολιτικούς και όχι μόνο λόγους, συμφωνούν ότι είναι η ύπαρξη της συμφωνίας  αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου - Ρωσίας οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κρατεί ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας σε διπλωματικό επίπεδο μετά το ρωσικό αίτημα, που θέλει αύξηση στο 15% του φόρου παρακράτησης σε μερίσματα και τόκους. Μιλώντας στο «Μεσημέρι και Κάτι» στο Σίγμα 24ωρες μετά την επικοινωνία, που είχε

με το Ρώσο ομόλογό του ανέφερε ότι «είναι κοινή πεποίθηση, αν θέλετε, η ανάγκη να καταλήξουμε σε ένα κοινό επιθυμητό αποτέλεσμα, το οποίο διαδραματίζει, αν μπορώ να το θέσω έτσι, και σημαντικό ρόλο στο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».

Οι διαπραγματεύσεις τρέχουν σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών των δύο χωρών.
Η Ρωσία είναι στρατηγικής σημασίας εταίρος, σημειώνει με νόημα σε συνέντευξή του στο Economy Today ο Υπουργός Οικονομικών.

«Από εκεί και πέρα» αναφέρει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, «το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις αποφάσεις του, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές.
Η Κύπρος αναγνωρίζει και σέβεται το αίτημα των ρωσικών αρχών και είναι έτοιμη να συζητήσει εποικοδομητικά προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών συστήνει, εμμέσως πλην σαφώς, υπομονή ερωτηθείς εάν συντρέχουν λόγοι για να διευθετηθεί επικοινωνία Αναστασιάδη - Πούτιν επί του θέματος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί. «Αν προκύψει ανάγκη θα γίνει και η επικοινωνία σε πολιτικό επίπεδο. Να δώσουμε χρόνο στους τεχνοκράτες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών στο Economy Today. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Βάκη

- Θα ήταν χρήσιμη η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και μια πιθανή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας μόνο εάν δεν επιτευχθεί μια θετική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που γίνονται το παρόν διάστημα.

- Εάν αλλάξουν οι υφιστάμενοι όροι που αφορούν το φορολογικό όφελος για τις ρωσικές επιχειρήσεις, δεν εξαλείφονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Κύπρος να προσφέρει στους Ρώσους επιχειρηματίες.

Ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου δηλώνει στο «Σίγμα» και στην εκπομπή Economy Today ότι θα ήταν καλό η οικονομία να μην βασίζεται απόλυτα σε τέτοιους τομείς. «Μπορεί να σταματήσουν απότομα. Είτε γιατί θα σε αντιγράψει κάποιος, είτε γιατί θα σε σταματήσει κάποιος, είτε γιατί θα ακυρωθεί μια συμφωνία.Οπόταν ναι μεν έφερε οφέλη, μπορεί να φέρει κι άλλα οφέλη, αλλά δεν πρέπει να χτίζουμε το μακροπρόθεσμο μοντέλο μας, το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας, σε αυτούς τους τομείς αποκλειστικά» αναφέρει ο Δημήτρης Γεωργιάδης.

Το όλο θέμα περιλαμβάνεται στους κινδύνους για την κυπριακή οικονομία, που καταγράφει και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Διαπραγματεύσεις, Ρώσους, BINTEO,diapragmatefseis, rosous, BINTEO