Διαμάχη Λιβάνου – Ισραήλ για τεμάχιο της Aνατ. Μεσογείου

Το τεμάχιο 4 θεωρείται ωστόσο περιοχή διαφιλονικούμενη, καθώς τη διεκδικούν και ο Λίβανος και το Ισραήλ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. 

Η διένεξη σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ προέκυψε το 2009 όταν μία αμερικανική εταιρεία ανακάλυψε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο

και από τότε το τεμάχιο αυτό αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στις 4 Ιανουαρίου 2017, η κυβέρνηση του Λιβάνου οριοθέτησε την ΑΟΖ της και ενέκρινε τη διεξαγωγή ερευνών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία κατάτμησης τεμαχίων, ώστε να ανοίξει η υποβολή προσφορών και η χορήγηση αδειών σε εταιρείες για έρευνες.

Έτσι, το Δεκέμβριο του 2017, το υπουργικό συμβούλιο αδειοδότησε την κοινοπραξία της γαλλικής Total, της ιταλικής ENI καθώς και της ρωσικής Novatek να αναζητήσουν και να εξορύξουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο τεμάχιο 4 (βόρεια) και στο τεμάχιο 9 (νότια).

Από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει αναλάβει πολλές φορές την έναρξη των ερευνών και γεωγτρήσων λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα και των μαζικών διαδηλώσεων του λαού κατά της φορο-εισπρακτικής πολιτικής, ωστόσο σήμερα η νέα κυβέρνηση που έχει αναδειχθεί φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα