Δεν θα ποινικοποιηθεί η κοινή προσευχή ανδρών-γυναικών στο Τείχος των Δακρύων

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε ο θόρυβος που δημιουργήθηκε από το περιεχόμενο νομοσχεδίου που προωθεί το Υπερορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα «Shas» και το στέλεχος του κόμματος, Υπουργός Θρησκευμάτων, Μιχαέλ Μαλκιέλι, που ορίζει ποινικές και χρηματικές διοικητικές ποινές σε περίπτωση που σημειώνονται «ανάρμοστες συμπεριφορές» από Εβραίους πιστούς που προσέρχονται στο Τείχος των Δακρύων, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ως «ανάρμοστη συμπεριφορά» ορίζεται η δημόσια προσευχή στην

οποία θα συμμετέχουν άνδρες και γυναίκες, η χρήση μουσικών οργάνων κατά την διάρκεια των προσευχών, η ένδυση που δεν καλύπτει επαρκώς το γυμνό σώμα και το κάπνισμα. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ορίζει τις ως άνω «ανάρμοστες συμπεριφορές» ως ποινικά κολάσιμες για τις οποίες η ποινική δικαιοσύνη θα μπορεί να επιβάλει φυλάκιση έξι μηνών ή χρηματικό πρόστιμο 10.000 σέκελ (2.600 ευρώ).

Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου του προτεινόμενου νομοσχεδίου προκάλεσε κατακραυγή στα τοπικά ΜΜΕ εκ μέρους θρησκευτικών οργανώσεων, φεμινιστικών κινημάτων και διανοουμένων με αποτέλεσμα ο Βενιαμίν Νετανιάχου, με σημερινή του δήλωση να ταχθεί ενάντια στην αλλαγή του ισχύοντος σήμερα στάτους κβο που διέπει την δημόσια προσευχή στο Τείχος των Δακρύων.

«Το ισχύον καθεστώς που διέπει το Τείχος των Δακρύων, έναν τόπο που για όλους μας είναι ιερός, θα διατηρηθεί ως έχει», δήλωσε προσθέτοντας ότι, αφού συνομίλησε με εκπροσώπους των ηγετών των κυβερνητικών κομματικών εταίρων, συμφωνήθηκε το προτεινόμενο νομοσχέδιο του κόμματος «Shas» να μην τεθεί προς συζήτηση, «τουλάχιστον προς το παρόν».

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «ακόμα και εάν θα ετίθετο ζήτημα μεταβολής του ισχύοντος καθεστώτος, δεν θα γινόταν με βάση κανόνες συμπεριφοράς που θεωρούνταν αποδεκτοί πριν από 40 χρόνια και που σήμερα κανείς δεν αποδέχεται».

Στην  αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου που προωθεί το Υπερορθόδοξο κόμμα «Shas» προβάλλεται μεταξύ άλλων το επιχείρημα ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουν καθορισθεί με νόμο του Κράτους συγκεκριμένοι κανόνες συμμετοχής στην δημόσια προσευχή στο Τείχος των Δακρύων», προσθέτοντας ότι «κρίνεται απαραίτητο να θεσπισθούν νόμοι που να διαφυλάττουν την αγιότητα του προσκυνήματος».

Ερωτηθείς σχετικά στο κρατικό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Θρησκευμάτων, Μιχαέλ Μαλκιέλι, δήλωσε ότι «στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι πρέπει να ισχύουν κανόνες σεμνής ενδυμασίας σε θρησκευτικό προσκύνημα, όπως ακριβώς είχαν ορισθεί το 1967 αντίστοιχοι κανόνες ενδυμασίας σε όποιον εισέρχεται στο κτήριο της Κνέσετ». «Εμείς απλώς αντιστοιχίσαμε τους κανόνες ένδυσης που επιβάλλονται σε όποιον βρίσκεται στο κοινοβούλιο και ορίσαμε ότι οι ίδιοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν και για όποιον έρχεται να προσευχηθεί στο Τείχος των Δακρύων», κατέληξε.

Από την άλλη, έντονη ήταν η αντίδραση του γυναικείου φεμινιστικού θρησκευτικού κινήματος «Γυναίκες του Τείχους», που εκπροσωπεί το ρεύμα του Ρεφορμιστικού Ιουδαϊσμού, υποστηρίζοντας την αρχή της ισότητας των φύλων στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Τα μέλη των «Γυναικών του Τείχους» είχαν συγκρουσθεί με φορείς του εβραϊκού ιερατείου για πολλές αφορμές, μεταξύ των οποίων ήταν και το αίτημά τους να καθορισθεί ειδικός χώρος στο Τείχος των Δακρύων στον οποίον θα επιτρέπεται η από κοινού δημόσια προσευχή ανδρών και γυναικών.

Με αφορμή τη σημερινή εξέλιξη, οι «Γυναίκες του Τείχους» εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι «θα συνεχίσουν να προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων όπως πιστεύουν εκείνες και όπως ακριβώς πράττουν εδώ και τριάντα χρόνια», προσθέτοντας ότι «ζούμε σε μία εποχή που πρέπει να επιδείξουν ετοιμότητα όλοι όσοι θέλουν να παραμείνει το Ισραήλ ένα κράτος εβραϊκό και δημοκρατικό και όλοι όσοι πιστεύουν ότι το Τείχος των Δακρύων είναι το σπίτι όλου ανεξαιρέτως του λαού του Ισραήλ».

Επιπροσθέτως, επέκριναν το επίσημο ραβινικό ιερατείο της χώρας «επειδή παραβιάζει την ελευθερία της λατρείας και επιμένει να θεωρεί τις γυναίκες υποδεέστερες». «Ο αληθινός σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι να απαγορεύσει στις γυναίκες να προσεύχονται όπως εκείνες το επιθυμούν και να τις καταστήσει παραβάτες του κοινού ποινικού δικαίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ρεύμα των Ρεφορμιστών Εβραίων έχει ιδιαίτερη απήχηση στις τάξεις της Αμερικανοεβραϊκής Ομογένειας με αποτέλεσμα, κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Ναφτάλι Μπένετ, είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο να καθορισθεί ιδιαίτερο σημείο στον υπαίθριο χώρο του Τείχους των Δακρύων, που θα προορίζεται για από κοινού δημόσια προσευχή ανδρών και γυναικών.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να θεσπίσει το μέτρο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των μελών της Υπερορθόδοξης κοινότητας και των κομμάτων που την εκφράζουν, «Shas» και «Εβραϊσμός της Τορά».

Διαβάστε ακόμη: Νεκρός 19χρονος Παλαιστίνιος - Επιτέθηκε με μαχαίρι κατά Ισραηλινών στρατιωτών

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
#45γυναικών, Τείχος, Δακρύων,#45gynaikon, teichos, dakryon