Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού για τη μαύρη επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός για το πραξικόπημα τις 15ης Ιουλίου. 

Χρέος τιμής και καθήκον μας ως κυπριακή κοινωνία, ως ελεύθεροι πολίτες μιας χώρας που έχει ακόμη τις πληγές της ανοιχτές, είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τα γεγονότα που τις προκάλεσαν. Έτσι η σημερινή μέρα δεν είναι ακόμη μια μέρα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται σε τυπικότητες και τυπολατρίες. Το βαθύτερο και διαρκές της νόημα, πρέπει να αποτελεί διαρκή κραυγή επαγρύπνησης. Η 15η του Ιούλη έχει για πάντα σημαδευτεί από τα τραγικά γεγονότα που τη συνόδευσαν με αποκορύφωμα το πραξικόπημα και τις πολλαπλές

καταστροφικές για τη χώρα προεκτάσεις τις οποίες βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το προδοτικό πραξικόπημα που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή να επιβάλει τα διχοτομικά της σχέδια στην Κύπρο, τον βίαιο κοινοτικό διαχωρισμό και τον στρατιωτικό έλεγχο της μισής μας πατρίδας.  Καταδικάζουμε και δεν ξεχνάμε, και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, όσα οδήγησαν στην τουρκική εισβολή, τα εγκλήματα πολέμου και την κατοχή που συνεχίζεται μέχρι σήμερα γιατί οι πληγές μας, 46 χρόνια μετά, είναι ακόμη ανοιχτές. Άρα και οι ευθύνες μας είναι και θα παραμείνουν επίκαιρες απέναντι στον τόπο, στην ιστορία μας, απέναντι στην κοινωνία την ίδια.

Αυτή η ιστορική ευθύνη, η διαρκής προσπάθεια για την ολοένα μεγαλύτερη ενδυνάμωση της δημοκρατίας, τιμάται με πράξεις αντάξιες και κρατώντας τη μνήμη άγρυπνη στα εγκλήματα πολέμου, στους πρόσφυγες μας, στους αγνοούμενούς μας. Λέξεις που καταγράφονται με το βάρος και το περιεχόμενο που τους αναλογεί και που έχουν τεθεί ως βάση στην αταλάντευτη προσπάθειά μας για την επανένωση της πατρίδας μας.  Αυτό είναι το καθήκον απέναντι στο οποίο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην δώσει όλες τους τις δυνάμεις, αυτός είναι ο απαράβατος στόχος κι ο οδηγός μας. Η επιδίωξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού, μιας λύσης που θέλουμε σταδιακά να επουλώσει και τελικά να κλείσει τις πληγές μας.

Ο στόχος αυτός συμβαδίζει ακράδαντα με το σήμερα και με τις επιταγές για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα πλαίσια ενός φυσιολογικού κράτους στη βάση διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών. Η πορεία της χώρας μας προς το μέλλον δεν αποκόπτεται. Μαθαίνουμε από την ιστορία μας, αντλούμε από τα λάθη που έγιναν και θέτουμε χωρίς πισωγυρίσματα τις κατευθυντήριες γραμμές ώστε η Κύπρος να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα μπροστά, ως ένα κράτος ελεύθερο, ως ένα κράτος ανεξάρτητο και σύγχρονο και άρα απαλλαγμένο από εγγυήσεις και κατοχικό στρατό, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ το έχει θέσει. 

Απέναντί μας έχουμε την Τουρκία η ο οποία όχι μόνο παραβιάζει συστηματικά τη διεθνή νομιμότητα αγνοώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εξακολουθεί να κατέχει εδάφη της Κύπρου και την ίδια ώρα έχει εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και στην Αμμόχωστο. Απέναντί μας έχουμε μια Τουρκία που με την απόφασή της για μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, επιδεικνύει σε όλους την αλαζονική της συμπεριφορά, μάρτυρες της οποίας έχουμε γίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε πολιτικό και όχι μόνο επίπεδο. Αυτή η Τουρκία με τις πράξεις της έχει σχηματίσει ένα παγκόσμιο μέτωπο καταδίκης εναντίον της και η Κύπρος ενώνει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη δική της φωνή μαζί με τη φωνή των κυβερνήσεων και των λαών που απαιτούν σεβασμό στη δημοκρατία και προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Έχουμε φωνή και μέσω των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των ΗΕ για να προστατεύσουμε ως χώρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο δρόμος της διπλωματίας είναι το μέσο και όπως καταγράφεται η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, η ΕΕ οφείλει και πρέπει να έχει πειστική και ενωτική στάση απέναντι σε αυτή την Τουρκία και σε όσα παράνομα πράττει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής, καταπατώντας τη θεσμική βάση κάθε προοδευτικής χώρας. Το διεθνές δίκαιο. 

Γι’ αυτό και είναι αδήριτη ανάγκη το άπαν το δυνάμεών μας για να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, να συναντηθεί με την αντίληψη όλων, σε ευρωπαϊκό αλλά και ευρύτερα διεθνές επίπεδο,  πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρου ωφελεί μόνο την Τουρκία και την προσπάθειά της για δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Εμείς ως κυπριακός λαός την ίδια ώρα μπροστά σε μια απειλή που δεν κάνει διακρίσεις, αντλώντας τα διδάγματα από τα όσα δεινά επιφέρει ο διχασμός, οφείλουμε να προχωρούμε ενωμένοι με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας. Να μην αποδυναμώνουμε αυτό το μήνυμα της ενότητας ούτε ως λαός ούτε και ως πολιτικές δυνάμεις, συμβάλλοντας θετικά στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει προσηλωμένος στο στόχο του τερματισμού της τουρκικής κατοχής, της απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών και της αποκατάστασης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, με την πλήρη ισχύ των δικαιωμάτων ολόκληρου του πληθυσμού της, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, θρήσκευμα ή άλλα χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα