Άντρος: Τα πρωτοπαλίκαρα της εθνικοφροσύνης δεν πήραν ξαφνικά όπλα 15 Ιουλίου

Για προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και προσπάθειας προσαρμογής στα δικά μας δεδομένα έκανε λόγο ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε ομιλία του στην Βουλή με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος του 1974. «Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε κάτι τέτοιο. Για να δικαιωθεί ο τόπος μας, να κλείσουν οι πληγές και να δικαιωθεί η Κύπρος  πρέπει να μάθουμε από το παρελθόν. Πρέπει να βρούμε το θάρρος να πούμε την αλήθεια. Δυστυχώς η δεξιά και

η ακροδεξιά επιμένουν να την αρνούνται. Μόνο φραστικά την στηρίζουν αλλά έμπρακτα καθόλου.

«Επιμένουν να αρνούνται να μιλήσουν για τις ευθύνες του ιμπεριαλισμού, του εθνικισμού της χούντας, τις ευθύνες της Γριβικής ΕΟΚΑ Β και τα εγκλήματα της. Αρνούνται να μιλήσουν για την προδοσία και για τους προδότες που άνοιξαν την πόρτα στην τουρκική εισβολή. Αυτό προσβάλει την θυσία των ηρώων, θρέφει την αδικία που ένοιωσαν στο πετσί τους οι χαροκαμένες οικογένειες και οι χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν και περιμένουν να γυρίσουν. Ακόμα χειρότερα δίνουν έδαφος στον εθνικισμό για να επιστρέψει και να αποτελειώσει το έγκλημά του. Το 1974 ο λαός μας προδόθηκε και από τα έξω και από τα μέσα. Αυτή είναι η αλήθεια, πιστοποιημένη από το πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου», είπε

Την κύρια ευθύνη για την τραγωδία του 1974 την έχει ο Νατο-Αμερικανικός Ιμπεριαλισμός», είπε τονίζοντας πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήθελαν την Κύπρο ως κατασκοπευτική βάση και εκπονούσαν διχοτομικά σχέδια  από το 1960 για τα οποία είχαν  πρόθυμους να τα υλοποιήσουν εδώ .

«Κανένα από τα πρωτοπαλίκαρα της εθνικοφροσύνης δεν ξύπνησε τυχαία το πρωί της 15η Ιουλίου και πήρε αυθόρμητα τα όπλα για να ανατρέψει τον Μακάριο παρασυρόμενος από ενωτικό όραμα όπως αρέσκονται να μας λένε κάποιοι άβολα κάθε Ιούνη. Ήταν συνειδητά στρατευμένοι στην προετοιμασία του πραξικοπήματος αδιαφορώντας αν αυτό θα άνοιγε την κερκόπορτα να περάσει ο τουρκικός στρατός. Το πραξικόπημα σχεδιαζόταν συνειδητά και προετοιμαζόταν μεθοδικά χρόνια ολόκληρα. Στόχος ήταν η ανάληψη της εξουσίας και η εξουδετέρωση του Μακαρίου και του ρόλου που διαδραμάτιζε   στα πολιτικά πράγματα του τόπου το ΑΚΕΛ. Για τους εθνικόφρονες ήταν πιο σημαντικό να καταστραφεί το ΑΚΕΛ από το να σωθεί η πατρίδα. Το αντιμακαριακό- αντικομμουνιστό ντελίριο της ΕΟΚΑ Β κορυφώθηκε με δολοφονίες με εγκλήματα  και έδωσε φύλλο συκής στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο να  καταβάλει το 40% του κυπριακού εδάφους».

Μεταξύ άλλων ο κ. Κυπριανού είπε πως τα χρόνια πέρασαν και οι πληγές δεν πρόκειται να κλείσουν όσον υπάρχουν συρματοπλέγματα, οδοφράγματα πρόσφυγες, παθόντες εγκλωβισμένοι και λείψανα άταφα.

Επεσήμανε πως το χαμόγελο θα έρθει ξανά όταν κλείσει  η πόρτα στην διχοτόμηση που ήταν ο στόχος όσων διέταξαν το εγκλήματα κατά της Κύπρου.

Όσον αφορά την κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας είπε πως η συμπεριφορά της αποενοχοποιήθηκε από τον ΟΗΕ και την στάση των εταίρων μας. «Έστω καλούμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις αυταπάτες να αξιοποιήσει τον διάλογο Ε.Ε-Τουρκίας προς όφελος μας για να αναχαιτίσουμε την τουρκική επιθετικότητα και να προωθήσουμε λύση του Κυπριακού. Πρέπει να είμαστε και φαινόμαστε έτοιμοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν διακοπεί.  Στόχος και προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η λύση και όλα τα υπόλοιπα να υποτάσσονται σε αυτόν τον στόχο. Λύση όπως την έχουμε συμφωνήσει με την Τ/κ κοινότητα, λύση  ΔΔΟ βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών….»

Μέχρι την επανεκλογή στην Τ/κ πλευρά, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ κάλεσε τον ΠτΔ να αναλάβει πρτοβουλιες  για επανέναρξη διαπραγματεύσεων και να αναπτύσσει ρητορική  που θα καλλιεργεί συνθήκες για  λύση  και επανένωση.

«Έχουμε όραμα για την Κύπρο του αύριο. Εμείς και όσοι αγωνιζόμαστε για την ειρήνη. Έχουμε όραμα για μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο φάρο και παράδειγμα για όλο τον κόσμο. Προσδοκούμε ότι θα είναι σύγχρονο πρότυπο αρμονικής συμβίωσης  και των δυο κοινοτήτων διαφορετικής συχνότητας και θρησκείας που θα διαχειρίζονται το κοινό τους κράτος. Χώρα που θα συνδιαχειρίζονται το κοινό τους κράτος, που θα καταφέρει να διώξει τους στρατούς και θα διοχετεύει όλες τις δυνάμεις και πόρους στις κοινωνικές επενδύσεις.»

Keywords
Τυχαία Θέματα